Konuk öğrenciler Gastronomi Konağı’nda
Almanya’nın Oberhausen kentinden ‘Kardeş Şehirler Öğrenci Değişim Programı’ kapsamında Mersin’e gelen öğrenciler, kentin güzelliklerini tanımaya devam ediyor. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı koordinesinde gerçekleşen ‘Öğrenci Değişim Programı’ kapsamında kente gelen 10 öğrenci, 2 lider ve onlara Mersin’den eşlik eden 10 Türk öğrenci; Gastronomi ve Yöresel Ürün Konağı’nı gezerek çeşitli atölye çalışmalarına katıldı.
MERSİN (İGFA) - Öğrenciler ilk olarak Gastronomi ve Yöresel Ürün Konağı’ndaki Damıtma Atölyesi’nde, Mersin’in lavanta bahçelerinden toplanmış lavantalardan yağ elde ettiler. Atölye’de bulunan kazan ve distilasyon ünitesinin nasıl çalıştığını öğrenen öğrencilere, damıtma hakkında genel bilgiler verildi. Lavanta damıtımının her aşamasını deneyimleyen öğrenciler, yağ çıkarma işlemi yapmanın da keyfini yaşadı.
Öğrenciler meyve kurutmayı öğrendi
Öğrencilerin deneyimleme fırsatı bulduğu bir diğer atölye çalışması da, Kurutma Atölyesi’nde meyve kurutma işlemi oldu. Kurutma işleminin üretim teknikleri, meyvelerin dilim kalınlıkları, kurutma sıcaklığı ve süreleri hakkında bilgi alan öğrenciler; elma, muz ve limonun nasıl kurutulduğunu pratikte öğrenmiş oldu. Mersin’in coğrafi işaretli olan ve olmaya aday ürünlerini kurutup paketleyen öğrenciler, Mersin temalı sağlıklı atıştırmalıklar elde ettiler.
Lavanta ve portakal yağından mum yaptılar
Öğrenciler için verimli geçen bir diğer atölye ise Mum Yapım Atölyesi oldu. Öğrenciler, içerisinde hiçbir kimyasal madde bulunmayan uçucu yağlardan mumlar hazırladılar. Hazırladıkları mumlara lavanta, vanilya ve portakal gibi farklı yağlar ilave eden öğrenciler, mumlarını kurutma atölyesinde kuruttukları meyvelerle süslediler.Öğrenciler mum atölyesinin ardından mutfağa geçerek, usta şefle birlikte Hatay usulü tarator yapımını öğrendi. Kendi yaptıkları taratoru tadan öğrenciler, deneyimledikleri bu yöresel lezzeti ülkelerine döndüklerinde de yapacaklarını ifade ettiler.
“Mersin çok renkli bir kent ve insanları çok sıcakkanlı”
Mersin’i ve insanlarını çok sıcak bulduğunu söyleyen yabancı öğrencilerden Golekuh Caesar, “Mersin çok renkli bir kent ve insanları çok sıcakkanlı. Genel olarak çok beğendiğimi söyleyebilirim. Özellikle havası çok güzel ve deniz kente ayrı bir anlam katıyor” dedi. Gastronomi ve Yöresel Ürün Konağı’nda gerçekleştirdikleri atölyeleri değerlendiren Caesar, “Öncelikle mum yapım atölyesine girdik. Orada bize çevre dostu mumlar yapıldığı söylendi. Sonrasında da meyve kurutma tesisinde meyveleri kestik ve kuruttuk” diye konuştu. Caesar, daha önce meyve kurutma ve mum yapımı gibi bir deneyimi olmadığını sözlerine ekleyerek, “Böyle bir deneyimim aslında hiç olmadı. Bu benim için bir ilkti ve çok güzel bir şey” ifadelerine yer verdi.
“Geleneksel bir Türk mezesini yapmak iyi bir deneyimdi”
Yabancı konuklardan Christina Angenent ise, Mersin’e ve yapılan atölye çalışmasına dair izlenimlerini paylaşarak, “Mersin’i çok beğendim. Çok güzel bir şehir, ama aynı zamanda çok sıcak. Atölye çalışmaları da çok güzeldi. Her şeyin çok güzel olduğunu düşünüyorum. Geleneksel bir Türk mezesini yapmak iyi bir deneyimdi” diye konuştu.
Konuk öğrenciler Mersin’in tarihi ve turistik yerlerini keşfediyorlar
22 Temmuz’da başlayan ve 5 Ağustos’a kadar devam edecek gezide Almanya’dan gelen konuk öğrenciler; Mersin Limanı, Kanlıdivane, Kız Kalesi, Cennet Cehennem Obrukları ve Astım Mağarası’ndan Tarsus’a kadar pek çok gezi ve etkinliğe katılacaklar. ‘Öğrenciler Değişim Programı’ sayesinde, Mersin’in doğal ve tarihi güzelliklerini karış karış gezme fırsatı bulacaklar.