“KUDEB’ler-Koruma Kurulları ve Koruma Mevzuatı” eğitimi gerçekleşti

“KUDEB’ler-Koruma Kurulları ve Koruma Mevzuatı” eğitimi gerçekleşti

“KUDEB’ler-Koruma Kurulları ve Koruma Mevzuatı” eğitimi gerçekleşti

ÇEKÜL Vakfı bünyesinde faaliyette bulunan ÇEKÜL Akademi, 2009 yılından bugüne Tarihi Kentler Birliği’ne üye belediyelerin koruma alanında çalışan ekiplerine yönelik vaka analizleri, iyi örnekler, pratik uygulamalar ve alan ziyaretleri aracılığıyla aktarılan eğitim programları düzenliyor.

ADANA (İGFA) - ÇEKÜL “Kentsel Koruma Eğitimleri”, “Alanda Eğitimler Programı”, “UNESCO ve Yerel Yönetimler Eğitim Programı”, “Kültürel Miras ve Turizm Birlikteliği Eğitim Programı” ve “Kentler ve Müzeleri; Kurulumdan İşletmeye Eğitim Programı” ana başlıklarında ücretsiz eğitim programları düzenlemektedir. Söz konusu eğitimlerle; güncel koruma yaklaşım ve ilkelerinin yerel yönetim kadrolarına iyi örnekler, pratik uygulamalar ve alan ziyaretleri aracılığıyla aktarılmasının sağlanması amaçlanıyor.

Geçtiğimiz yıl başlatılan “Kentsel Koruma Eğitimleri” programından belli başlı eğitimler bölge kapsamında düzenleniyor.

14 -15 Kasım 2022 tarihleri arasında Bölgesel Kentsel Koruma Eğitimleri kapsamında “KUDEB’ler, Koruma Kurulları ve Koruma Mevzuatı” başlıklı eğitim Adana Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşti.

Tarihi Kentler Birliği üyesi belediyelerden alanında uzman 30 kişinin katıldığı programda Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı Komisyon üyesi Mimar Bülent Baykal, Kültür Varlıkları Koruma Mevzuatı, Tespit – Tescil İşlemleri ve Kurullar, KUDEB Yönetmeliği ve Koruma Kurulu İlişkileri konularında sunumlar gerçekleştirdi.

Adana Büyükşehir Belediyesi KUDEB Müdürü Şahin Kıl KUDEB Şube Müdürlüğü’nün yapmış olduğu koruma çalışmaları ile ilgili sunumlarını yaptı.

Sunumların ardından KUDEB Uzmanları ile birlikte saha ziyareti gerçekleşti. Tepebağ Höyük Arkeolojik Sondaj Kazı Alanı, Tepebağ Mahallesi Avukat Turan Arun Sokak; Kayalıbağ Mahalesi 26009 Sokak Kentsel Tasarım, Sağlıktaştırma ve Meydan Düzenlemesi Proje Alanları, Kayabağ Mahallesi 26009 Sokakta bulunan tek yapı ölçeğinde restorasyon çalışmasına devam edilen tescil kültür varlığı 99 envanter nolu yapının çalışmaları, meydan olarak düzenlenmesi planlanan kale kalıntısı çevresi, Sinema Müzesi, Taşköprü ve çevresi, Ulu Cami Mahallesi’nde restorasyonu tamamlanmış olan, tefrişat çalışmaları devam eden 122-123 envanter nolu konaklar, 1. ve 2. etap uygulamaları tamamlanan, 3. etap uygulamasına devam edilen Ali Münif Yeğenağa Caddesi Sokak Sağlıklaştırma Projesi, Ulu Sokak Sağlıklaştırması ve Mural Art çalışmaları yerinde incelendi.

Alan ziyaretlerinin sonunda Bülent Baykal katılımcıların sorularını cevapladı. Eğitim programı, KUDEB Şube Müdürlüğünde yapılan sertifika töreniyle sonlandı.


Haber Kaynak : igf