HİNDİSTAN’IN İSTANBUL BAŞKONSOLOSU İSTANBUL UÇURTMA MÜZESİNİ ZİYARET ETTİ

Hindistan’ın İstanbul Başkonsolosu BayanSudhiChoudhary uluslararası uçurtma günü olan 14 Ocak’ta iade-i ziyaret yaparak Üsküdar’daki İstanbul Uçurtma Müzesini ziyaret ederek, bu anlamlı günü kutladı.

HİNDİSTAN’IN İSTANBUL BAŞKONSOLOSU İSTANBUL UÇURTMA MÜZESİNİ ZİYARET ETTİ
KÜLTÜR - SANAT 16.01.2022 17:33:00 117 0

SEZGİN AKKOYUN

İSTANBUL UHA- Sokak oyunları kültürümüzün unutulmayan en eski oyuncaklarından birisi olan uçurtma, 1989 yılından beri her yıl uluslararası uçurtma günü olarak kutlanmaktadır. M.Ö. 300’lü yıllarda Çin’de ortaya çıktığı bilinen uçurtma hızla Uzakdoğu ve Asya’ya yayılmıştır. Hindistan’da uçurtmanın ilk ulaştığı ülkeler arasındadır. Her yıl onlarca uçurtma festivalinin yapıldığı Hindistan’ın Gujarat Eyaletine bağlı Ahmedabad şehrindeki festival ise dünyanın en büyük uçurtma festivalleri arasındadır.

Gujarat Eyaletinde “Uttarayan” adı verilen uçurtma festivali, kışın yaza dönmeye başladığı günü işaret ettiği için 14 Ocak uluslararası uçurtma günü olarak kutlanmaya başlamıştır. Bu festival dünyanın en büyük katılımlı festivallerinden birisi olarak kabul edilir. 2011 yılından itibaren Türk Uçurtma Takımı ülkemizi bu festivalde temsil etmektedir.

Ülkemizin ilk ve tek, dünyanın ise 18 uçurtma müzesinden birisi olan İstanbul Uçurtma Müzesidir, bu müzede 6 kıta, 39 ülkeden yaklaşık 3000 parçalık bir koleksiyon bulunmaktadır. Koleksiyondaki ülkelerden birisi ise Hindistan’dır, bu ülkeye ait toplamda 208 tane uçurtma sergilenmektedir.

4 Ocak’ta Hindistan’ın İstanbul Başkonsolosu Bayan SudhiChoudhary’i makamında ziyaret ederek beş çayına katılan İstanbul Uçurtmacılar Derneği başkanı Mehmet Naci Aköz hem Türkiye’deki uçurtmacılık, hem de İstanbul Uçurtma Müzesi ile ilgili çeşitli bilgilendirmeler yaptı.

Yaklaşık bir saat süren ziyaret esnasında müzede koleksiyonu olan ülkelerin uçurtmalarını tek tek yakından izleyen bayanSudhi özellikle Hindistan bölümünde yakın inceleme yaparak, Aköz’den detaylı bilgiler aldı. Müze koleksiyonundan oldukça etkilendiğini ifade eden Choudhary,  “Hindistan için müzenizde böyle bir köşe açmış olmanız bizi çok mutlu etti, ayrıca uzun yıllardır Hindistan’daki festivallere katılmış olmanız beni çok etkiledi, lütfen hem koleksiyonun çoğalması için çalışmaya, hem de Hindistan’daki festivallere katılmaya devam edin” diyerek koleksiyona ve müzeye olan hayranlığını belirtti.

Uçurtma müzesinin içinde yer alan ve aynı anda 200 öğrenciye atölye çalışması yapma imkanı sağlayan İstanbul Uçurtma Okulunu da gezen ve aynı anda derste olan 3-6 yaş gurubunun çalışmalarını izlemekten ise çok mutlu olduğunu söyleyen bayanSudhi “Çok başarılı bir çalışma ortaya koymuşsunuz. Dedi.

Bayan Choudhary müze ziyaretine gelirken Hindistan’ın bağımsızlığının 75 yılı anısına dört tane özel tasarımlı uçurtmayı müze koleksiyonuna eklemek üzere Aköz’e hediye etti.

