Keleş,"Adıyaman,Medeniyetlerin Beşiği, Anadolu’nun İncisi "

Keleş,"Adıyaman’ın il statüsüne kavuşması, yalnızca bir idari değişiklik değil, aynı zamanda binlerce yıllık kültürel ve tarihi mirasın daha güçlü bir şekilde geleceğe taşınmasının ilanıdır." Dedi.

Keleş,
GÜNDEM 1.12.2024 11:56:00 184 0

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Mehmet Keleş, Adıyaman'ın İl oluşunun 70 yıl Dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Rektör Keleş, mesajında şu ifadelere yer verdi;

1 Aralık 1954… Tarihin derinliklerinden süzülen güneşin, Anadolu’nun kalbindeki bu kadim şehri aydınlattığı gün. Adıyaman’ın il statüsüne kavuşması, yalnızca bir idari değişiklik değil, aynı zamanda binlerce yıllık kültürel ve tarihi mirasın daha güçlü bir şekilde geleceğe taşınmasının ilanıdır. Bu bereketli topraklar, çağların hikâyesini, medeniyetlerin izlerini ve insanlığın ortak geçmişini bizlere taşımaya devam etmektedir.  

Adıyaman toprağı, tarihin avuçlarında yoğrulmuş kadim bir sırdır; toprağın bağrından yükselerek çıkan petrol, mazinin derin sırrını bugüne taşır. Adıyaman, insanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Nemrut Dağı’nda yükselen Kommagene Krallığı’nın güneşe selam duran heykelleri, tarihe meydan okuyan sessiz bir ihtişamla bizlere geçmişin izlerini anlatır. Bu şehirde her taş, her sokak, her dağ ve vadi bir hikâye taşır. Fırat Nehri'nin nazlı akışı, Bereketli Hilal'in mazisini bu topraklara taşırken, Kahta Kalesi, Cendere Köprüsü ve Perre Antik Kenti gibi eserler tarihin gölgesinde yükselir.  

Adıyaman’ın ruhu, yalnızca tarihiyle değil, insanıyla da yoğrulmuştur. Kadirşinas, çalışkan ve yüreği sevgi dolu insanları bu toprakların en değerli mirasıdır. Bu halk, topraklarını özenle işler; dutun lezzeti, üzümün şifalı tanesi ve bademinin güzelliği sofralarımızı süsler. Adıyaman’ın güneşinde olgunlaşan narların, her bir tanesinde bir hikâye gizlidir; o hikâye, bu şehrin sabrını ve bereketini anlatır.  

Gastronomi denildiğinde Adıyaman’ın mutfağı, Anadolu’nun zenginliğini en leziz haliyle gözler önüne serer. Tavasından çiğ köftesine, kavurmasından hıtabına,  mehir çorbasından tatlılarına kadar her bir yemek, tarih ile kültürün bir araya gelmiş hali gibidir. Çiğ köftenin yoğrulurken söylenen türküsü, sofralarda paylaşılan ekmeğin bereketi bu toprakların samimiyetinin yansımasıdır.  

Adıyaman aynı zamanda sanatın ve kültürün de beşiğidir. Halk oyunlarıyla, türkülerinin derinliğiyle ve sanatçı ruhuyla bu şehir, geçmişin estetiğini bugüne taşır. Adıyamanlı sanatçılar, sözleri ve ezgileriyle bu kadim toprakların hikâyesini dile getirir. Bu şehir, sanatçı ruhların filizlendiği bir bağdır.    

Bugün, Adıyaman’ın il oluşunun 70. yıl dönümünde, geçmişten bugüne bu şehre hizmet etmiş tüm milletvekillerine, belediye başkanlarına, valilerine ve siyasetçilerine gönülden teşekkür ediyoruz. Onların emekleri, Adıyaman’ı daha güzel bir geleceğe taşımıştır. Bu topraklar, geçmişin ışığını taşıyanların gayreti ve insanımızın fedakârlığı sayesinde yükselmeye devam edecektir.  

Adıyaman Üniversitesi olarak, bu aziz şehrin tarihinden, kültüründen ve insanından aldığımız ilhamla, bilim ve medeniyet yolculuğumuzu gayretle sürdüreceğiz. Kadim ve kutlu şehrimizin il oluşunun 70. yıl dönümünü gururla kutluyor; felâketsiz, huzurlu, mutlu, birlik ve beraberlik içinde nice yıllar diliyoruz.


İlginizi Çekebilir

İstanbul'da kreşlerin sayısı 111'e ulaştı

Müsilaj için 'bilimsel ve teknik' toplantı

TBMM'den bir heyet, 30 Aralık'ta Sednaya Hapishanesi'ni ziyaret edecek

MASKİ su sorununu çözmek için önemli bir adım attı

Öğrenciler “Diplomasi360” İstanbul’da çeşitli kurumları ziyaret etti

Asgari Ücret Yüzde 30 Arrtı

Diyarbakırlı öğrencilerden 'sıfır atık' farkındalığı

İkinci el taşıt satışlarında o kural uzatıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Noel mesajı

İçişleri'nden çift 'Çengel'

İstanbul Şile'de Valilik'ten 'Ödev Evi'

Kişi başı 26 bin 402 TL kazandık! En yüksek kazanç finans ve sigortada

Türkiye genelinde bugün hava nasıl olacak?

Siyonistler; Şam, Kudüs, Tel Aviv mesajını iyi anlayın

Şile'de okulda zehirlenme iddiası! Numuneler laboratuvara gönderildi