KURBANINIZI HİJYENİK ORTAMDA KESİP SAKLAYIN

Medicana Sağlık Grubu Gastroenteroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Turan Çalhan, “Etlerin hijyenik olmayan koşullarda kesilmesi ve hazırlanması, gıda zehirlenmesi riskini artırabilir” dedi.

KURBANINIZI HİJYENİK ORTAMDA KESİP SAKLAYIN
SAĞLIK 14.06.2024 14:23:00 140 0

İSTANBUL (UHA) -

Kurban Bayramı, genellikle aile ve arkadaşlarla bir araya gelerek kurban kesme, et paylaşımı ve yardımlaşma gibi ritüellerle kutlanır. Ancak, bu bayram aynı zamanda mide-bağırsak sağlığı açısından bazı riskleri de beraberinde getirebilir. Özellikle yanlış beslenme alışkanlıkları ve hijyen kurallarına uyulmaması, sindirim sorunlarına neden olabilir. Medicana Ataköy Hastanesi’nden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Turan Çalhan, Kurban Bayramı sürecinde mide-bağırsak sağlığınızı korumanın yollarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Et tüketiminde dikkatli olun

Kurban Bayramı’nın et tüketimi açısından yoğun bir dönem olduğunu ifade eden Prof. Dr. Turan Çalhan, “Çok miktarda et tüketimi sindirim sistemine yük oluşturabilir ve sindirim sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, eti dengeli ve ölçülü bir şekilde tüketmek önemlidir. Her ne kadar günlük yaşamımızda yoğun et tüketiyor olsak da sindirim sistemimiz daha fazlasına uyumlu değildir. Kurban Bayramı gibi dönemlerde günde bir ve daha fazla öğünde aşırı et tüketimi ani kabızlık, şişkinlik, karın ağrısıyla yoğun gaza yol açabilir ve bunların neticesinde hemoroid (basur) ve makat kanamaları gelişebilir” diye konuştu.


Yeterince pişirilmemiş ve çiğnenmemiş et yeme sonucunda ani yemek borusu tıkanmaları ile sık karşılaşıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Turan Çalhan, “Bu nedenle aşırı yağlı ve baharatlı etlerden kaçınılmalı, porsiyon azaltılmalı, et iyice çiğnenmeli ve mümkünse her gün et tüketilmemelidir. Pişirilme derecesi de önemlidir. Tencerelerde pişirilen et yemeklerinde genelde sorun olmaz, ancak ızgarada pişirilen et yemeklerinde hem mikropların ölmesi hem de bazı parazitlerin yok edilmesi için ideal pişirilme şekli orta-iyi arasıdır. Az pişirilen etlerde bazı mikrobik riskler devam ederken, çok pişmiş etlerde ise protein ve gıda değeri azalmaktadır” açıklamasında bulundu.


Kesilen etlerin saklanması ve hijyen kurallarına uyulması çok önemli

Kurban Bayramı sürecinde kesilen etlerin saklanması ve hazırlanması aşamasında hijyen kurallarına dikkat etmenin önemini vurgulayan Prof. Dr. Turan Çalhan, “Etlerin uygun şekilde saklanmaması veya hijyenik olmayan koşullarda hazırlanması, gıda zehirlenmesi riskini artırabilir. Ülkemizde bayram tatili sırasında acillerde en sık rastlanan şikâyetler bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısıdır. Bunun en önemli sebebi, hijyen kurallarına dikkat edilmemesi sonucunda gıdaların bakteri ve virüs toksinleri ile maruziyetidir. Bu nedenle kurbanlar ehil ellerde, temiz ve hijyenik ortamlarda dikkatli kesilmelidir. Etler uygun şekilde paketlenmeli ve bekletilmeden derin dondurucularda saklanmaya bırakılmalıdır” şeklinde konuştu.


Bol sıvı tüketmeye özen gösterin

Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması için yeterli miktarda su tüketmenin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Turan Çalhan, “Kurban Bayramı sürecinde, özellikle ağır ve yağlı yiyeceklerin tüketimi arttığında, su tüketimine de daha fazla dikkat edilmelidir. Ayrıca et yoğun bir protein olduğundan böbreklerin daha rahat çalışması içinde sıvı tüketimi önemlidir. Günlük olarak en az 8-10 bardak su içmek, taze siyah ve yeşil çay tüketmek sindirim sisteminin iyi çalışması ve böbrek sağlığının korunması açısından önerilmektedir” açıklamasında bulundu.


Lifli yiyecekleri tercih etmeye çalışın

Lifli yiyeceklerin (sebze ve meyveler) sindirim sistemi için son derece faydalı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Turan Çalhan, “Et tüketimi kabızlık, şişkinlik ve gaz gibi şikayetlerin oluşmasına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle Kurban Bayramı boyunca, sebze ve meyve tüketimine ağırlık vermek sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayabilir. Lifli gıdalar sindirim sürecini hızlandırır, sindirim sorunlarını önler ve bağırsak sağlığını destekler. Ayrıca yoğun et tüketiminin olduğu bu dönemde sebze tüketimini arttırmak, ekmek, tatlı ve hamur ürünü gibi karbonhidratları azaltmak hem metabolizma hem de bağırsak düzeni açısından sağlığı korumaya yardımcı olur” diye konuştu.


Fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin

Kurban Bayramı sürecinde fiziksel aktiviteyi ihmal etmemenin sindirim sağlığı için önemine dikkat çeken Prof. Dr. Turan Çalhan, “Düzenli egzersiz yapmak sindirim sistemini canlandırır, sindirim sürecini hızlandırır ve kabızlık, şişkinlik, gaz ve ağrı gibi sorunların az oluşmasını sağlar. Bayram boyunca yürüyüş veya hafif egzersizler yapmak sindirim sisteminizi destekleyebilir” açıklamasında bulundu.

 

Haber: SEZGİN AKKOYUN


İlginizi Çekebilir

Adıyaman sağlık heyeti Ankara'da önemli temaslarda bulundu

Antidepresan kullanımı doktor kontrolünde başlamalı

Ege Üniversitesi’nden Diyabet Tedavisinde Çığır Açan Proje

İstanbul Beylikdüzü'nde halk sağlığı günleri sürüyor

En çok randevu 'psikoloji' branşından alındı

Bingöl’de II. Yenidoğan Sempozyumu: "Yeni Doğanı Korumak"

Kış diyetinin 9 püf noktası!

Çürüyen süt dişleri çene yapısını etkileyebilir

GASTROENTEROLOJİ UZMANI DOÇ. DR. SEZGİN BARUTÇU, SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE

'Normal Doğum Eylem Planı' toplantısı yapıldı

Dijital sağlığın geleceği için buluştular

Kireçlenme yaş dinlemiyor!

İnternetten besin takviyesi alırken nelere dikkat edilmeli?

Kış günlerinde bağışıklığı güçlü tutmanın yolları

Böbrek taşı erkeklerde daha sık görülüyor