KÜLTÜR - SANAT

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

İstanbul Şile'de 'arı turizmi' zirvesi

İstanbul Şile'de 'arı turizmi' zirvesi

İstanbul Şile
KÜLTÜR - SANAT 15.01.2024 10:23:00 69 0

İstanbul'da Şile Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen ‘Sağlıklı Arıcılık ve Arı Turizmi’ zirvesinde arıcılık sektöründe ‘Coğrafi İşaret ve Pazarlama’, ‘Dünya’da Api Turizmi ve Pazarlama’, ‘Api Turizmi Projesi’, ‘Sağlıklı Arı Yetiştiriciliği ve Arı Ürünleri’, ‘Api Terapi ve Uygulama Alanları’ konuları masaya yatırıldı.

Nurcan KIRCALI / İSTANBUL (İGFA) -  Türkiye genelinde çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katılım sağladığı zirve öncesi ev sahibi olarak konuşan Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, “Zirve öncesinde hocalarımızla bir araya geldik ve bana Anzer balını gösterdiler elbette. Ülkemizin önemli değerlerinden biri Anzer balı ama bizim Şile kestane balını anlatmaya başladığında balımızı öyle bir noktaya koydular ki Şile olarak çok şanslı olduğumuzu gördüm. Şile Arıcılar Kooperatifinde emek sarf eden üreticilerimizin emeklerine sağlık, biz kestane balımızın gıda alanında coğrafi işaret alınması yönünde belediye olarak elimizden geleni yaptık ve aldık. Şimdi arıcılık ve arı yetiştiriciliği, arı turizmi yönünde ne yapmamız gerekiyorsa belediye olarak üstümüze düşeni yapacağız” diye konuştu.

Başkan Ocaklı ;  “Belediye olarak ziyaretlerine gittiğimiz bakanlıklar, kamu kurumları gibi her nereye gittiysek hediye olarak sepetimizle gittik. Bu sepetin içinde ilçemize ait doğal ürünler var. Çünkü bu ürünler ilk coğrafi işaretli ürünümüz şile bezimiz var, gıda sektöründe ilk coğrafi işaretli ürünümüz şile kestane balımız var. Şile bal sirkemiz var, bölgemizde üretilen eriştelerimiz, tarhanamız, reçellerimiz var ve bunları kendi üreticimizden satın alıyoruz. Yani sermayemizi kendi insanımıza harcıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesinden Doç. Dr. Figen Çukur ise “İstanbul’da coğrafi işaret durumunda Şile bir numara ve ardından Silivri geliyor. Birçok imparatorluğa başkentlik yapan 8 bin 500 yıllık tarihi olan İstanbul’un sadece coğrafi işaretli üç ürünü bulunuyor. Şile bezi, Şile kestane balı ve Silivri yoğurdu. Bu ürünlerin yaklaşık ekonomik büyüklüğünün yaklaşık 100 Milyon dolar” dedi.

Akademisyenlerin önemli bilgilendirmeler ile gün boyu süren zirveye, ilçede arıcılık sektöründe emek sarf eden arıcıların yanı sıra  Doç. Dr. Figen Çukur, Prof. Dr. Tayfun Çukur, Prof. Dr. Aslı Özkırım, Mustafa Ertekin, Doç. Dr. Ali Timuçin Atayoğlu ve Emre Yıldırım’ın yer aldığı programa Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı’nın yanı sıra İl Tarım Müdür Yardımcısı Rafet Aydın, İstanbul Arıcılar Birliği Başkanı Onur Çilenk, Şile Arıcılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Can, öğretim üyeleri, ilçe protokolü, Siyasi Parti yöneticileri, STK temsilcileri, sektör çalışanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 


Anahtar Kelimeler: İstanbul ' ' turizmi' zirvesi

İlginizi Çekebilir

Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nda İncili Cami’de Sabah Namazı Buluşması

SANKO SANAT GALERİSİNDE KARMA SERGİ

Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'ndan göz dolduran prömiyer

İstanbul'da Gazze Dramını Beyazperdeye Taşıyan Filistin Filmleri Festivali Başlıyor

Yarın vizyona girecek filmler belli oldu

Beylikdüzü’nde kültür sanat sezonu açılıyor

Yaren Leylek ile Adem Amca'nın dostluğu beyaz perdede

Mardin’de “Gaia Anlatıları” adlı sergisi

Hacı Bektaş-ı Veli, Karşıyaka’da Şiirlerle Anıldı

Sultan bestekârların eserleri Rami Kütüphanesinde yankılanacak

Urla’da Orman Yangınlarına Dikkat Çeken Fotoğraf Sergisi: "Urla’ya Ateş Düştü"

Adıyaman’daki Tarihi Kabartmalara Yoğun İlgi

Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan Ankara turnesi: "Şair, Şiir, Şuur"

Hatay’da Gastronomi Çarşısı Açıldı

İstanbul Kültür Yolu Festivali: 500’den Fazla Etkinlik, 110 Noktada Sanatseverlerle Buluşacak