KÜLTÜR - SANAT

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Kommagene stelleri görücüye çıktı - Videolu Haber

ADIYAMAN (PHA) - Mustafa TEKİN- Rahim ALTUN- 18-24 Mayıs Uluslararası Müzeler Haftası kapsamında Adıyaman'da çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bu özel hafta dolayısıyla Perre Antik Kenti'nde gerçekleştirilen programda, Kommagene Krallığına ait önemli stell

Kommagene stelleri görücüye çıktı  - Videolu Haber
KÜLTÜR - SANAT 20.05.2024 16:52:00 114 0

Programın açılışında konuşan Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, Kommagene Krallığı dönemine ait stellerin Kımıl Dağı’ndan helikopterle taşınması sürecini detaylarıyla aktardı. Alkan, stellerin taşınma serüveninin tarihi önemini vurgulayarak basın mensuplarını bilgilendirdi.

Müze Müdürü Mehmet Alkan, Müze Haftası kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler hakkında yaptığı açıklamada, "18 Mayıs Uluslararası Müzeler Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikler çerçevesinde, restorasyonu tamamlanan ve Gerger Dağı'ndan helikopterle getirilen stellerin açılışını gerçekleştirdik. Bundan sonraki dönemlerde, yerli ve yabancı tüm ziyaretçileri bu önemli tarihi eserleri görmek için davet ediyoruz" dedi.

Alkan, Kommagene Krallığı'nın kültürel mirası olan stellerin önemine değinerek, "Bu stellerin önemi, Kral I. Antiokhos ve Tanrı Kral Apollon arasında bir tokalaşma sahnesinin bulunmasıdır. Ayrıca, stellerin arka kısmında Grekçe yazılar yer almakta olup, bu yazılar I. Antiokhos'un vasiyetnamesini içermektedir. Yaklaşık 2000 yıl öncesine ait olan bu vasiyetnamede, Kral Antiokhos din ve kültür ritüellerinin nasıl yapılması gerektiği konusunda bilgiler vermektedir. Burada yapılacak bilimsel çalışmalarla, bu yazıtların tamamının çözülmesi, Kommagene tarihine büyük katkılar sunacaktır" ifadelerini kullandı.

Etkinliğe katılan öğrenciler, Perre Antik Kenti'ni gezerek tarihi atmosferi deneyimledi ve bol bol fotoğraf çekti.

Müze Haftası boyunca düzenlenen etkinlikler, tarihi mirasa olan ilgiyi artırmanın yanında, Adıyaman'ın kültürel zenginliklerini daha geniş kitlelere tanıtmayı hedefliyor.

Kaynak : PHA


İlginizi Çekebilir

Adıyaman'da çocuklar 'Masal Yolu' ile buluştu - Videolu Haber

HALK OYUNLARI GRUP YARIŞMALARI SONA ERDİ

Depremzede çocuklara sinema etkinliği - Videolu Haber

Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi Mutenâ 21. sayısını çıkardı

Bursa Devlet Tiyatrosu tüm ödülleri topladı

Cuma günü vizyonuna girecek filmler belli oldu

SANKO Sanat Galerisi’nde ‘Atlar’ temalı resim sergisi

Üniversitemizde “Masal Anlatıcılığı Atölyesi” Düzenlendi

Tarihin kadim tanığı mühürler Ankara'da sergileniyor

Selva Özkirişçi SANKO Sanat Galerisi’nde resim sergisi açacak

Malatya Kültürel Miras Okulu'nda birinci dönem bitti

Taksim Sanat’ta 'Genç Buluşmalar'

373 gelenek ustasına daha sanatçı tanıtma kartı

Şehir tiyatrosu final yaptı

Fransızlar, Nemrut Dağı’na tekrar ilgi göstermeye başladı