Deprem kuşağında yer alan Türkiye’de mobil evlerin afet sonrası güvenli barınma çözümü sunduğu, İstanbul Fuar Merkezi’ndeki panelde ele alındı.
ELAZIĞ (UHA) -
Akademisyen Prof. Dr. Şükrü Ersoy, TÜMEVSİAD Başkanı Murat Yıldız, Akbey Tiny House Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Silinmez ve Göçebe Tiny House Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Yanık’ın katılımıyla düzenlenen panelde, mobil evlerin afetlere karşı sunduğu güvenli ve sürdürülebilir yaşam alanları ele alındı.
TÜMEVSİAD (Tüm Mobil Ev Sanayicileri ve Dayanışma Derneği) ve BİFAŞ iş birliğiyle düzenlenen Türkiye’nin ilk Mobil Ev Çalıştayı, İstanbul Fuar Merkezi’nde devam ediyor. Çalıştayın dördüncü gününde gerçekleştirilen “Afetlere Karşı Alternatif Yaşam Alanlarının Oluşturulmasının Önemi” konulu panel, alanında uzman isimleri bir araya getirdi. Panelin moderatörlüğünü Haber Sunucusu Meltem Acet üstlenirken, Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ve diğer uzmanlar, mobil evlerin afetlerde sağladığı güvenli ve çevre dostu çözümler üzerine konuştu.
Prof. Dr. Şükrü Ersoy, panelde yaptığı konuşmada, mobil evlerin afetlere karşı önemli bir çözüm sunduğunu belirterek, “Burada gördüğüm mobil evler, beklentilerimin çok ötesinde. Tiny houselar, afetlerde güvenli yaşam alanları sunmanın yanı sıra minimal yaşam tarzı için de büyük bir fırsat. Şu anda büyük evler yerine, daha küçük ve ihtiyaçları karşılayan evlere yönelme eğilimi var. Mobil evler bu noktada önemli bir seçenek haline geliyor,” dedi.
Ersoy, mobil evlerin yalnızca afetlere yönelik değil, normal yaşamda da kullanılabilecek alternatif bir çözüm olduğunu vurguladı. Tiny houseların beton yapılara karşı çevre dostu ve esnek bir alternatif sunduğunu ifade eden Ersoy, mobil evlerin sağlık ocakları, kriz merkezleri gibi farklı alanlarda da kullanılabileceğini söyledi.
Deprem güvenliği açısından mobil evlerin avantajlarını anlatan Ersoy, “Mobil evlerin zemin ile bağlantısı olmadığı için deprem sırasında aktarılacak bir yük olmaz, bu nedenle güvenlidir,” dedi. Ayrıca Türkiye’de her yıl ortalama 24 bin depremin yaşandığını ve herkesin depremle ilgili bir B planına sahip olması gerektiğini vurguladı.
TÜMEVSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yıldız, mobil evlerin afet sonrası barınma ihtiyaçlarına yönelik büyük bir fırsat sunduğunu belirtti. Yıldız, “Deprem sonrası yaşanan süreçte çadır ve konteyner temininde sıkıntılar yaşadık. Mobil evler, afet sonrası kullanım açısından doğayla uyumlu, insan psikolojisine katkı sağlayan ve minimal bütçelerle sahip olunabilen bir alternatif sunuyor,” diye konuştu.
Akbey Tiny House Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Silinmez, Marmara Depremi'ni yaşayan biri olarak mobil evlerin afetlerde güvenli yaşam alanları sunduğunu vurguladı. “1999 Marmara Depremi'nde, mobil evlerin ne kadar faydalı olabileceğini anladım. Mobil evler, betonarme yapılara göre daha güvenli ve hafif yapıdadır,” dedi.
Göçebe Tiny House Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Yanık, mobil evlerin çevre dostu yapılar olduğunu vurguladı. Mobil evlerin beton kullanılmadan inşa edilmesinin, doğaya zarar vermeden kullanılabileceğini ifade eden Yanık, “Mobil evler zeminden bağımsız olduğu için deprem esnasında esneme veya kırılma riski yoktur,” dedi.
Haber: ÜMİT ALBAYRAK