MHP'li Karakaya: Siyasetin finansmanı şeffaf olmalı

MHP

MHP'li Karakaya, Uşak Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, siyasetin finansmanının şeffaf, hesap verebilir, adil rekabeti destekleyen bir çerçevede düzenlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya Uşak Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nin Finans Topluluğu tarafından organize edilen toplantıda “Kalkınma ve Demokrasi Bağlamında Siyasetin Finansmanı” konulu bir konferans verdi.

Çok sayıda öğretim elemanı ve öğrencinin katıldığı konferansın açılışında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kenan Taş ve Fakülte Dekanı Prof. Dr. Nesrin Ada birer konuşma yaptılar.

Konferansta; Kalkınma ve Demokrasi, Demokrasi ve Siyasetin Finansmanı arasındaki ilişkilere dikkat çeken MHP’li Karakaya, ekonomik kalkınma ve siyasi istikrar arasında çok ciddi bir korelasyon olduğuna, siyasi istikrarın olduğu dönemlerde Türkiye’nin kalkınma göstergelerinde ciddi düzelmeler olduğuna dikkat çekti.

Karakaya, 2018 yılında geçilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile siyasi/yönetimde istikrar ilkesinin kalıcı bir biçimde sağlandığını, temsilde adaletin de geçmişimizde ve hiçbir demokratik ülkede olmadığı kadar üst (yüzde 98’ler) seviyesine çıktığını söyledi.

Karakaya, siyasi partilerin demokrasinin olmazsa olmazlarından olduğundan bahisle, siyasetin finansmanının önemi üzerinde.

Karakaya siyasetin finansmanı bağlamasında aşağıdaki ifadelere yer verdi:

“Demokrasi oluşması ve yaşaması için onun sevdiği siyasal, sosyal, kültürel ve hukuki ortamı oluşturmak gerekir. Demokrasinin gerektirdiği siyasal ortamın (siyasi partiler, seçimler vs) sağlanması önemli düzeylerde kaynak gerektirir. Demokrasi pahalı bir yönetim biçimidir. Demokrasi para ister, para hükmetmek ister.”

“ÖRTÜLÜ FİNANS SİYASETİN DE DEMOKRASİNİN DE DÜŞMANIDIR”

Siyasetin finansman kaynağı ve biçiminin seçim sisteminden de önemli önemli olduğuna dikkat çeken Karakaya, şunları söyledi:

“Siyasetin rotasını finansmanının kaynağı belirler. Yerli ve milli kaynaklardan finanse edilmeyen siyaset yerli ve milli değildir. Örtülü finans siyasetin de demokrasinin de düşmanıdır. Kayıt dışı ekonomi ve kara para örtülü finansın kaynağıdır. Siyasetin finansmanını şeffaflaştırmayanlar, finansmanın/sermayenin siyasetine mahkumdurlar.”

Karakaya, sözlerini şöyle tamamladı: "Ülkemizde, siyasetin finansmanı konusunda; şeffaflık, hesap verebilirlik, adil rekabet ve siyasi istikrar ilkeleri çerçevesinde kapsamlı bir düzenlemeye ihtiyaç bulunmaktadır"

Kaynak Türkgün