'Hamaney'in görünmez eli' ortaya çıktı! Ahmedinejad listeye girdi, İran’da seçimler iptal olabilir

ABD Başkanı Joe Biden, Orta Doğu'daki savaşın bitmesi için Washington'un önerdiği planı açıkladı. İsrail'de aşırı sağcıların bile kabul ettiği maddeler "beğenilmediği" için reddedildi. İran'da ise seçimlerde adaylar belli oldu,

DÜNYA 2.06.2024 17:25:00 95 0

İran Cumhurbaşkanı Reisi, Mayıs ayında geçirdiği helikopter kazasında yaşamını yitirdi. Reisi'nin kaza noktasını bulamayan İran, Türkiye'den yardım talep etti ve kaza noktasını Akıncı TİHA buldu. Açıklanan kaza raporunda ise kazanın olumsuz hava koşulları nedeniyle gerçekleştiği belirtildi, Tahran yönetimi ayrıca Reisi'nin yanmış cesedinde herhangi bir suikast izine rastlanmadığını ifade etti. İran Haziran ayı içerisinde yeni cumhurbaşkanını seçecek, adaylardan biri de ABD tarafından yaptırım uygulanan ve özel listede olan Devrim Muhafızlarının eski komutanlarından Vahid Haghanian. İsrail medyasında yer alan haberlerde, adaylar arasına resmen adını yazdıran Haghanian'ın Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney'in en yakın 'eski' yardımcılarından biri olduğu hatırlatıldı. Haghanian dışında toplamda 17 kişi daha adaylık için başvuruda bulundu, adaylar arasında ayrıca Zohreh Elahian isimli eski kadın milletvekili de yer alıyor. İran'ın resmi devlet medyasında ise Haghanian hakkında "Hamaney'in görünmez eli" olarak bahsediliyor. Yerel basında çıkan haberlerde Haghanian'ın aday olma sebebinin 'kişisel' olduğu öne sürülüyor.

HAGHANIAN KİMDİR?

Hamaney ile 1980'li yıllarda tanışan Haghanian, 1984 yılında İslam Devrim Muhafızları Birliği'ne (IRGC) katıldı ve kısa süre sonra Devrim Muhafızları'nın Tahran'daki "Sarallah Devriyeleri" olarak bilinen güvenlik devriyelerine komuta etti. Bu dönemde Haghanian, İslami Cumhuriyetçi Parti Merkez Konseyi üyesi Abdullah Jasbi'nin şoförlüğünü yapıyordu ve bir süre sonra, Ali Hamaney'in şoförü oldu. 

"KARANLIK SİCİL"

İran medyası Haghanian hakkında "Karanlık sicili" başlığı altında farklı detaylara da yer verdi. İran muhalefetinin "En büyük düşmanı" olarak görülen Haghanian'ın Hamaney'in oğlundan bile daha nüfuslu olduğu ve seçimin en güçlü adaylarından biri olduğu belirtiliyor.

665C3E758F2625B53F7Afab8

SEÇİLİRSE SEÇİMLER İPTAL OLABİLİR

İran'da olası seçim sonuçlarını Haghanian'ın ya da kadın bir adayın seçimi kazanması büyük ihtimalle seçimlerin iptaline neden olacak çünkü son karar verici Hamaney'in seçim sonuçlarını tanımama yetkisi bulunuyor. Sadece seçim sonuçları değil Hamaney İran'da bütün iç, dış, nükleer, savaş, ekonomi ve diğer politikalardan da sorumlu bir lider.
Öte yandan İran'da adayların başvurularını inceleyen bir komisyon da bulunuyor. Bu komisyon 11 Haziran'a kadar adayları inceleyecek ve gerek gördüğü kişileri eleyecek. Konsey, aralarında eski başkan Laricani'nin de bulunduğu çok sayıda reformcu ve ılımlı adayı 2021'deki son cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen önce diskalifiye etmişti.

AHMEDİNEJAD BAŞVURUYU YAPTI

İran'da daha önce adaylığı Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından veto edilen eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da adaylığını resmen açıkladı. Ahmedinejad, başvuru sürecinde dördüncü gelişme Bakanlığına adaylık için başvuru yaptı. Yine seçimin önemli adaylarından biri olarak gösterilen Ahmedinejad, "Çok teşekkür ederim, bu aşamada tarihi sorumluluğumu yerine getirdim." dedi.

 

KAYNAK TÜRKGÜN


İlginizi Çekebilir

Uluslararası Deniz Seyir Yardımcıları Teşkilatı Sözleşmesi Resmi Gazete'de

Bakan Göktaş Cezayir'den Türk iş dünyasına seslendi

Çekya Dışişleri Bakanı Lipavsky TBMM'de

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüştü

Hollanda'da 'Kırmızı Beyaz' buluşmalar

Başkan Erbaş, İslam dünyası Hac Heyetleri Başkan ve Bakanları ile bayramlaştı

Erdoğan Paşinyan'la hem bayramlık, hem de diplomatik görüştü

Avrupa'da uyuşturucu her yerde!

Bir skandal açıklama daha! İsrailli eski milletvekili Moshe Feiglin Filistinliler için Nazi benzetmesi yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan G7 liderleriyle buluştu

G7 Liderler Zirvesi’nde ikinci gün

NATO'da geleneksel aile fotoğrafı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İspanya'nın Filistin kararı çok mühimdir

İspanya ile 11 anlaşma imzalandı

Bakan Güler NATO Karargâhı'nda...