Tarih: 07.01.2022 07:17

Karanlığın Aydınlığa Mağlup Olduğu Geceyi Anlatan Kadim Bir Gelenek

Facebook Twitter Linked-in

Bocuk Gecesi nin geçtiğimiz yıllarda Sahne Yöneticiliği ,  Editör ve Sunuculuğunu yapmış olan Billur OCAK Bocuk Gecesi ile ilgili şu bilgileri verdi ,.

Gelenek Orta ve Kuzey Avrupa’da 25 Aralık akşamından onu izleyen yeni yılın ocak ayının 6’sına kadar olan 12 gecenin önemini barındıran kadim inanışların bir ürünü olarak karşımıza çıkıyor.

     Yılın bu dönemleri “yeryüzünde bulunan kötü ruhların, şeytanların varlığı ya da ekim ve hasat üzerinde sallanan, öldürülmesi gereken ölü ruhlarla bağlantılı” inançlarla biliniyor.

     Bu sebeple tarih öncesinden beri bu dönem aralığı birçok kültürde yılın önemli bir zamanı olarak görülmüş olup, her kültürün kendi inanç çemberinde harmanladığı ve çeşitli ritüellerle taçlandırdığı bir kültürel kimlik olgusu taşıyarak günümüzde şenliklerle, festivallerle yaşatılmaya devam ediyor.

     Balkan folklorunda hicri takvimin 61’ini 62’sine bağlayan gece olarak karşımıza çıkan Bocuk Gecesi de bu zaman diliminde en son gece olan, miladi takvime göre ocak ayının 6-7.gecesine işaret ederek bu dönemin bitişini, günlerin uzayıp, güneşin ısısının yeniden artmaya başlayacağı, karanlığın bittiği, aydınlığa geçişin kutlandığı yeni bir dönemin, yeni bir devrenin başlangıcı olarak biliniyor.

     Bocuk gecesi olarak adlandırılan zaman dilimi geçiş zamanı, dünyalar arasındaki bağlantının koptuğu ve bu dünya ile ötesi arasındaki sınırın açıldığı bir segment olarak görülüyor. İnsanlar kendilerini çeşitli şekillerde maskeleyerek, kendilerini korumayı ve tehlikeli güçlerin dünyalarını işgaline karşı koymayı amaçlıyor. Bu sebeple maske ya da çeşitli boya malzemeleriyle maskelenme, kılık değiştirip korkulan bir unsura benzeme geleneğin özünde önemli bir unsur olarak görülüyor.

Bir zamanlar her kötücül pusuya yatarak beklermiş zamanını

Ve hatta suretiyle ele vermiş karanlığını…

Oysa ki şimdi ne kışı bekler olmuş ne geceyi…

Aydınlığı taklit eden insan olmuş sureti.

Sizler de bu gizemli atmosferde ürpertici bir kış masalının içinde yerinizi almak, korkuya, korkulana kafa tutmak için, geceye özgü ritüelleri yöre halkıyla birlikte gerçekleştirerek geleneği yaşatmak ve bu geceyi kalabalıklar içinde, doyasıya eğlencenin tadına vararak geçirmek istiyorsanız 15 Ocak da Çamlıca’da misafirimiz olun.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —