CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay’ın yaptığı çalışma, karkas et fiyatının 6 yılda 10 kat yani yüzde 1038 oranında artarken, kurbanlık hayvan fiyatlarının ise yüzde 566 oranında arttığını ortaya koydu.
İSTANBUL (UHA) -
Ulusal Et Konseyi ile Türkiye Ziraat Odalarından derlenen verilere göre ortaya konan veriler, hayvancılık sektöründe yaşanan sıkıntıları gözler önüne seriyor.
İthalat temelli politikalar yüzünden tarım sektöründe büyük çöküş yaşandığını, kasaplarda satılan karkas et fiyatının 6 yılda 10 kat arttığı ifade eden CHP’li Akay, “Yem fiyatlarındaki artış ve yetiştiricilerin maliyetlerinin artması, çiftçilerin süt hayvanlarını kesime göndermesine sebep oldu.Bu durum ülkemizdeki canlı hayvan varlığının azalmasına, et fiyatlarının da artmasına neden oldu. Hayvan ithatı hayvancılığın sorunlarına çözüm olmadığı gibi hayvancılık sektöründe kara bir delik açtı. Ulusal Kırmızı Et Konseyi’inden alınan verilere göre, 2018 yılında kilogramı 29lira olan karkas et fiyatı haziran itibariyle 328 liraya yükseldi.6 yılda karkas etin fiyatı 10 kat arttı, yani karkas ete 6 yılda yüzde 1038 oranında zam geldi.” dedi.
Kurbanlık Hayvan Fiyatları 2 Yılda Yüzde 566 Arttı
Kırımızı et fiyatlarında meydana gelen olağanüstü artış yüzünden vatandaşların dini vecibesini dahi yerine getiremez hale geldiğini aktaran Milletvekili Akay sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde hayvancılıkta büyüyen kriz, kurbanlık fiyatlarının üç haneli rakamlara ulaşmasına neden oldu. Türkiye Ziraat Odalarından derlediğimiz verilere göre, 2022 yılında ortalama 15 bin lira olan büyükbaş hayvan fiyatı bu yıl 100 bin lirayı aşmış durumda. Sadece 2 yılda kurbanlık hayvan fiyatlarına yüzde 566 oranında zam geldiğini tespit ettik. Oluşan kurbanlık fiyatları yüzünden insanlar dini vecibelerini dahi yerine getiremez duruma geldi. Kırmızı eti bayramdan bayrama gören vatandaş bu yıl onu dahi göremeyecek.”
Haber: SEZGİN AKKOYUN