İstanbul'da Gazze Dramını Beyazperdeye Taşıyan Filistin Filmleri Festivali Başlıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü desteğiyle gerçekleştirilen, İstanbul Sanat Paylaşım Derneği ve Balkon Sanat'ın organizasyonunda düzenlenen festival, Filistinli şair Mahmud Derviş anısına yapılıyor."

İstanbul
KÜLTÜR - SANAT 3.10.2024 17:18:00 12 0

İSTANBUL (UHA) -

 Festivalin yarışma bölümlerinde yer alan ve Gazze'ye dikkati çeken kısa filmlerden oluşan özel bir seçki, 3-6 Ekim'de Rami Kütüphanesi ile Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde izleyicilerle buluşacak. Açılış etkinliği, ustaların konuğu Michel Khleifi'nin "Üç Mücevherin Masalı" filmi olacak. Film, 3 Ekim'de saat 19.00'da Atatürk Kültür Merkezi Yeşilçam Sineması'nda izleyicilerin karşısına gelecek.

Ana yarışma bölümünde; İngiltere, Afganistan, ABD, Güney Kore, Fas, Rusya, Irak ve Türkiye dahil 12 ülkeden 16 film yarışacak. Festivalin Gazze'de yaşanan drama ışık tutan filmlere çağrıda bulunduğu "İnsani Bakış Filistin" yarışma seçkisinde Tunus'tan İran'a, Mısır'dan Kanada'ya 7 ülkeden 12 film yarışacak.

Yarışma dışı Kırk Yıllık Hatır seçkisinde ise İran, Gürcistan, Kanada, Türkiye ve Filistin'den 13 film izlenecek. Özel gösterimlerde 15 yapımın yer aldığı festivalde bu sene 56 film İstanbullularla buluşacak.

Festivalin onur ödülleri, Filistin'de yaşanan drama yıllardır çizgileri ile dikkati çeken yazar ve çizer Hasan Aycın ile Filistin sinemasının kurucusu Michel Khleifi'ye verilecek. "Ana Yarışma", "İnsani Bakış Filistin Yarışması" ve "Kırk Yıllık Hatır" filmleri AKM Yeşilçam Sineması'nda, Filistinli yönetmenlerin ödüllü filmleri ise Grand Pera Emek Sahnesi'nde gösterilecek.

Filistinli yönetmenlerin bir araya geldiği "Dünden Bugüne Filistin Sineması" paneli 4 Ekim'de, Cannes ödüllü ilk yönetmen, Filistin sinemasının kurucusu Michel Khleifi'nin masterclass eğitimi de 5 Ekim'de Grand Pera Emek Sahnesi'nde gerçekleşecek.

Filistin halkının acılarını perdeye aktaran yönetmenlerden Michel Khleifi, Darin J. Sallam, Ameen Nayfeh, Mohammed Almughanni, Ahmad Saleh, Youssef Hasan, Hayat Labban, Ward Kayyal, Rami Abbas, Luay Awwad, Thekra Zohir Makalde, Saeed Moltaji ve Tariq Rimawi etkinliklere katılacak isimler arasında yer alıyor. Filistinli yönetmenler, Grand Pera Emek Sahnesi'nde 4 Ekim'de düzenlenecek panelde, Filistin sinemasını ve Gazze'de yaşananları konuşacak.

Cannes ödüllü yönetmen Michel Khleifi, 5 Ekim'de aynı salonda festival başkanı Faysal Soysal'ın yönettiği ustalar'a konuk olacak.

Festivalin özel gösterimlerinde Michel Khleifi, Farah Nabulsi, Darin J. Sallam, Nawras Abu Saleh, Annemarie Jacir, Mohammad Almoghanni, Ahmad Saleh, Ameen Nayfeh gibi usta sinemacıların yapımları izleyiciyle buluşacak.

Rashid Masharawi'nin Cannes'da bu sene protesto olarak gösterdiği, Gazze'de son bir yılda çekilen 22 kısa filmden oluşan "From Ground Zero" projesi de festivalde izlenebilecek.

Farah Nabulsi'nin "Gazze Kabusu" ve "Hediye" filmlerinin Türkiye prömiyeri de festivalde gerçekleştirilecek.

Filistinli genç sinemacıların son bir yılda ürettiği, Gazze'de yaşananlara dikkati çeken 10'dan fazla kısa film, Türkiye prömiyerinde festival izleyicisiyle buluşacak.

Son bir yılda çekilen Gazze ve Filistin temalı yapımların da aralarında bulunduğu 56 film, Atatürk Kültür Merkezi Yeşilçam Sineması, Grand Pera Emek Sahnesi, Rami Kütüphanesi ve Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde izleyiciyle buluşacak.

Tarık Tufan'ın jüri başkanı olduğu festivalde yarışacak filmler Amin Nayfeh, Alma Terziç Saraçoğlu, Ali Aydın, Tuba Özden Deniz, Ahmad Saleh, Darin J. Sallam ve Emre Pekçakır tarafından değerlendirilecek. Kazanan yapımlara toplam 100 bin lira para ödülü ile 50 bin lira değerinde Fono Film Post Prodüksiyon Ödülü verilecek.

Festival, 6 Ekim'de Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonu'nda yapılacak gala ile sona erecek.

Haber: ÖZKAN KARACA


İlginizi Çekebilir

İstanbul'da Gazze Dramını Beyazperdeye Taşıyan Filistin Filmleri Festivali Başlıyor

Yarın vizyona girecek filmler belli oldu

Beylikdüzü’nde kültür sanat sezonu açılıyor

Yaren Leylek ile Adem Amca'nın dostluğu beyaz perdede

Mardin’de “Gaia Anlatıları” adlı sergisi

Hacı Bektaş-ı Veli, Karşıyaka’da Şiirlerle Anıldı

Sultan bestekârların eserleri Rami Kütüphanesinde yankılanacak

Urla’da Orman Yangınlarına Dikkat Çeken Fotoğraf Sergisi: "Urla’ya Ateş Düştü"

Adıyaman’daki Tarihi Kabartmalara Yoğun İlgi

Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan Ankara turnesi: "Şair, Şiir, Şuur"

Hatay’da Gastronomi Çarşısı Açıldı

İstanbul Kültür Yolu Festivali: 500’den Fazla Etkinlik, 110 Noktada Sanatseverlerle Buluşacak

Gordion Uluslararası Arkeofilm Festivali 87 Ülkeden 827 Filmle Gerçekleşti

’Ağaçtan Umutlar’’ belgeseli adana altın Koza’da finale kaldı

Altın Koza Film Festivali'nde Onur Ödülleri Sahiplerini Buldu