İstanbul tarihi surlarıyla buluştu
İBB Miras ekipleri, ‘İstanbul Kara Surları Açık Hava Müzesi’ çalışmalarının ilk bölümünü tamamladı. Mevlanakapı ve Silivrikapı Kara Surları Ziyaretçi Merkezleri’nin açılışı, TBMM CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştirildi.
İSTANBUL (İGFA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı’na bağlı İBB Miras ekipleri, “İstanbul Kara Surları Açık Hava Müzesi” çalışmasının ilk bölümünü tamamlandı. Mevlanakapı ve Silivrikapı Kara Surları Ziyaretçi Merkezleri’nin açılışı, TBMM CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştirildi. İmamoğlu, Mevlanakapı Surları içinde oluşturulan alanda düzenlenecek Contro ve Şehinşah konserleri öncesinde, çoğunluğu gençlerden oluşan katılımcılara bir konuşma yaptı.
İMAMOĞLU: “TARİHİ ESERLERE SAHİP ÇIKIYORUZ”
“150 Günde 150 Proje” sürecini yönettiklerini belirten İmamoğlu, “Bu şehri yaşanabilir hale getirmek için, büyük çaba gösteriyoruz. Özellikle tarihi, kültürel varlıkların hayata geçirilmesini hem yaşayan insanlarımıza hem de şehrimizin geleceğine kazandırılmasını ve dünyaya servis edilmesini önemsiyoruz” dedi. İstanbul’un eski tarihlerden bu yana dünyanın en önemli metropollerinden biri olduğunu hatırlatan İmamoğlu, “Farklı medeniyetler, yıllar boyu yan yana uyum içinde yaşamışlar. Bu yanıyla da eşsiz bir şehirdeyiz. Kendimizi bu anlamda bugün yaşadığımız dönemde ecdadımıza karşı, geçmişte bu şehirde yaşayan medeniyetlere karşı da sorumlu hissetmeli ve kentimize zarar vermemeliyiz. Bu anlamda, özellikle ‘150 Günde 150 Proje’ sürecinde, tarihi eserlere ve bize emanet edilmiş bütün tarihi süreçlere, medeniyetlere, camilerden birçok kavrama, surlara varıncaya kadar kadar sahip çıkıyoruz, gereğini yapıyoruz” diye konuştu.
“ON BİNLERCE TURİSTİN AYNI ANDA GEZDİĞİ BİR KULVARI HAYATA GEÇİRECEĞİZ”
Yakın zamanda restore edip, yeniden hizmete açtıkları Yerebatan Sarnıcı’nı örnek olarak gösteren İmamoğlu, kentin onlarca yerinde benzer çalışmalar içinde olduklarını kaydetti. “Kara surlarını, Haliç surlarıyla birlikte 12 kilometrelik kesintisiz bu alanı, şu muazzam hale dönüştürüp, göreceksiniz burada on binlerce turistin aynı anda gezdiği bir kulvarı hayata geçireceğiz” diyen İmamoğlu, “Marka haline gelen İBB Miras ekibimize, Mahir (İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat) arkadaşıma, İBB Miras’ın kuruluşundan bugüne çalışan emekçilere, yüklenicilere, yürekten çok teşekkür ediyorum, bize bu güzel eserleri, bu güzel görüntülüsüyle beraber hazır hale getirdikleri için. Özellikle arkeolojik alanlarda arkadaşlarım, dünyanın en evrensel düzeniyle, arkeolojinin en doğru kurallarıyla, restorasyon prensipleriyle, düzgün bir biçimde harekete geçiriyorlar. Açıkçası, her gezdiğim şantiyede sıkı bir öğrenci gibi onları dinliyorum. Öğrenmeye çalışıyorum. Çünkü, gerçekten yaşadığı alanın, tarihinin, medeniyetlerinin farkında olmayan hiç kimse, geleceğe de güvenle bakamaz. Bu milletin asaleti, binlerce yıllık tarihin var olduğu bu topraklarda yaşayıp biriktirdiği duygularla yükseliyor” ifadelerini kullandı.
“BURALARI KORUYACAĞIZ”
Restore edip, “Ziyaretçi Merkezi” haline getirdikleri Mevlanakapı Karakolu’nun eski halinin içler acısı olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, kara surlarının bundan sonraki restorasyon süreciyle ilgili bilgiler paylaştı. Surlar bölgesinde yaşayan vatandaşların, geçmiş dönemdeki bakımsız hal nedeniyle kendilerini güvende hissetmediğinin altını çizen İmamoğlu, “Ben bu mahallede dolaştığımda, ne yazık ki bu alanlar, insanları rahatsız eden, güvenlik sorunu yaratan, usulsüz ve yasa dışı birtakım oluşumlara merkez olmuş yuvalar haline dönüşmüş yerler. Buralarda hep birlikte tedbirli davranacağız. Buraları koruyacağız. Bu konuda emniyet olsun, zabıtamız olsun, gerekli görevlerimizle ama en başta buraların sahibi olan sizler, buranın temizliğine, titizliğine, güvenilirliğine katkı sunacaksınız” şeklinde konuştu.
