GÜNDEM

GÜNDEM Haberleri

Kadın Hakları Sempozyomu

Türkiye İnsan Hakları Ve Eşitlik Kurumu(TİHEK)Ankara da bir otelde Kadın Hakları Sempozyumu düzenledi.Açılış konuşmasını yapan TİHEK Başkanı Prof.Dr.Muharrem Kılıç şunları söyledi.

Kadın Hakları Sempozyomu
GÜNDEM 20.03.2022 00:25:00 109 0

TİHEK 11 kişilik bir kuruldan oluşmaktadır.Geçen gün kutladığımız Kadınlar günü nün geçmişi 08 Mart 1857 tarihine kadar gittiğini görüyoruz.Aradan geçen zamanda BM(Birleşmiş Milletler) 08 Mart gününü kadınlar günü olarak ilan etmesini gecikmiş bir karar olarak görüyoruz.O tarihlerde büyük grevler olmuş.177 civarında kadının yanarak öldüğü trajedik bir durumun meydana geldiğini görmekteyiz.  

Tarihten beri yaşamın yükünü kadınların çektiğini görüyoruz.Cinsiyete dayalı ayırımcılığın ortadan kalkması gerektiğini biliyoruz.Uluslarası ve ulusal platformlarda kadın haklarının daha fazla dile getirilmesinin gerekliliğini görüyoruz.Temelde cinsiyet ayrımcılığı yanında insan ayırımcılığının olmaması gerektiği açıktır.

Kadına şiddet,Kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi hala sorun olarak ortadır.BM verilerine göre dünyada 15 yaş üstü cinsel tacize uğrayan kadın sayısı oldukça fazladır.Kadın cinayeti sayısı da iç karartıcıdır.Bu konular sadece yoksul ülkelerde değil,zengin ülkelerde ve her bölgede sorun olarak ortadır.

Ülkemizde kurulan KADES kadınlar için önemli bir imkandır.Bazı ülkelerde kadın cinayeti ile ilgili özel yasalar geliştirilmektedir.Ülkemizde de çalışmalar yapılmakta.

BM verilerine göre 2030 yılına kadar on milyondan fazla  çocuk,çocuk yaşta evlendirilmesi riski ile karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor.Bunun yanında insan ticaretinde, 10 mağdur kadından 5'nin yetişkin kadının olduğu görülmekte .

BM  etki öyküler dizisine dikkat çekmeliyiz.Özellikle kadın hakları konusunda gelişme gösteren öyküler dikkat çekicidir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca kurulan irtibat büroları şiddet gören kadın güvencesidir.TİHEK'te koordinasyon toplantıları ile katkı sağlamaktadır.Adalet Bakanlığı'nın da konuyla ilgili çalışmaları vardır.Kadınların statüsünün geliştirilmesi yönünde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın çalışmaları dikkat çekilmesi gereken konudur.

Bu sempozyuma katıldığınız için teşekkür eder,saygılar sunarım diyerek konuşmasını bitirdi.Daha sonra düzenlenen   panelde panelistler konuyu ele aldı.Panel sonunda sempozyum da son buldu.


Anahtar Kelimeler: Kadın Hakları Sempozyomu

İlginizi Çekebilir

Hakurk'ta 6 terörist etkisiz!

Mardin Valisi Akkoyun, LGS Türkiye Birincisini tebrik etti

Sağlık çalışanları yeni Bakan'a seslendi... Sağlıkta acil önlemler alınmalı

17 binden fazla çocuk “Enerji Okuryazarlığı” eğitimi aldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Milli Takım'a tebrik

Memur ve emeklinin zamlı maaşları belli oldu

Ahmet Sevim’den Milli Takıma tebrik

Yılmaz: Enflasyonda düşüş başladı

Narkoçelik-25'te 320 gözaltı

Vergi Dairesi'nde kartlar yeniden dağıtıldı... Gelir İdaresi tek tip örgüt yapısına kavuştu

Emek ve Demokrasi Platformu'ndan 'Madımak' tepkisi - Videolu Haber

Adıyamanlılar Milli Takım için tek yürek oldu

İTÜ Vefa Takımı TBMM'de

Emine Erdoğan 'Gönül Elçileri' ile buluştu

Adıyaman Belediyesinden milli maç için dev organizasyon