Her baş dönmesi vertigo değildir!

Her baş dönmesi vertigo değildir!

Her baş dönmesi vertigo değildir!
SAĞLIK 18.07.2024 17:32:37 53 0

Çağın önemli hastalıkları arasında yer alan Vertigonun tedavisi için doğru tanının önemli olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Saltürk, baş dönmesi veya bayılma semptomları ile karıştırılmaması gerektiğini kaydetti.

İSTANBUL (İGFA) - Vertigoda kişinin kendisini boşlukta dönüyor, devriliyor, sallanıyor ya da düşüyormuş gibi hissedebilmesine yol açabileceğini paylaşan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Saltürk, vertigonun sıklıkla baş dönmesi olarak adlandırıldığını belirterek, "Bütün vertigo durumlarında baş dönmesi olmakla birlikte, her baş dönmesi vertigo değildir” dedi. 

Vertigonun iç kulağı ya da beynin denge ile ilgili bölümlerini etkileyen hastalıklardan kaynaklandığının altını çizen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Saltürk, “Dönme hissine ek olarak, bulantı, denge kaybı, duyma veya görme ile ilgili problemler ve baş ağrısı görülebilir. Doktorlar sıklıkla kişinin problemi tarif etmesine dayanarak ve fiziksel muayene sonuçlarına göre tanı koyarlar, ancak bazen başka testler de gerekebilir. Bugün VNG testi ile hızlıca tanı koyup uygun tedaviye başlanması mümkün” dedi.

İLK VERTİGO ATAKLARI ŞİDDETLİ OLABİLİR

Vertigonun belirtilerini sıralayan Prof. Dr. Ziya Saltürk, “Vertigo nöbeti sırasında hızlı bir şekilde tekrarlayan anormal göz hareketi ile karakterize nistagmus yani gözlerde bir yöne doğru hızlı titreme hareketi ve bazen daha yavaş bir şekilde orijinal pozisyona geri dönüş, bulantı ve bazen kusma görülebilir. İç kulak hastalıklarına bağlı vertigolarda bazen bu belirtilerin yanı sıra kulak çınlaması, ilerleyici duyma kaybı, etkilenen kulakta doluluk ya da baskı hissi de oluşabilir. İç kulak hastalıklarında ağırlıklı olarak çevre dönüyor hissi vardır. İlk ataklar genellikle şiddetli olur ve bulantı kusma eşlik edebilir” hatırlatmasında bulundu.

Vertigonun her yaşta görüldüğünü ancak ileri yaşı daha çok etkilediğini paylaşan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Saltürk, “İç kulak kanalında kalsiyum partiküllerinin yer değiştirmesiyle meydana gelen ve iyi huylu ataklar halinde seyreden pozisyonel vertigo, baş dönmelerinin en sık sebebi. Başın aniden yukarı-aşağı hareket ettirildiğinde ya da yatakta dönerken oluşabilir. Sebebi bilinmemekle beraber, üst solunum yolu enfeksiyonu, mevsim dönüşleri, duygusal ve fiziksel stres gibi faktörler ile ataklar başlayabilir” dedi. 


Anahtar Kelimeler: her baş dönmesi vertigo değildir!

İlginizi Çekebilir

Okula sağlıklı bir başlangıç için diş muayenesi önemli

HİPERTİROİDİDE CERRAHİ TEDAVİ

Yasemin Açık, Halk Sağlığı Haftası’nda bulaşıcı hastalıklara karşı uyardı.

Siz siz olun doktora danışmadan lens kullanmayın

Otizmli çocuklarda spor eğitimi sosyal uyumu destekliyor

Başhekim Doç.Dr.Şirik: Hasta ve hasta yakınlarının düşünceleri bizim için önemlidir

Aşı karşıtlığı bazı hastalıkların tekrar yayılmasına neden oluyor!

İpek Yolu ile gelen hastalık; Behçet

Kulakta sıvı birikimi kulak tüpüyle tedavi ediliyor

Böbrekleri korumanın ve güçlendirmenin yolları

Genç yaşta e-sigaranın esiri olmayın!

SANKO ÜNİVERSİTESİ’NDE TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİNDE İLK MEZUNİYET HEYECANI

Göz sağlığı okul başarısını etkiliyor

Dr. Karaca elektronik sigara pandemisine karşı uyardı

Yediklerimiz omurga sağlığını da etkiliyor!