KÜLTÜR - SANAT

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Mağara turizmi ekonomiye katkı sağlıyor

Mağara turizmi ekonomiye katkı sağlıyor

Mağara turizmi ekonomiye katkı sağlıyor
KÜLTÜR - SANAT 12.04.2024 17:36:00 133 0

Türkiye’de mağara turizmi son yıllarda büyük ilgi görüyor. Mağara turizmi açısından en çok ilgiyi Muğla, Antalya, Isparta, Burdur, Konya, Karaman, İçel ve Adana illeri görüyor.

ANKARA (İGFA) - Dünyadaki diğer ülkelere göre 'mağara cenneti ülke' durumunda olan yurdumuzda yaklaşık 40.000 adet mağara bulunmaktadır. Mağara oluşumları bakımından önemli bir jeolojik-jeomorfolojik nitelik olan karstlaşma (karstik alanlar) ülkemizde Batı ve Orta Toros Dağlarında (Muğla, Antalya, Isparta, Burdur, Konya, Karaman, İçel ve Adana) yer almaktadır. Türkiye'nin en uzun (Beyşehir Gölü batısındaki Pınarözü Mağarası, 16 km) ve en derin mağaraları (Anamur'un kuzeyinde Çukurpınar Düdeni, 1880 m) bu dağ kuşağı üzerindedir.

Ülkemizde mağara araştırmaları 1964 yılında kurulan Mağara Araştırma Derneği (MAD) tarafından başlatılmıştır. Daha sonra ilk üniversite kulübü olan 1973 yılında Boğaziçi Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü (BÜMAK) kurulmuştur. Daha sonraki süreçte 1979 yılında MTA Jeoloji Etütleri Dairesi bünyesinde kurulan Karst ve Mağara Araştırmaları Birimi, mağara araştırmalarının büyük bir bölümünü gerçekleştirmiştir.

Günümüze kadar tüm yerli ve yabancı mağaracı gruplarının inceleyerek belgelendirdiği mağara sayısı yaklaşık 800'dür.

Turizm çeşitliliği açısından ülkemizdeki mağaralar, önemli bir potansiyel oluşturmaktadır. Ülkemizin % 40’ı, mağara oluşumları aşısından önemli bir nitelik olan karstlaşmaya uygun kayalardan meydana gelmiştir. Erimeye uygun kayaların kapladığı alan ve bu alanlarda tespit edilen mağara sayısının oranına göre Türkiye’de 20.000’den fazla mağaranın bulunabileceği öngörülmektedir. Bunlardan 1500 adedi MTA ile mağaracılıkla ilgili diğer dernek, kulüp, topluluk ve kuruluşlarca incelenmiştir.

Türkiye’nin en uzun mağarası, 15 km’den fazla olan Isparta’daki Pınargözü Mağarası; en derin mağarası ise –1429 ile Mersin’deki Peynirlikönü Mağarasıdır. Türkiye’de 30’un üzerinde mağara turizme açılmış olup, bunların dışında yalnızca uygun ekipman sağlanarak rehber eşliğinde girilebilecek özel ilgi gruplarına yönelik bir çok mağara bulunmaktadır. Bakanlığımızca bugüne kadar 13 adet mağara turizmin hizmetine sunulmuştur.

Bakanlığımızca bir mağaranın turizme açılmasına dair istenen kriterler:

Mağaranın turizm açısından önem arz eden ve turizme hizmet veren yerleşim merkezlerine yakın olması

Mağaranın sahip olduğu morfolojik ve diğer oluşum özelliklerinin farklı ve ilgi çekici bir takım unsurları taşıması (kendi özelinde çekici bir özelliğe haiz olması)

Doğal etkenlerle oluşan mağaraların yanı sıra insanların barınak, sığınak, ibadet yeri ve depolamacılık gibi amaçlar için kazdıkları veya oydukları yapay mağaralar da bulunmaktadır. Bu özellikteki mağaraların arkeolojik ve kültürel değer taşıması

Mağaraya ulaşımın kolay ve rahat sağlanabilmesi

Mağaraya girişin ve çevresinin oraya gelen ziyaretçilere hizmet vermeye uygun düzenleme yapılmasına (otopark, kafeterya vb.) elverişli olması gerekmektedir.

Mağaranın bu kriterleri taşıdığının belirlenmesinden sonra,

Turizm amaçlı kullanılabileceğine yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) ile Tarım ve Orman Bakanlığının (Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü) uygun görüşlerinin alınması gerekmektedir. Bu doğrultuda hazırlanarak ilgili kurumlarca onaylanan turizm amaçlı kullanıma yönelik projelerin Bakanlığımıza iletilmesi ve ödenek talebinde bulunulması halinde Bakanlığımızca mağara turizminin geliştirilmesi amacıyla projelere destek verilmektedir.


Haber Kaynak : igf

İlginizi Çekebilir

Arif Nihat Asya'nın vefatının 50. yılı: Bayrak Şiiri'nin şairi Arif Nihat Asya kimdir?

Kocaeli 2024'ü kültür ve sanatla geçirdi

Gaziantep'te sanatın kalbi Kahraman Emmioğlu'nda atıyor

DBB ücretsiz kültür sanat kursları düzenliyor

TMMOB Mimarlar Odası 2025 Ajanda Yarışmasında Ödüller Sahiplerini Buldu!

Türkiye’de Balon Turizminde Rekor: 933 Bin Yolcu ile Zirveye Ulaşıldı

Yeni yılın ilk haftası vizyona girecek filmler belli oldu

İstanbul Beylikdüzü’nde kültür sanat etkinlikleri 2025’e iddialı başlıyor

İstanbul Bakırköy'den tiyatroseverlere müjde!

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan üç aylar mesajı

Vefatının 88. Yılında Mehmed Akif Ersoy’a Saygı Programı

Üç aylar başladı: Regaip Kandili yarın ihya edilecek

Mukaddes üç aylar başlıyor

Ankara Keçiören'de sahne Anadolu kadınlarının

Selçukya Ankara ve Isparta fuarında Konya’yı temsil etti