İstanbul Uçurtma Müzesinin kurucusu Mehmet Naci Aköz’de misafirine Türk misafirperverliğinin gereği olarak Türk kahvesi, Türk lokumu ve Türk Bayrağı armağan etti. Ayrıca, Hindistan – Türkiye dostluğuna vurgu yapmak üzere hazırladığı Türk ve Hindistan Bayraklarının yer aldığı özel tasarımlı bir uçurtma ile bir tane de Türk Bayrağı uçurtma hediye etti.

Ziyareti değerlendiren Bayan Coundhary “Bu özel MakarsanKranti gününde İstanbul’daki çok eşsiz bir müzede ki, burası dünyada sayısı çok az olan uçurtma müzelerinden biri, burada bulunmak büyük bir zevk ve mutluluk.  Bu müzeyi harika bir şekilde sürdürdükleri için Mehmet Bey ve ekibini kutlamak istiyorum. Dünyanın her yerinden topladığı oldukça geniş bir koleksiyona sahip.Şuan Hindistan köşesinin önünde duruyorum ve bu köşede 208 tane uçurtma bulunuyor. Şunu söylemeliyim buradaki favori köşem/noktam burası. Buradaki bazı uçurtmalar gerçekten benzersiz. Tüm uçurtma ekiplerine böyle bir koleksiyon yapmalarını önermek/tavsiye etmek istiyorum.

Özellikle Mehmet Bey’in 40 yıllık uçurtma ile olan bağı, düzenli olarak Hindistan’ı ve Hindistan’ın pek çok yerindeki etkinliklere/festivallere katılmasına devam etmeli.
Onun uçurtma hakkındaki bilgisi oldukça şaşırtıcı ve kesinlikle korunmak zorunda.
Bunu izleyen herkese mutlu MakarsanKranti günü diliyorum ve müze ekibine de en iyi dileklerimi iletiyorum. Lütfen bu harika işe devam edin.”

Ziyareti değerlendiren Uçurtma müzesinin kurucusu Mehmet Naci Aköz ise, “Uçurtma kültürünün en yaygın olduğu ülkelerin başında gelen ülkelerden birisi olan Hindistan’ın İstanbul Başkonsolosu bayanSudhiCoundhary’nin müzemizi ziyaret etmesi bizim için oldukça önemli ve değerlidir, ancak bu ziyareti çok daha anlamlı hale getiren ise 14 Ocak uluslararası uçurtma gününde bu ziyaretin gerçekleştirilmiş olmasıdır.

Uçurtma müzemizdeki koleksiyon yaklaşık 40 yıllık uzun bir emeğin ve ısrarlı takibin neticesidir, Hindistan gibi uçurtma kültürüne pek çok katkısı olan bir ülkenin İstanbul Başkonsolosunun müzemizi ziyaret etmesi, beğenilerini ifade edip takdirlerini bildirmesi bizim azim ve kararlılığımızı arttırmaktadır.

Aynı bünye içinde uçurtma koleksiyonu, uçurtma okulu ve uçurtma kütüphanesinin yer aldığı merkezimizin bu şekilde ilgi görmesi bizi mutlu kılmaktadır. Bayan SudhiCoundhary’ye ziyaretleri için teşekkür ediyoruz, bu ziyaretin Türkiye – Hindistan dostluğuna katkılar sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu.


İlginizi Çekebilir

Malatyalılar üretecek Dünya tüketecek

Deprem kardeşi iki şehrin sanatçıları İstanbul'da buluştu - Videolu Haber

Bodrum’da Anadolu’nun sanat rüzgarı esecek

28. İstanbul Tiyatro Festivali heyecanı şimdiden başladı

İşte 5 Temmuz'da vizyona girecek filmler

Mustafa Cevat Atalay SANKO Sanat Galerisi’nde sergi açacak

Adıyaman'da çocuklar 'Masal Yolu' ile buluştu - Videolu Haber

HALK OYUNLARI GRUP YARIŞMALARI SONA ERDİ

Depremzede çocuklara sinema etkinliği - Videolu Haber

Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi Mutenâ 21. sayısını çıkardı

Bursa Devlet Tiyatrosu tüm ödülleri topladı

Cuma günü vizyonuna girecek filmler belli oldu

SANKO Sanat Galerisi’nde ‘Atlar’ temalı resim sergisi

Üniversitemizde “Masal Anlatıcılığı Atölyesi” Düzenlendi

Tarihin kadim tanığı mühürler Ankara'da sergileniyor