Kalp dostu besinler ve sağlıklı yaşam ipuçları

Kalp dostu besinler ve sağlıklı yaşam ipuçları

Kalp dostu besinler ve sağlıklı yaşam ipuçları
YAŞAM 28.09.2023 19:05:00 254 0

Kalp sağlığı için sağlıklı beslenmenin ve fiziksel aktivitenin önemine vurgu yapan Sabri Ülker Vakfı, kalp hastalıklarından korunmak için dikkat edilmesi gereken noktalara dikkati çekti.

İSTANBUL (İGFA) - Kalp ve damar hastalıkları konusunda farkındalığı artırmak için Dünya Kalp Federasyonu’nun inisiyatifiyle 2000 yılından bu yana her yıl 29 Eylül "Dünya Kalp Günü" olarak kutlanıyor.

Dünya genelinde kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi için bilinçlendirme kampanyaları, eğitim seminerleri, sağlık taramaları ve halka açık etkinliklerle geçen Dünya Kalp Günü’nde; insanları kalp sağlığının önemine dair bilgilendirmek, kalp hastalıklarının erken teşhisinin hayat kurtarıcı olabileceğini vurgulamak ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesine teşvik etmek hedefleniyor

Genel olarak sağlıklı bir beslenme düzeni için; çeşitli meyve ve sebzeler, tam tahıllar, az yağlı süt ürünleri, derisiz kümes hayvanları ve balık, yağlı tohumlar, baklagillerin tüketimine özen göstermek gerekiyor. Doymuş yağ, trans yağ, tuz, kırmızı et, tatlı ve şekerli içeceklerin tüketimini ise sınırlandırmak gerekiyor. Kırmızı et tüketirken özellikle yağsız olmasına ve pişirme yöntemlerine özen göstermek kalp sağlığını korumaya yardımcı oluyor.

•    İlave tuz ve şeker içermeyen çeşitli taze sebze ve meyveleri daha sık tüketin. Yüksek kalorili yiyecekleri meyve ve sebzelerle değiştirin.
•    Lif bakımından zengin tam tahılları seçin.
•    Derisiz kümes hayvanları ve balığı kırmızı ete kıyasla daha sık tercih ederekilave yağ eklemeden fırında ve haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri ile hazırlayın.
•    Haftada en az iki kez mevsimine uygun balık tüketmeye, özellikle omega-3 yağ asitlerinden zengin balıklar (örneğin, somon, alabalık) tüketmeye özen gösterin.
•    Kan kolesterolünüzü düşürmeniz gerekiyorsadoymuş yağları sınırlandırın.
•    İlave şeker içeren içecek ve yiyeceklerin tüketimini azaltın.
•    Daha az tuziçeren yiyecekleri tercih edin ve çok az veya hiç tuz içermeyen yiyecekler hazırlamaya özen gösterin.
•    Yüksek kalorili soslardan kaçının.

 

Haber Kaynak : igf

İlginizi Çekebilir

Bursa Osmangazi'de ‘Girişimci Kafası’ engellilik farkındalığına ışık tuttu

Konya'da Marangozlar Köprülü Kavşağı’nda son aşamaya gelindi

"Gonca'nın Efeleri"ne Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tebrik

Bursa'daki konserde Belediye Başkanı parmak ısırttı

Enez'de yarışmanın birincisi oldu... İlk kez yaptığı çorba birincilik kazandırdı

Ankara Keçiören'de "Söz Sizde" buluşmaları sürüyor

Mardin Yeşilli'de sonbahar büyüsü (Özel Haber)

Cumhuriyet tarihinin müzikli panoraması İstanbul Müzik Fuarı'nda

Antalya’da su baskınlarına karşı hazırlıklar artırıldı

Bursa İnegöl'de UÜ Yerleşkesi yerinde dönüşecek

Engelsiz Türkiye için tarihi adım... Bakanlık ve Beyazay ortak komisyon kurdu

İzmir Kooperatifçilik Buluşmaları 19 Aralık’ta

Sivas Belediyesi’nden engelleri kaldıran hizmetler

Muğla'da temizlik seferberliği Ula Göleti’nden başladı

Konya'ya gelenler 'Gazze' mesajıyla karşılanıyor