Maymun Çiçeği küçük çocukları daha fazla etkiliyor

Maymun Çiçeği küçük çocukları daha fazla etkiliyor

Maymun Çiçeği küçük çocukları daha fazla etkiliyor
SAĞLIK 26.05.2022 12:13:00 64 0

Maymun Çiçeği virüsünün yeni bir pandemi oluşturup oluşturmayacağı yanıt bulmazken, bulaş için yakın ve uzun süreli temas gerektiğinden pandemi ihtimalinin pek olası görünmediğini belirten uzmanlar, küçük çocuklarda ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde ağır bir tablo oluşturabileceğini öne sürdü.

İSTANBUL (İGFA) - COVID-19 pandemisinin etkileri yavaş yavaş azalırken dünyadan gelen Maymun Çiçeği virüsü haberleri yeni bir pandemi endişesine yol açtı.

Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, “Hastalık her ne kadar 2-4 hafta içinde kendiliğinden iyileşse de küçük çocuklarda ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde ağır bir tablo yaratabilir” dedi.

İlk olarak 1970 yılında Kongo Cumhuriyet’inde görülen ve daha çok Orta ve Batı Afrika’da olmak üzere her yıl birkaç yüz kişide görülen Maymun Çiçeği virüsü diğer kıtalardaki vaka artışıyla endişe oluşturduğuna dikkati çeken Hakko, “Diğer kıtalardaki vaka sayısı ilk kez bu kadar çok. 13-21 Mayıs tarihlerinde Avrupa, Amerika ve Avustralya’da 92 doğrulanmış vaka ve 28 şüpheli saptandı. Hastalığın etkeni Monkeypox virüs’tür. Her ne kadar isminde maymun olsa da asıl kaynak sincap, sıçan, fare gibi kemirgenlerdir. İnsanlara da bu hayvanlardan geçer” dedi.

İNSANDAN İNSANA YAKIN TEMASLA GEÇİYOR

Bulaşmanın daha çok hayvandan olmakla birlikte insandan insana da yakın temasla olabileceğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, hastalığın temel olarak vücutta deri bütünlüğü bozulmuş alanlardan enfekte havyan sıvılarının teması ile bulaştığını belirterek, "İnsandan insana ise vücut sıvılarının temasının yanında, damlacık yoluyla da geçiyor. Hastalık büyük damlacıklarla, yüz yüze yakın temasla bulaşıyor” dedi.

HASTALIĞIN FDA ONAYLI AŞISI VAR

FDA onaylı zayıflatılmış aşının mevcut olduğuna dikkati çeken  Doç. Dr. Elif Hakko, " Dünya Sağlık Örgütü de çiçek aşısının yüzde 85 koruma sağladığını bildirdi. Ancak su çiçeği aşısı ile karıştırılmamalı. Çiçek hastalığı 1970’lerde ortadan kalktığından aşı en son 40-50 yaş arası kişilere uygulandı. Dolayısıyla 40 yaş altı kişiler bu hastalık için duyarlı” diye konuştu.


Haber Kaynak : igf

İlginizi Çekebilir

GENEL CERRAHİ UZMANLARI PROF. DR. BALIK, DOÇ. DR. BORAZAN VE OPR. DR. MELİK, SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE

Teknolojinin ilerlemesi Post-Luddism’i yaygınlaştırıyor!

Omurga tümörünün tipi tedaviyi belirliyor!

Güne bir fincan kahveyle başlamak sağlıklı mıdır?

Masa başı çalışanlarda risk daha fazla!

İleri yaş gebeliği için dikkat edilmesi gerekenler

Çiğ süt kaç dakika kaynatılmalı?

İşte diyabet riskini azaltacak öneriler...

Sigaranın Halk Sağlığına Zararları: Çarpıcı Veriler Açıklandı!

Adıyaman sağlık heyeti Ankara'da önemli temaslarda bulundu

Antidepresan kullanımı doktor kontrolünde başlamalı

Ege Üniversitesi’nden Diyabet Tedavisinde Çığır Açan Proje

İstanbul Beylikdüzü'nde halk sağlığı günleri sürüyor

En çok randevu 'psikoloji' branşından alındı

Bingöl’de II. Yenidoğan Sempozyumu: "Yeni Doğanı Korumak"