Tarih: 29.03.2024 13:33

Hamit Doğan ATSO meclisine UNDP’nin hizmetlerini anlattı

Facebook Twitter Linked-in

Yapılan Toplantıda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Bölge Koordinatörü Hamit Doğan, UNDP'nin deprem sonrası Adıyaman’daki faaliyetleri ile ilgili sunum yaptı. Mart ayı aylık olağan meclis toplantısında ATSO Meclis Başkanı Abdulgani Bereket’in açılış konuşmasının ardından gündem maddelerine geçildi. Şubat Ayı meclis toplantısı karar tutanaklarının kabulü, Şubat ayı gelir gider raporlarının, mizanın, bütçe izleme raporunun ve Hesapları İnceleme Komisyonu raporu okundu.
ATSO Başkanı Mehmet Torunoğlu’nun aylık faaliyetleriyle ilgili açıklamalarının ardından dilek ve temenniler gündem maddesine geçildi. Dilek ve temenniler bölümünde meclis üyeleri güncel görüş ve önerilerini aktardı. Toplantının son bölümünde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Bölge Koordinatörü Hamit Doğan, UNDP'nin deprem sonrası Adıyaman'daki faaliyetleri ile sunum yaptı. Depremin bölge ekonomisine etkisiyle ilgili konuşan Doğan; “Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası deprem sürecinde kentin sorunlarını iyi dile getirdi, elinden geleni yaptı. Hepiniz kendi acılarınızı bir tarafa bırakıp Adıyaman için Oda olarak neler yapabiliriz diye çabaladınız. Bende bir Adıyamanlı olarak çabalarınızı takdir ediyorum. Deprem felaketi çok büyük bir felaketti. 11 ili etkiledi. Türkiye’nin yüzde 16’sını 14 milyondan fazla insanı etkiledi. Türkiye’nin ekonomik büyüklük olarak yüzde 8’ini etkiliyor. Adıyaman tarımda ülkeye katkıda bulunuyor. Ayrıca geçici koruma altındaki Suriyelilerinde yaklaşık yüzde 50’si deprem bölgesinde ikamet ediyor. Bu da ayrıca bir yüktü. 11 ilde yüzdeliğe baktığınız zaman yüzde 85’le en fazla zarar gören il Adıyaman oldu” dedi.
UNDP’nin erken toparlanma ve ekonomik güçlendirme için yaptığı çalışmaları anlatan Doğan; “Biz UNDP olarak 4 ana sektör üzerinde durduk. Geçim kaynaklarını canlandırmak yani sizi daha çok ilgilendiren ekonomik hayatı tekrar yeniden canlandırmak için çabalayacağız dedik. Kırılgan kişilere, yaşlılar engellilere yönelik bakım hizmetleri çok zarar gördü. Bunların tekrar tamirine odaklanacağız dedik. Üçüncü olarakta enkaz ve atık yönetimi. Bildiğimiz kadarıyla dünya tarihindeki en büyük moloz miktarı çıktı. Dördüncüsü de kültürel miras. Kültürel miras deyip geçmemek lazım. Yani hem tarihimiz geçmişimiz zenginliğimiz üstelik sadece bize ait de değil. Onlar artık ülkemize ait bir kültürel miras. Öte yandan da ekonomiyi hareketlendiren kültürel mirasımız vardı. Yani turistlerin gelme sebebi kültürel miras. Kültürel mirası da tekrar ayağa kaldırmamız restore etmemiz tekrar ayağa kaldırmamız gerekiyor”
“Adıyaman hibeden en çok pay alan il oldu”
Deprem sonrasında üretimin yeniden canlanması için başlatılan hibe programına değinen Doğan; “Güzel bir hibe programı yürüttük. Adıyaman’da bu hibe programından en çok pay alan illerden birisi. Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya 1,5 milyon doların üzerinde hibe aldı. Bu hibe miktarı az gelebilir ama bizim gücümüz ancak bu kadarına yetti. Bu kapsamda Adıyaman’da alınan 2497 başvuruya karşılık 841 işletmeye toplam 1.5 milyon dolarlık destek sağlanmış olup, 65 işletme tekstil sektöründe faaliyet göstermektedir. Faydalanıcıların yüzde 69'u erkekler ve yüzde 31'i kadınlardan oluşmaktadır. Bu desteklerin yerine ulaştığına inanıyoruz. Burada Ticaret ve Sanayi Odamızla çok güzel bir hibe programı yürüttük hiçbir şikâyet almadık. Mağdur vatandaşlarımıza sizin aracılığınızla vesile olduk. Bu moralmen çok önemliydi. İŞKUR’a depremin başında 5 tane konteyner verdik. Depremlerin ardından, İŞKUR personelinin yerleşim alanlarını ve konutlarını kaybetmesi nedeniyle İŞKUR'un karşılaştığı zorluklar vardı. Sağlanan konteynerler, İŞKUR personeline geçici konut ve ofis olarak hizmet vererek istihdam hizmetlerinin yeniden başlatılmasını sağlamıştır”
“Engellilere bakım araçları alındı.”
UNDP, Adıyaman'da 300 m2'lik prefabrik bir birim olan "Erişilebilir Toplum Merkezi" inşa etmiştir. Bu merkezde bir seminer salonu, kütüphane, çocuklar için sanat atölyesi ve tüm yaş ve engel gruplarına yönelik açık hava Engelsiz Park ve Oyun Alanı bulunmaktadır. UNDP, engelliler ve yaşlılara sosyal hizmetler sunmak için bir erişilebilir mobil araç sağlamıştır. UNDP, Adıyaman Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğü ile işbirliği yaparak engellilere yönelik bakım araçları sağlamış ve Adıyaman'da fiziksel rehabilitasyon ve günlük bakım için bir bakım merkezi kurulmasına destek olmuştur. UNDP, hizmet sağlayıcılar için etkili bir deprem sonrası sosyal hizmet sunumu için kapasite artırıcı eğitim oturumları düzenlemiştir.
“Belediyelere destek olduk.”
UNDP, sönmemiş kireç, dezenfektan, kürekler ve kişisel koruyucu giysiler dahil olmak üzere hayati önem taşıyan halk sağlığı ürünleri ve enkaz yönetim ekipmanlarını, Adıyaman da olmak üzere depremden en çok etkilenen belediyelere sağlamıştır. Adıyaman Belediyesi başta olmak üzere, UNDP, yeni atık yönetimi ekipmanı göndermiştir. UNDP, Adıyaman Belediyesi'ne deprem odaklı katı atık yönetim planları hazırlamaları konusunda destek vermiştir. UNDP, Adıyaman'da hasarlı binaların kontrollü yıkımı için toz azaltma sistemi kurmuş ve böylece toz ve asbest emisyonlarını minimize etmiştir”
Sunum sonrası ATSO Başkanı Mehmet Torunoğlu ve Meclis Başkanı Abdulgani Bereket, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Bölge Koordinatörü Hamit Doğan’a teşekkür ederek Nemrut Dağı ve Cendere köprüsü heykeli takdim etti.

Kaynak : PHA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —