Büyükşehir Belediyesi adına Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı tarafından ‘Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNIMA) ile Karagöz ve Kukla Oyunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KARAKUM) desteği
BURSA – Büyükşehir Belediyesi adına Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı tarafından ‘Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNIMA) ile Karagöz ve Kukla Oyunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KARAKUM) desteği ile’ bu yıl 19 uncusu düzenlenen Uluslararası Bursa Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali, muhteşem gösteriler ve eğitici atölyelerle son gününde de çocuklar ile sanatseverlerin beğenisini topladı.
Her gün farklı mekanlarda farklı gösteriler ve ekiplerin sahne aldığı festivalde, kukla ve gölge sanatının tüm renkleri adeta şehrin dört bir yanına işlendi. Festivalin son gününde de çocukların doyasıya eğlendiği gösteriler, Tayyare Kültür Merkezi(TKM), Karagöz Müzesi ve Barış Manço Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu. Hayali Alpay Ekler’in Hacivat’ın açtığı kütüphanede Karagöz’ün başından geçenleri anlattığı hikayesi “Karagöz Kitap Kurdu” perdeye yansıdı. Çocukların kahkahalara boğulduğu oyunda, Hayali Alpay Ekler’in performansı ayakta alkışlandı.
TKM’deki bir diğer ilgi gören etkinlik ise Aliş Arkadaş’ın “Gölgeler” isimli atölyesi oldu. Atölye çalışmasında Arkadaş, Şeyh Küşteri perdesindeki karakterleri ve sesleri, def ve nareke ile Karagöz ve Hacivat’in hikayesini drama tekniği ile anlattı.
Kukla Sanatçısı Alican Balakin ise Barış Manço Kültür Merkezi’ndeki gösterisinde, İbiş adlı karakterinin bir otelde bekçilik yaparken yaşadığı komik olaylardan oluşan performansıyla seyirciye keyifli bir gün yaşattı. Festivalin son gününün son oyunu ise Karagöz Müzesi’nde Hayali Osman Ezgi’nin “Uludağ’ın Altınları” gösterisi oldu.
“Bir sonraki festivali sabırsızlıkla bekliyoruz”
6 faklı ülkeden 18 ekibin 5 gün boyunca gösterilerine sahne olan festivale katılan çocuklar, bir sonraki organizasyonu dört gözle beklediklerini söyledi. Kuklalar ve Karagöz tasvirleri ile 5 gün boyunca her gün yeni bir performansın sergilendiği festivalde; panel, atölye ve seminerlerle de kukla ve gölge sanatının duayenleri sanatseverlere bilgi ve birikimlerini aktardı. Festivalin son gününde BKSTV Genel Sekreteri Fehim Ferik, gösteri yapan sanatçı ve atölye liderlerine teşekkür plaketi sundu.
Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNIMA) Başkanı Enis Ergün de, kukla ve gölge sanatının gelecek nesillere aktarılmasına önemli katkılar sağlayan etkinliğin gerçekleşmesine verdiği katkılardan dolayı Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ve Başkan Alinur Aktaş ile BKSTV Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı’ya teşekkür etti.