KAMU-SEN,"KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ KOMİSYONUNDA TALEPLERİMİZİ ANLATTIK"

Kadınların iş ve aile yaşamlarının uyumlaştırılmasında karşılaşılan sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla oluşturulan alt komisyon TBMM’de toplandı.

KAMU-SEN,
GÜNDEM 16.02.2022 19:40:00 269 0

Komisyona sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.Türkiye Kamu-Sen’i temsilen toplantıya, Kadın Komisyonu Başkanı Leyla Polat katıldı. Bu alanda yapılan çalışmalar ve projeler hakkında bilgi vermek amacıyla toplanan alt komisyonda konuşan Leyla Polat,  Türkiye Kamu-Sen olarak kadınların aile refahına ve toplumun kalkınmasına yaptıkları katkıların anlaşılamadığının farkında olduklarının altını çizerek, “toplumda kadının hak ettiği yere gelmesi ancak ve ancak kadını bir meta olmaktan çıkarıp, birey haline getirdiğimiz zaman mümkün olacaktır” dedi.

Kadın Komisyonu Başkanı Leyla Polat, Konfederasyon olarak kadınların iş ve aile hayatlarında uyumlaştırılması için hayata geçmesini istediğimiz önerileri şu şekilde sıraladı:  

- Ülkemizde kadına yönelik şiddetin önlenmesi için gerekli olan tedbirlerin ivedilikle alınması,

-Tüm çalışanların iş güvencesinin devletin teminatı altında olması. Biz bu maddeyi inanın çok önemsiyoruz. Güvencesiz çalışma kadınlarımızı daha çok yaralayacaktır.

-Anneliğin sosyal bir görev olarak kabul edilmesi; istihdamda evlilik ve analık sebebiyle kadınlara karşı yapılan ayrımın önlenmesi; kadınlara etkin çalışma haklarının sağlanması.

-Tüm kamu kurumlarında personele uyum (oryantasyon) eğitimlerinde zorunlu olarak cinsiyet eşitliği eğitimlerinin verilmesi.

-Zorunlu hizmet durumları da dahil olmak üzere eşlerin farklı şehirlerde yaşamasından doğan sorunların ortadan kaldırılması.

-Aile bütünlüğünün korunması.

-Kadın ve erkeğin toplum içindeki rolüyle ilgili kalıplaşmış kavramları eğitimin her şeklinden ve kademesinden kaldırılması.

-Hamilelik süresinde zararlı olduğu kanıtlanan işlerde kadınlara özel koruma sağlanması, böylelikle sağlığın ve doğurganlığın korunması.

-Doğum nedeniyle ebeveynlere talepleri halinde bir yıl ücretli izin, ikinci yıl %25 oranında ücret ödenerek izin verilmesi; çocuk yardımının günün ihtiyaçları doğrultusunda tespit edilmesi.

- Kreş, hasta, engelli ve yaşlı bakım hizmetlerinin profesyonelce sunulacağı bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin yaygınlaştırılması.

-Açılacak kreş ve bakımevlerinde bu konularda uzman olan nitelikli personelin istihdam edilmesi, kreş ve bakımevi hizmetlerinden yararlanamayan personele bu hizmetleri dışarıdan karşılayabilmesi için günün şartlarına uygun ekonomik desteğin sağlanması 

-Eğitimin her kademesinde kadınların okullaşma oranının artırılması için tüm ülke çapında ailelere ekonomik ve sosyal destek sağlanması.

-“İşin cinsiyeti olmaz, işin niteliği olur” ilkesiyle hareket edilmesi. Kadınların devletin her kademesinde özellikle karar alma mekanizmaları içinde görev almasının sağlanması.

-Kadınların işyerlerinde maruz kaldığı psikolojik ve fiziki tacizin, mobbingin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması.

-Kurumlarda psikolojik rehberlik biriminin kurulması.


İlginizi Çekebilir

Adıyaman'da DSİ Yatırımlarını Değerlendirme Toplantısı Gerçekleşti

ASKİ, Sincan Yenikent'te su baskınları için harekete geçti

Gazeteci-Yazar Özkan Karaca’dan Basın Mensuplarına Açık Davet

Şehirlerarası otobüslerde 2024’ün en yoğun rota Bursa–İstanbul

Muşlu öğrencilerin özel projesine MSB daveti

Öğrencilere dijital eğitim desteği

Başörtüsü sürgünü iddialarına İletişim'den açıklama

İstanbul Bakırköy'de iklim değişikliğiyle mücadelede önemli adım

ASELSAN'dan sualtına 210 milyon Euro'luk sözleşme

Mutfak sanatlarındaki ustalıklar yarışacak

Pençe Kilit, Barış Pınarı ve Münbiç'te 9 terörist etkisiz!

Üretici market fiyat farklılıklarında beyaz lahana ve mandalina lider!

Malatya'dan üniversite öğrencilerine müjde!

Milletlerarası okullarda Eylül'de 'Türkçe' dersi başlıyor

570 milyon araç otoyollardan geçti