Kalp dostu besinler ve sağlıklı yaşam ipuçları

Kalp dostu besinler ve sağlıklı yaşam ipuçları

Kalp dostu besinler ve sağlıklı yaşam ipuçları
YAŞAM 28.09.2023 19:05:00 94 0

Kalp sağlığı için sağlıklı beslenmenin ve fiziksel aktivitenin önemine vurgu yapan Sabri Ülker Vakfı, kalp hastalıklarından korunmak için dikkat edilmesi gereken noktalara dikkati çekti.

İSTANBUL (İGFA) - Kalp ve damar hastalıkları konusunda farkındalığı artırmak için Dünya Kalp Federasyonu’nun inisiyatifiyle 2000 yılından bu yana her yıl 29 Eylül "Dünya Kalp Günü" olarak kutlanıyor.

Dünya genelinde kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi için bilinçlendirme kampanyaları, eğitim seminerleri, sağlık taramaları ve halka açık etkinliklerle geçen Dünya Kalp Günü’nde; insanları kalp sağlığının önemine dair bilgilendirmek, kalp hastalıklarının erken teşhisinin hayat kurtarıcı olabileceğini vurgulamak ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesine teşvik etmek hedefleniyor

Genel olarak sağlıklı bir beslenme düzeni için; çeşitli meyve ve sebzeler, tam tahıllar, az yağlı süt ürünleri, derisiz kümes hayvanları ve balık, yağlı tohumlar, baklagillerin tüketimine özen göstermek gerekiyor. Doymuş yağ, trans yağ, tuz, kırmızı et, tatlı ve şekerli içeceklerin tüketimini ise sınırlandırmak gerekiyor. Kırmızı et tüketirken özellikle yağsız olmasına ve pişirme yöntemlerine özen göstermek kalp sağlığını korumaya yardımcı oluyor.

•    İlave tuz ve şeker içermeyen çeşitli taze sebze ve meyveleri daha sık tüketin. Yüksek kalorili yiyecekleri meyve ve sebzelerle değiştirin.
•    Lif bakımından zengin tam tahılları seçin.
•    Derisiz kümes hayvanları ve balığı kırmızı ete kıyasla daha sık tercih ederekilave yağ eklemeden fırında ve haşlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri ile hazırlayın.
•    Haftada en az iki kez mevsimine uygun balık tüketmeye, özellikle omega-3 yağ asitlerinden zengin balıklar (örneğin, somon, alabalık) tüketmeye özen gösterin.
•    Kan kolesterolünüzü düşürmeniz gerekiyorsadoymuş yağları sınırlandırın.
•    İlave şeker içeren içecek ve yiyeceklerin tüketimini azaltın.
•    Daha az tuziçeren yiyecekleri tercih edin ve çok az veya hiç tuz içermeyen yiyecekler hazırlamaya özen gösterin.
•    Yüksek kalorili soslardan kaçının.

 


Haber Kaynak : igf

İlginizi Çekebilir

Çeyrek final maçı Berlin uçuşlarını yüzde 550 artırdı

Down sendromlu çocuklar eğlenceli gün yaşadı

Seyahatsever gençlere çağrı

10 yenilikçi girişim PİLOT ile geleceğe hazırlanıyor

 Özel gereksinimli çocuklara mezuniyet şenliği

Haftanın son iş günü hava nasıl olacak?

'Solve for Tomorrow'da ödül zamanı

Yeşilay'ın münazarasında Bursa başarısı

Şirketler yatırımı mavi yakalı çalışana

Depremzede mimarlık öğrencilerine staj desteği

AKOM uyardı: Akşam şiddetini artıracak

Uluslararası Rotary 2440. Bölge’den kararlılık mesajı: 2026 yılında...

e-Devlet'ten 235 bine yakın kişiye engelli kartı verildi... Başvuru nasıl yapılıyor?

Yeşilay'ın mücadelesine gençlerden destek

Celal Bayar'ın kızı için TBMM'de son görev