KIŞ AYLARINDA BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİREN BESLENME ÖNERİLERİ

SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ UZMAN DİYETİSYENİ DEMİRCİ: “KIŞIN, BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ VE RUH SAĞLIĞI İÇİN BESLENMEYE DİKKAT”

KIŞ AYLARINDA BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİREN BESLENME ÖNERİLERİ
SAĞLIK 26.11.2024 11:51:00 199 0

SANKO Üniversitesi Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Meltem Demirci, “Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için beslenmeye dikkat edilmesi önemlidir” dedi.

Uzm. Dyt. Demirci, havaların iyice soğuduğu kış mevsiminin yaşandığı bu dönemde sağlığa katkı sağlayacak şu beslenme önerilerinde bulundu:

1. Taze Meyve ve Sebzeler: Kış mevsiminde C vitamini açısından zengin turunçgiller, kivi ve brokoli gibi besinleri tercih edebilirsiniz. Renkli sebzelerin antioksidan içeriği bağışıklığınızı korumanıza destek sağlar.

2. Sıcak İçecekler: Zencefil ve tarçınla hazırlanan sıcak bitki çayları, soğuk havalar karşısında sizi sıcak tutar ve ruh halinizi iyileştirir.

3. Omega-3 Yağ Asitleri: Somon, sardalya ve ceviz gibi omega-3 kaynakları fiziksel sağlığı desteklerken depresyon riskini de azaltır.

4. Tam Tahıllar: Yulaf, kahverengi pirinç ve bulgur gibi tam tahıllar, enerji seviyesini artırır ve sindirim sistemini düzenler.

5. Probiyotikler: Yoğurt, kefir gibi probiyotiklerle zenginleştirilmiş gıdalar, bağırsak sağlığını destekler ve bağışıklığı güçlendirir.

6. Su Tüketimi: Kışın su içme alışkanlığınızı sürdürün; günde en az 8 bardak su içmeyi hedefleyin.

7. Şeker ve İşlenmiş Gıdalar: Aşırı şeker ve işlenmiş gıdaların tüketimi bağışıklığı zayıflatır. Bunun yerine doğal ve besleyici gıdalar tercih ediniz.”

BESİN HAZIRLAMA İPUÇLARI

Haftalık yemek planı yaparak mevsim sebzelerinin kullanılmasını öneren Uzm. Dyt. Demirci, besin hazırlama ipuçlarını şöyle sıraladı:

“- Sebzeleri buharda pişirerek besin değerini koruyunuz.

- Baharatlar ekleyerek yemekleri zenginleştiriniz.

- Sıcak çorba ve güveçler hazırlayın, çeşitli sebzeler ve tam tahıllar kullanınız.

- Fırında sebze pişirme yöntemi ile doğal tatları artırınız.”

FİTOTERAPİ (BİTKİSEL TEDAVİ) ÖNERİLERİ

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ekinezya, zencefil ve sarımsak kullanılabileceğini belirten Uzm. Dyt. Demirci, C vitamini açısından zengin gıdalar ve propolis gibi doğal takviyelerin de tercih edilebileceği önerisinde bulundu.

BİTKİSEL ÜRÜNLER UZMANA DANIŞARAK TÜKETİLMELİ

Herhangi bir bitkisel ürün kullanmadan önce sağlık durumunun göz önünde bulundurulup uzmana danışılmasının önemine vurgu yapan Uzm. Dyt. Demirci, “Tükettiğiniz bitkilerin yan etkileri olabileceğini unutmayın. Özellikle hamilelik, emzirme veya düzenli ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışın. Dengeli beslenme ile yeterli uyku ve düzenli egzersiz de önemlidir” diye konuştu.


İlginizi Çekebilir

ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ UZMANI DOÇ. DR. BURÇİN KARSLI, SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE

67 yaşındaki kalp hastası robotik cerrahi ile hayata tutundu

Bursa İnegöl'de Samsa Çavuş Aile Sağlığı Merkezi törenle açıldı

Verem hastalığı halen tehdit ediyor!

Astım okul çağındaki her 7 çocuktan 1’inde görülüyor!

TOBB ETÜ Tıp Fakültesi'ne Alman kalite mührü

Kritik kalp ameliyatlardaki gecikme ölümleri artırdı!

Ankara'da kadın sağlığına tam destek

Cilt Sağlığınızı Kış Aylarında da Koruyun: Uzmanından Öneriler

ÇOCUK NÖROLOJİSİ UZMANI DR. HASAN KILIÇ, SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE

Her gün bir çocuğa diyabet tanısı koyuluyor!

Kulaklıkla ve yüksek sesle müzik dinleyenler dikkat!

Grip Vakalarında Artış! Uzmanlardan Önemli Uyarılar

Ankara'da bin 800 kadın aşılandı

Ön çapraz bağ kopma riski kadınlarda 4 kat daha fazla