İnternet Gazeteciliği Yasası TBMM'de kabul edildi

İnternet Gazeteciliği Yasası TBMM'de kabul edildi

İnternet Gazeteciliği Yasası TBMM
SİYASET 14.10.2022 12:44:00 84 0

TBMM Genel Kurulunda, "dezenformasyonla mücadele düzenlemesi", "İnternet Gazeteciliği Yasası" olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 40 maddesi kabul edildi.

ANKARA (İGFA) - İktidar kanadı tarafından "Dezenformasyonla Mücadele Yasası" olarak ifade edilen, yasaya itiraz edenler tarafından "sansür yasası" ve "sosyal medya yasası" şeklinde nitelendirilerek eleştirilen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

40 maddelik kanun teklifinin kabul edilmesinin ardından siyasi parti Grup Başkan Vekilleri, birer konuşma gerçekleştirdi. 

Meclis Genel Kurulu'nu takip eden İnternet Gazetecileri Federasyonu Genel Başkanı Mesut Demir, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Basın Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin (İnternet Gazeteciliği Yasası) 40 maddesinin tamamı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. İnternet Gazeteciliği Yasası’nın İnternet Gazetecileri Federasyonu (İGF) üyesi medyalarımıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" açıklamasını yaptı.

Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. İnternet haber siteleri süreli yayın kapsamına alınırken Basın Ahlak Esaslarına yönelik incelenmelerine imkan sağlandı. BİK Genel Kurul üye sayısı 42’ye çıkarken, ilan.gov.tr resmi ilanların ana yayın mecrası oldu.

Resmi ilan yayınlayan gazeteleri ve Basın İlan Kurumu’nu (BİK) yakından ilgilendiren “Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, 14 aylık görüşme maratonu ve çalışmaların ardından Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

BİK tarafından şartları belirlenecek internet haber sitelerinin, 5187 sayılı Basın Kanunu’nda yapılan değişiklik ile süreli yayın sayılarak resmi ilan ve reklam alabilmelerinin önü açıldı. Buna bağlı olarak 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu, 7201 sayılı Tebligat Kanunu başta olmak üzere resmi ilan yayınını zorunlu kılan çok sayıda kanunda değişikliğe gidildi. Sektörün endişelerini giderecek resmi ilan adet ve gelirlerinde artış sağlayacak altyapı oluşturuldu.

İnternet haber sitesi çalışanları, yıllardır mahrum kaldıkları özlük haklarını kazanarak “basın mensubu” sayıldı ve basın kartı alabilmeleri sağlandı.

195 sayılı Kanun’da yapılan değişiklikle Basın İlan Kurumu görev alanına girerek resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı kazanacak internet haber siteleri ise Basın Ahlak Esaslarından sorumlu tutuldu.

Diğer taraftan kurumların kendi internet sitelerinde yayınlamaları zorunlu ilanlar başta olmak üzere tüm resmi ilanların ortak yayın mecrası Basın İlan Kurumu ilan portalı “ilan.gov.tr” oldu ve ilanların tamamına tek merkezden ulaşılabilmesi mümkün kılındı.

Basın İlan Kurumu Genel Kurul üye sayısında da değişikliğe gidilerek internet haber sitelerinden 2, BTK ve RTÜK’ten 1’er ve Cumhurbaşkanınca belirlenecek 2 temsilci eklenerek mevcut üye sayısı 42’ye çıkartıldı.

Artık icra ilanlarının yayınlatılması zorunlu

2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunu’nda yapılan değişiklikle birlikte icra satışlarının süreli yayınlarda ilan edilmesi zorunluluk haline getirildi. Kıymeti 500 bin TL’ye kadar olan menkul ve gayrimenkul satışlarının ilan edilmesi icra müdürlerinin inisiyatifine bırakılırken, kıymeti 500 binden 2 milyon TL’ye kadar olan satışların bir yerel gazete veya internet haber sitesinde, kıymeti 2 milyon TL üzerinde olanların ise bir yaygın gazete veya internet haber sitesinde yayınlatılması mecbur kılındı.

Böylece ilan panosuna giden ilanların tamamının resmi ilan havuzuna gelmesi ve süreli yayınlarda duyurulacak icra ilanlarının 3 kat artması bekleniyor. Dolayısıyla gazetelerin icra ilanı gelirlerinde azalma değil, aksine gazete ve bağlı internet haber siteleri üzerinden hissedilir oranda gelir artışı olacağı tahmin ediliyor.

14 Kanundaki “ve” ibaresi gelirleri katlayacak

Devlet İhale Kanunu, Kamu İhale Kanunu, Dahiliye Memurları Kanunu, Tebligat Kanunu, Vergi Usul Kanunu, Devlet Memurları Kanunu, Kooperatifler Kanunu, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu, Kamulaştırma Kanunu, Resmi Gazete’de Yayımlanacak Olan Yönetmelikler Hakkında Kanun, Kadastro Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu’nda yapılan düzenleme ile gazetelerin yanına “ve internet haber sitesi” ibaresi eklenerek bu ilanlardan sağlanacak gelir iki katına çıkartıldı.

Ayrıca Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu ile gazetede yayın zorunluluğu bulunmayan ilgili maddeye, gazetede ilan edilmesi zorunluluğu getirilerek bugüne kadar olmayan bir gelir kalemi mevcut ilan pastasına eklendi.

Yeni yasa sonrası 6 ay içinde  Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği başta olmak üzere bir dizi mevzuat çalışması gerçekleştirilecek ve BİK Genel Kurulunun onayına sunulacak. Düzenlemeler ile resmi ilan yayınlama hakkına sahip gazetelerin kazanılmış haklarının korunması öngörülüyor.


Haber Kaynak : igf

İlginizi Çekebilir

İsmet Büyükataman: İP’çilerin asıl korkusu ‘Terörsüz Türkiye’

MHP'li Filiz Kılıç: Ülkü Ocakları'ndan vatan sevdalısı çıkar

CHP'li Öztürkmen TBMM'de ayakkabıcılık sektörünün sesi oldu

MHP Milletvekili Baki Ersoy’un 2024 Faaliyet Raporu Yayımlandı

Milletvekili Kurt, "Emekliler İçin Sosyal Konut İstedi"

Gençlik Kolları Çetin'e Emanet

MHP Seyhan İlçe Başkanı Hakan Yıldırım: Kurtuluş Savaşı’nın Ruhu Adana’da Doğdu

MHP Adana İl Başkanı Yusuf Kanlı: “5 Ocak, Adana’nın Ortak Zaferi ve Gururudur”

KUYULU OSB'DE SON AŞAMAYA GELİNDİ

Bir istifa da DEVA'dan... Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar bekleyemeyiz

İYİ Parti kurucularından bir istifa daha!

CHP'li Sarıgül: Af düzenlemesi yargı paketine eklenmeli

Bahçeli: Eller birleşecek kem gözler def edilecek

Milletvekili Alkayış: AK Gençlik, Kutlu Davanın İzinde Yoluna Devam Ediyor!

Adak” Derdimiz Mardin’e Hizmet Etmektir”