İstanbul Kültür Yolu Festivali: 500’den Fazla Etkinlik, 110 Noktada Sanatseverlerle Buluşacak

İstanbul Kültür Yolu Festivali: 500’den Fazla Etkinlik, 110 Noktada Sanatseverlerle Buluşacak

İstanbul Kültür Yolu Festivali’nde 500’den fazla etkinlik sanatseverlerle buluşacak. Bakan Ersoy, kültür ve sanatı turizmle birleştirmenin önemini vurguladı.

İSTANBUL (UHA) -

İstanbul Kültür Yolu Festivali'nin açılış programında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Göreve geldiğimiz günden itibaren en temel hedefimiz, kültür ve turizmde ülkemizin tüm potansiyelini milletimiz için sürdürülebilir bir faydaya, ürün ve hizmete dönüştürmek oldu. Bu noktada kültür ve sanatı turizmden ayrı düşünmedik. Aksine, bu unsurları birbirini sürekli destekleyen bir ekosistemin parçaları olarak kabul ettik. Kültür ve sanat hayatın ayrılmaz bir parçası. Çocuklarımızın erken yaşlarda tanıştığı bir deneyim haline getirmek amaçlarımızdan biri, ve festivalimiz bu amaca ulaşmamızda önemli bir adım oldu" dedi.

Bakan Ersoy, Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin yerelden evrensele bir kültür ve sanat buluşması olduğunu vurgulayarak, "Festivalimiz, kültür ve tarihimizin, medeniyet mirasımızın ve geleceğe bırakacağımız modern eserlerin ulusal ve uluslararası vitrine çıkarıldığı bir sahnedir. Göbeklitepe'den Atatürk Kültür Merkezi'ne, halk ve sanat müziğimizden gastronomimize kadar her şey festivalimizde yer buluyor. 7 bölgemizde bugün 16 şehrimizin kültürel zenginlikleri sergilenmektedir. Türkiye Kültür Yolu Festivali, turizmdeki ürün çeşitliliğimizi barındıran şehirlerimizi yerinde tanıtmak ve deneyimletmek için önemli bir organizasyon." şeklinde konuştu.

Festivalde 9 gün boyunca 110'dan fazla noktada 500'ü aşkın etkinlik düzenleneceğini belirten Bakan Ersoy, "Konserlerden sergilere, söyleşi ve atölyelerden gastronomiye kadar sanatın ve kültürün tüm renklerini sunuyoruz. 2025 yılı itibarıyla festivale Malatya, Manisa, Mardin ve Kayseri de eklenerek, 20 şehirde festival coşkusunu yaşayacağız. Bu yıl festivalimizin gerçekleştirildiği tüm şehirlerde sosyal ve ticari hareketliliğin büyük ölçüde arttığını gördük. Yeni şehirlerimizde de benzer bir ivme bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Avrupa Festivaller Birliği Başkanı Jan Briers'in Konuşması

Açılışta konuşan Avrupa Festivaller Birliği Başkanı Jan Briers, "Avrupa Festivaller Birliği (EFA), insanlar, kültürler ve fikirler arasında köprü kurmaktadır. 1952 yılında kurulduğundan bu yana, sadece Avrupa'daki değil, Asya, Afrika ve Amerika'daki festivalleri de birbirine bağlayarak dayanışmayı teşvik etmektedir. Festivaller, ülkeler ve topluluklar arasında anlamlı etkileşimler yaratıyor. Ayrıca, Festival Akademisi ile genç festival yöneticilerine farklı deneyimlerden öğrenme fırsatları sunuyoruz. En son projemiz olan Uçan Halı Festivali, Türkiye-Suriye sınırındaki sığınmacı çocuklara yönelik bir festivaldir ve festivallerin dönüştürücü gücünü kullanarak bu çocukları güçlendirmeyi amaçlıyoruz." dedi.

Fotoğraf Sanatçısı Sebastiao Salgado ve Refik Anadol’un Katkıları

Fotoğraf sanatçısı Sebastiao Salgado, yıllar sonra İstanbul'a geri dönmekten mutluluk duyduğunu ifade ederek, çeşitli müzeleri ziyaret edeceğini ve festivalde sergi açmaktan gurur duyduğunu belirtti.

Sanatçı Refik Anadol da, "Yapay zeka ve veri çağında sanatın bu alandaki öncüsü olmak ve bunu Türkiye'de gösterebilmek büyük bir onur. Kültür ve Turizm Bakanlığına destekleri için teşekkür ederim." dedi.

İstanbul Kültür Yolu Festivali, 6 Ekim'e kadar şehir genelinde çeşitli etkinliklerle sanatseverleri ağırlamaya devam edecek.

Haber: ÖZKAN KARACA