İspanya İsrail'e silah taşıyan gemiye izin vermedi

İspanya'da azınlık sol koalisyon hükümeti, İsrail'e silah taşıdığı belirtilen bir geminin İspanyol limanlarında ikmal yapmasını engelledi.

İspanya İsrail
DÜNYA 17.05.2024 09:01:00 74 0

Danimarka uyruklu "Marianne Danica" adlı ticari yük gemisinin İsrail'e silah ve patlayıcı malzeme taşıdığı duyurulmasının ardından, Sumar ittifakı ve Podemos partisinin suç duyurularını dikkate alan İspanya hükümeti, 21 Mayıs'ta bir İspanyol limanında ikmal yapmak için yanaşma talebinde bulunan gemiye izin vermedi.

Konuya ilişkin, Brüksel'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, "Bunu ilk defa yapıyoruz, çünkü ilk defa İsrail'e silah taşıyan bir geminin İspanya limanına uğramak istediğini tespit ediyoruz. Politikamız, İsrail'e gönderilecek savaş malzemeleri için yeni ihracat lisansları vermek değildir. Bu yüzden, geminin ikmal için durmasına izin verilmemesi bu politikamızla tutarlı ve aynı çizgidedir." ifadelerini kullandı.

İspanya'nın güneyindeki Cartagena limanı açıklarına ulaşan "Borkum" adlı geminin, İsrail'e sevkiyat için silah taşıdığı yönündeki haberler, bazı sivil toplum örgütleri tarafından protesto edildi. Filistin'in İşgaline Karşı Dayanışma Ağı (RESCOP) adlı kuruluş, gemide 12 ton roket, 1,5 ton patlayıcı ve 740 kilogram diğer askeri malzeme olduğunu iddia etti.

Gemi, limana yanaşmadan önce açıkta bekletilirken, hükümetin küçük ortağı olan Sumar ittifakı ve muhalefetteki Podemos partisi, geminin yükünün soruşturulması için savcılığa başvurdu.

İspanyol basınına hükümet kaynaklarından yapılan açıklamalarda ise geminin son varış noktasının İsrail değil Çekya olduğu belirtildi.

KAYNAK MİLAT GAZETESİ


İlginizi Çekebilir

Uluslararası Deniz Seyir Yardımcıları Teşkilatı Sözleşmesi Resmi Gazete'de

Bakan Göktaş Cezayir'den Türk iş dünyasına seslendi

Çekya Dışişleri Bakanı Lipavsky TBMM'de

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüştü

Hollanda'da 'Kırmızı Beyaz' buluşmalar

Başkan Erbaş, İslam dünyası Hac Heyetleri Başkan ve Bakanları ile bayramlaştı

Erdoğan Paşinyan'la hem bayramlık, hem de diplomatik görüştü

Avrupa'da uyuşturucu her yerde!

Bir skandal açıklama daha! İsrailli eski milletvekili Moshe Feiglin Filistinliler için Nazi benzetmesi yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan G7 liderleriyle buluştu

G7 Liderler Zirvesi’nde ikinci gün

NATO'da geleneksel aile fotoğrafı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İspanya'nın Filistin kararı çok mühimdir

İspanya ile 11 anlaşma imzalandı

Bakan Güler NATO Karargâhı'nda...