İzmir'de gerçekleşen uluslararası sempozyumda, çevresel kirleticilerin insan sağlığına etkilerini inceleyen projeler tanıtıldı.
ADANA (UHA) -
İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) iş birliğiyle uluslararası katılımla düzenlenen Exposome-TR Sempozyumu’nda, iklim değişikliği ve çevresel kirleticilerin insan sağlığı üzerindeki etkileri bilimsel verilerle ele alındı. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, sempozyumda çevre kirliliğine karşı teknolojik çözümlerin önemine dikkat çekti.
İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) ile Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) iş birliğinde, iklim değişikliğinin ve çevresel kirleticilerin insan sağlığına etkilerinin ele alındığı “Exposome-TR Sempozyumu” gerçekleştirildi. 26-27 Eylül tarihlerinde DEÜ Rektörlüğü 15 Temmuz Şehitler Salonu’nda düzenlenen uluslararası katılımlı sempozyuma, farklı üniversitelerden bilim insanları, araştırmacılar, akademisyenler ve öğrencilerin yanı sıra TÜBİTAK 1004 Programı kapsamında İBG adına başvurusu yapılan "EKSPOZOM Platformu" projesinin yürütücüsü olan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz da katıldı. Sempozyumda kirleticilerin ortadan kaldırılmasına yönelik stratejiler ve politika tartışmalarına odaklanan bir dizi oturum yapıldı.
DEÜ’nün Avrupa Birliği destekli bu önemli projede yer almasının bilime, çevreye ve topluma katkı sağlama misyonlarının bir parçası olduğunu belirten Rektör Yılmaz, “Çevresel kirleticilerin ve iklim değişikliğinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini daha iyi anlayarak, bu sorunlara yeni teknolojilerle çözüm bulmayı hedefliyoruz. Çevre ve insan sağlığına katkı sağlamak için Dokuz Eylül Üniversitesi olarak gerekli adımları atmayı sürdüreceğiz” dedi.
KİMYASAL KİRLETİCİLERE DİKKAT ÇEKİLDİ
Sempozyumun ilk günkü açılış oturumunda konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, EKSPOZOM projesinin detaylarını aktardı. Projenin tam adının “İklim Değişikliği ile Sağlığı Etkileyen Su Kaynaklı Çevresel Etkenlerin (EKSPOZOM) Tanımlanması, İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri ve Etkin Teknolojik Çözümlerin Üretilmesinde Tek Sağlık Yaklaşımı” olduğunu belirten Rektör Yılmaz, sempozyumun çevre kirliliği ve iklim değişikliğinin insan sağlığına etkilerini ortaya koyan çarpıcı veriler sunduğunu ifade etti. Rektör Yılmaz, “Sempozyumumuzda çevre ve insan sağlığı alanında büyük verinin yol haritasını oluşturuyoruz. İzmir’de gerçekleştirdiğimiz bu toplantı, Türkiye’nin farklı şehirlerinde düzenleyeceğimiz beş toplantı serisinin ilkidir. Bu etkinliklerde su ve hava kaynaklı kimyasal kirleticilerin ve iklim değişikliğinin sağlığımıza ve doğaya etkilerini inceleyeceğiz. Ayrıca, kimyasal ve çevre kirliliğinin etkilerini azaltmak için yeni teknolojiler, özellikle membran ve sensör teknolojileri geliştirmenin önemine değineceğiz. Bu teknolojileri hem ülkemizin hem de tüm insanlığın hizmetine sunmayı amaçlıyoruz” dedi.
ENTEGRASYON SAĞLADI
Rektör Yılmaz, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Sempozyumumuza katkı sunan uluslararası düzeyde çok değerli bilim insanları var. Onları projemizin bir parçası haline getirmek, kendi hocalarımızın da benzer projelerde yer almasının önünü açacak önemli bir adımdı. Bilim insanlarını bir araya getiren ve disiplinler arası çalışmanın ürünü olan sempozyumumuz, bu anlamda da büyük önem taşıyor. Emeği geçen tüm hocalarımıza ve yerli-yabancı araştırmacılara teşekkür ediyorum.”
Haber: REMZİ YILDIRIM