Kanser savaşçısı domates, aynı zamanda kalp dostu

Kanser savaşçısı domates, aynı zamanda kalp dostu

Kanser savaşçısı domates, aynı zamanda kalp dostu
SAĞLIK 30.07.2024 11:43:37 91 0

Sağlık açısından birçok faydası olan domates Türk mutfağının da olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Zengin besin içeriği ve antioksidan özellikleri ile kalp, cilt ve göz sağlığını koruyor, sindirim ve bağışıklık sistemini destekliyor.

İSTANBUL (İGFA) - Domatesi taze, mevsiminde ve organik tüketmek gerekiyor. Domatesin pişirilmesi veya işlenmesi, içinde bulunan değerli bir antioksidan olan likopenin de faydalarını artırıyor.

Uz. Dyt. Sinem Türkmen, domatesin sağlığa faydaları ve bu mevsimde konserve domates yapılırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. 

Domatesin, patlıcan, biber ve patatesle birlikte patlıcangiller familyasına ait bir meyve olduğuna dikkati çeken Uz. Dyt. Türkmen, "Çoğunlukla sudan oluşur, karbonhidrat içeriği ise oldukça düşüktür. Domates, C, A, K vitamini, potasyum ve folat açısından zengindir. Ayrıca diyet lifi ve antioksidanlar içerir. Domatese güzel kırmızı rengini likopen adı verilen bir antioksidan vermektedir. Kırmızı rengin dışında mor, sarı, turuncu ve yeşil renkte olan domates türleri de bulunmaktadır. Zengin antioksidan içeriği ile kanserden korunmaya yardımcı olur" dedi. 

DOMATES CİLDİ GÜZELLEŞTİRİYOR, KALBİ KORUYOR 

Türkmen, domateslerin çiğ ve pişmiş olmak üzere çeşitli formlarda düzenli olarak tüketilmesi olası faydalarından tam olarak yararlanılmasını sağlayacağını kaydetti.

Bu arada Domatesin Türk mutfağında hemen her yemekte kullanılması domatesin konserve formunda da çok tüketilmesini beraberinde getirdiğine dikkati çeken Türkmen, "Özellikle yaz aylarında pek çok insan domates konserveleri için hazırlıklara başlamaktadır. Ancak domates konservesi yaparken bazı önemli noktalara dikkat edilmelidir. Konserve yapılmadan önce en önemli noktaların başında kavanozların steril hale getirilmesi gelmektedir" dedi.

DOMATES KONSERVESİ YAPARKEN BUNLARA DİKKAT EDİN

•Büyük bir tencerenin içerisinde konserve yapmak için kullanılacak kavanozlar ve kapaklar ortalama yarım saat kadar kaynatılmalıdır. Kavanozların cam ve daha önce kullanılmamış olması gerekmektedir. Cam kavanozların kaynatılma işlemi hem steril hem basınçlı hale gelmesi için yapılmaktadır. Bu sayede konservenin daha uzun süre taze kalması sağlanmaktadır. 

•Ardından, kavanozlar temiz bir bezin üzerine dizilerek soğutulmalı ve iyice kurulanmalıdır. 

•Hazırlanan karışım sıcakken kavanozlara konmalıdır. Bu sayede kavanoz vakumlanır, havayla teması kesilir ve ürününüz daha uzun süre saklanır.

•Konservenin dayanma süresini artırmak amacıyla kavanozun 1/5′ini boş bırakılmalıdır. Konservenin bozulmaması için kavanozun sıkıca kapatılması önemlidir. Kavanoz kapağının içeri doğru çökmesi gerekmektedir. Eğer kapak atarsa veya sızıntı yaparsa ürün güvenle saklanamaz, bu nedenle kapak mutlaka değiştirilmelidir. 

•Kapaklarını kapadıktan sonra kavanozlar ters çevrilir. Üzerlerine bir havlu ile örtülerek 1 gün oda sıcaklığında bekletilir. 

•Daha sonra kavanozları düz çevrilerek serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza edilir.


İlginizi Çekebilir

PROF. DR. ALİ KOLUSARI, SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE

Kadınlarda tehlikeli üç önemli kanser

Dünya Genetik Uzmanları Ankara'da buluşacak

Reflü hastalığı son yıllarda yaygınlaşıyor!

Gündemi takip ederken psikolojik sağlığınızı riske atmayın!

Menopoz değil, belirtileri tedavi edilir

Su tüketimi okul başarısına doğrudan etkili!

Besni İlçe Sağlık Müdürlüğü Türkiye’de bir ilke imza atıyor

Mevsimlerle birlikte ruh hali de değişiyor!

Çocuklarda çene problemine dikkat!

SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE “GRUP TRİPLE P OLUMLU ANNE-BABALIK PROGRAMI” AÇILDI

Dikkat masum bir su buharı değil! Elektronik sigaralardaki 7 bin kimyasal maddenin çoğu kansorejen!

Kalp damarlarına X-ışını hızında görüntüleme

Bağışıklık sisteminin gizli düşmanı 'lenf kanseri'

Doğru spor omurga sağlığını destekliyor