Lezzetli ve kaliteli cevizi anlamanın 5 ipucu

Lezzetli ve kaliteli cevizi anlamanın 5 ipucu

Lezzetli ve kaliteli cevizi anlamanın 5 ipucu
GÜNDEM 18.07.2023 15:07:00 154 0

Ceviz, besleyici özellikleri ve eşsiz lezzetiyle birçok insanın favori kuruyemişlerinden biri. Modern ziraat uygulamalarıyla ceviz üreticiliği yapan tarım işletmelerinin bir araya gelmesiyle kurulan Ceviz Üreticileri Derneği, tüketicilerle kaliteli cevizi anlamanın ipuçlarını paylaştı.

ANKARA (İGFA) - Türkiye’deki ceviz üretimini destekleyen ve aynı zamanda tüketicileri de kaliteli ve iyi ceviz konusunda bilinçlendiren Ceviz Üreticileri Derneği, ceviz seçiminde dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgiler verdi.

Ceviz Üreticileri Derneği’ne göre, ithal edilen cevizlerin çok büyük bir kısmı hasat edildikleri yıl içinde satılamıyor ve ellerinde kalıyor. En az 1-2 yıl kadar depolarda bekletiliyor.

Bu nedenle de gereken tazelikte olamayabiliyor. Ayrıca mineral ve yağ değerleri de oldukça düşüyor. Uzun süreli bekleme şartlarından etkilenmemeleri için de konteynerlerde kimyasal ilaçlarla muhafaza edilme ihtimaline karşı da insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Koyu renkli, kolayca dağılan ve iç kısmı yok denilecek kadar az olan cevizlerin tercih edilmemesi gerektiğinin altını çizen Ceviz Üreticileri Derneği, bu problemin çoğunlukla ithal cevizlerde yaşandığının altını çizdi.

İşte Ceviz Üreticileri Derneği’nden, doğal yağlarla dolu olan lezzetli ve kaliteli cevizleri seçerken göz önünde bulundurulması gereken ipuçları:

  1.     Küf olmamalı: Kaliteli bir cevizin hem iç hem de dış kabuğunda herhangi bir küf olmamalı. Taze ve sağlıklı bir ceviz, temiz ve pürüzsüz bir kabuğa sahip olmalı.
  2.     İç kısım miktarı: İyi bir cevizin kabuğu kırdığında, iç kısmın miktarı daha fazla olmalı.
  3.     Kolay soyulabilmeli: Kaliteli bir ceviz, iç kabuğundan kolayca ayrılabilmeli. El yordamıyla ya da kıracakla iç ceviz, dış kabuğundan kolayca çıkmalı
  4.     Renk: Kaliteli cevizler genellikle daha açık ve homojen bir renge sahiptir. Ayrıca, cevizin içi de kolayca dağılmamalı.
  5.     Boyut: İyi bir ceviz oldukça iri olmalı. Büyük boyut, cevizin olgunluğunu ve dolgunluğunu gösterir.

Haber Kaynak : igf
Anahtar Kelimeler: Lezzetli kaliteli cevizi anlamanın ipucu

İlginizi Çekebilir

Marmara Denizi için Kocaeli, İstanbul’da ses getirdi

Kocaeli İtfaiyesi'nden 11 bin 980 olaya müdahale

Yılın ilk 'Kabine'si toplanıyor

77 ilde zehir tacirlerine Narkokapan!

Bugün hava nasıl olacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefine mutlaka ulaşacağız

SGK'ya yönelik düzenlemeler bu hafta TBMM'de

Balon balığıyla mücadele sürüyor

Başkan Dişkaya, "Adıyaman Basını Enkazın Altında Kaldı"

Bursa-Yenişehir-Osmaneli Hızlı Tren Hattı'nda son durum... Yüzde 90 aşıldı!

Yeşil ve gri pasaport iddiaları dezenformasyon!

Tanju Özcan hakkında soruşturma başlatıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karadeniz'in azmi ile çalışmaya devam

Mehmetçikler de Sarıkamış'ta buluştu

Malatya’da kütüphaneler yaygınlaştırılacak