“İSTANBUL'DA, 30 MİLYON TURİSTİ HEP BİRLİKTE GÖRECEĞİZ VE YAŞAYACAĞIZ”
“Bu tür alanlar, hayatımızı zenginleştiren yerler aynı zamanda” diyen İmamoğlu, şunları söyledi:
“17 milyona doğru giden turist sayısını, göreceksiniz bizim yaşama bakışımız, insanların demokrat bir ortamda şehir hayatında varlıklarını sürdürdükleri, pırıl pırıl anlayışımızın yansıdığı bir İstanbul'da, 30 milyon turisti hep birlikte göreceğiz ve yaşayacağız. 30 milyon turist ne demek biliyor musunuz? İstanbul'da yaşayan herkesin gayri safi milli hasılasına, kişi başını en az yüzde 30-35 daha fazla kazanç getirmesi demek. O bakımdan sevgili gençler, özellikle sizlerin hayatında turizm sektörünün, hizmet sektörünün o oluşturduğu ortamlarda iş insanı olacaksınız, yönetici olacaksınız, yanı sıra meslekler edinip oralarda para kazanacaksınız. İşte bu metruk bakımsız alanların iyileştirilmesinin bize kattığı hususlar bunlar.”
GENÇLERE SESLENDİ: “VERİLECEK DOĞRU KARARIN ALTINA SİZLER DE İMZA ATIN”
Kara surlarının kültür-sanat alanlarına dönüşeceğini belirten İmamoğlu, etkinlik alanında gençlere şu sözlerle seslendi:
“Bugün yapılan ve yapılmayan; bugün ortaya konan ya da konmayan; sizi düşünen ya da düşünmeyen; vatandaşını önceleyen ya da öncelemeyen; sizin hayatınızı güzelleştiren ya da sadece kendi hayatını düşünen kavramlar üzerinden var olan dönemi anlamak, sorgulamak ve ona göre karar vermek, eğer oy hakkınız yoksa, karar verecek olan anne-babalarınızla bu konuyu tartışmak zorundasınız. Çünkü, önümüzdeki süreçteki seçimlerde verilecek kararların tamamı sizin yaşamınızı etkileyecek. Allah ömür versin hepinize. Görüyorum ki burada 15-20 yaş arası gençler var. Önümüzdeki belki de 60 sene, 70 sene, Allah ömür versin 80 sene boyunca yaşayacağınız yaşamın nasıl bir yaşam olduğuna, önümüzdeki süreçte halkımız karar verecek. Dolayısıyla siz gençler; doğruyu, yanlışı, ahlaklıyı ya da eksiği, fazlayı çok iyi anlayacak durumdasınız. Zekanıza, bilginize, adaletinize ve karakterinize, inanılmaz güveniyorum, inanılmaz değer veriyorum. Lütfen bu kavramlara dikkat edin. Ve verilecek doğru kararın altına sizler de imza atın. Bu güzel alanlar, ortamlar, hepsi size layık, sizler ona layıksınız. Hayırlı uğurlu olsun.”
ALTAY: “BİRAZ DA EKREM ABİNİZ’İN YAPTIĞI İŞLERİ TAKİP ETSİNLER”
İmamoğlu’nun konuşmasının ardından, TBMM CHP Grup Başkanvekili Altay ve CHP milletvekili Sezgin Polat’ın da aralarında bulunduğu heyet, konser için kurulan platform üzerinde anı fotoğrafı çektirdi. Fotoğraf çekimi öncesinde konuşan Altay, duygularını, “İstanbulluları, İstanbul'un tarihiyle buluşturduğu için, sizi de çok sevdiğiniz Şehinşah ve Contro’yla buluşturduğu için Ekrem Başkan'a kocaman bir alkış ve teşekkür ediyorum. 30 yıl el değmeyen buralarda birileri istedi ki; bu taşlar, surlar yıkılsın da buralara da beton bloklar dikelim. Ekrem Abiniz, “İstanbul'un tarihini korumak, İstanbul'un kültürünü korumak, İstanbul'un doğasını daha yaşanır, daha güzel kılmak, benim İstanbullu gençlere görevimdir, boynumun borcudur” dedi. Eksik olmasın. Kendisine çok çok teşekkür ediyoruz. Bu Ekrem Abiniz’in nerede yemek yediğini takip ediyorlar, nerede müzik dinlediğini takip ediyorlar. Onlara bir tavsiyem var: Yaptığı işleri de biraz takip ederlerse, onlar da bundan örnek alırsa, her şey daha güzel olur. Hayırlı uğurlu olsun” sözleriyle dile getirdi.
Altay, İmamoğlu ve beraberlerindeki heyet, tarihi surlarda ve restore edilip, “Ziyaretçi Merkezi” haline getirdikleri Mevlanakapı Karakolu’nda incelemelerde bulundu. Heyet, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat tarafından, restorasyon çalışmalarıyla ilgili bilgilendirildi.