MÜSİAD'dan enerji sektörüne yön verecek strateji

MÜSİAD'dan enerji sektörüne yön verecek strateji

MÜSİAD
EKONOMİ 21.05.2022 13:39:00 85 0

MÜSİAD Uluslarararası Enerji Zirvesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in katılımıyla MÜSİAD Genel Merkezinde gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, MÜSİAD'ın Enerji Stratejisini açıkladı. Başkan Asmalı, bağımsız ve milli enerjinin önemine vurgu yaptığı konuşmasında, "Türkiye, dünyada eşi benzeri olmayan jeopolitik konumu ve uygulanan yeni enerji politikalarıyla önemli bir enerji merkezi olma yolunda ilerliyor" dedi.

İSTANBUL İGFA- Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in katılımıyla Uluslararası Enerji Zirvesi düzenledi. MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ev sahipliğinde MÜSİAD Genel Merkezinde gerçekleştirilen programda Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, OECD Türkiye Daimi Temsilcisi Prof. Dr. Kerem Alkin, Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) Başkanı Francesco La Camera değerlendirmelerde bulundu.

Etkinlikte MÜSİAD Genel Sekreteri Dr. Cihad Terizoğlu moderatörlüğünde, Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği (OME) Petrol ve Gaz Direktörü Doç. Dr. Sohbet Karbuz, Nükleer Düzenleme Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Oğuz Can, MÜSİAD 4. Dönem Genel Başkanı ve Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (DOSİDER) Başkanı Ömer Cihad Vardan katılımıyla, "Yeni Enerji Politikaları: 2023-2053" paneli düzenlendi. Gelecek dönem enerji politikalarının konuşulduğu panel sonrası, Mimar ve Mühendisler Grubu Başkanı Bülent Şen'in moderatörlüğünde, MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Altuğ Karataş, Eksim Holding Genel Müdürü Sabahattin Er ve OECD Daimi Temsilciliği Enerji Müşaviri Barış Şanlı'nın katılımıyla "Başarılı Enerji Dönüşümü için Yatırımlar" paneli gerçekleştirildi. 

MÜSİAD, ENERJİ STRATESİYLE 3 TEMEL PRENSİP BELİRLEDİ

MÜSİAD Uluslararası Enerji Zirvesinde "MÜSİAD Enerji Stratejisi"ni katılımcılarla paylaşan Genel Başkan Mahmut Asmalı, enerjide bağımsızlığın yerli ve milli enerji kaynaklarının geliştirilmesiyle mümkün olduğunu işaret etti. Başkan Asmalı, MÜSİAD Enerji Stratejisi kapsamınıda 3 temel prensip belirlendiğini ifade ederek; bu kapsamda yerli, verimli ve teknoloji odaklı enerji üretim ve tüketimi, Türkiye’nin enerji sanayisinin inşa edilmesi ve enerjide bağımsız, güvenilir kuşak yol Türkiye perspektifi planlandığını söyledi.

Başkan Asmalı değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

"İktisadi alanda etkin, dünyada saygın bir Türkiye hayaliyle yola çıkan MÜSİAD, Enerji ve Çevre Sektör Kurulu ile birlikte geleneksel enerji kaynaklarının kullanımını azaltmayı, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarını yaygınlaştırmayı, bu sayede enerji verimliliğini artırmayı hedefliyor. MÜSİAD Vizyoner21 Zirvesi’nde ise özellikle 'İklimi Fark Et' mottosu ile iş dünyasını iklim kriziyle topyekûn bir mücadeleye davet ettik. Yayınladığımız 10 maddelik İklim Manifestosu’nun sürdürülebilir yenilenebilir enerji, yeşil yakıt projeksiyonu, döngüsel ekonomi, enerjinin dijitalleşmesi, sıfır enerji üretimi gibi konularda farklı bir bilinç oluşturacağına inanıyoruz. Hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız hem bu alanda farklı projeler geliştiren sivil toplum kuruluşlarımız hem de enerji odaklı şirketlerimizle iş birliği ve büyük bir sinerji içerisinde çalışıyoruz. Türkiye, dünyada eşi benzeri olmayan jeopolitik konumu ve uygulanan yeni enerji politikalarıyla önemli bir enerji merkezi olma yolunda ilerliyor."

MÜSİAD'DAN ENERJİDE DİNAMİKLERİ DEĞİŞTİRECEK "STRATEJİ PLANI"

MÜSİAD olarak enerji alanında belirlenen temel prensipler çerçevesinde 11 maddelik bir strateji planı hazırlandığını belirten MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, hazırlanan yeni yol haritası ile gelecek dönem enerji politikalarının şekillenmesinde rehber bir vizyon enerji dinamiklerine dokunmayı hedeflediklerini söyledi. 

Başkan Asmalı, MÜSİAD Strateji Planı maddelerini şöyle sıraladı: 

1-Elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı 2050 yılına kadar yüzde 75’e, dünya yenilenebilir enerji pastasındaki payımız ise yüzde 3’e çıkartılmalıdır. Bireysel yenilenebilir enerji yatırımlarının bürokrasisi ise sıfırlanmalıdır.

2-Enerji verimliliği yerli ve milli enerji kaynağıdır. 10-20-40 modeli ile, gelecek 10 yılda enerji verimliliği yatırımına 20 milyar dolar finansman sağlanarak, enerji verimliliği ile ithal enerjide 40 milyar dolar azaltım hedefi koyularak milli enerji verimliliği seferberliği ilan edilmelidir.

3-Petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerini tüm gücümüzle desteklerken, iklim değişikliği hedefleri kapsamında doğalgaz ve nükleer enerjinin yeşil yakıt statüsüne alınmasını teklif ediyoruz. Bu kapsamda yenilenebilir ve düşük karbonlu gazların üretimine ağırlık verilmeli ve yerli teknolojilerin geliştirilmesi teşvik edilmelidir.

4-Sera gazı emisyonu hedeflerimize ulaşmak ve enerjide bağımsızlığımızı artırmak için nükleer enerjinin, toplam elektrik üretimindeki payının, 20 yılda yüzde 20’ye çıkartılmasını talep etmekteyiz.

5-Yerli ve milli enerji politikamıza destek olacak şekilde bir enerji sanayisi stratejisi oluşturulmasını talep ediyoruz. Kamu, üniversite ve sanayi iş birliği ile yerli enerji teknolojileri geliştirilmesine ağırlık verilmesini temenni ediyoruz. Türkiye yenilenebilir enerji ekipman üretiminde temiz enerji hedefi koyan AB’nin bir numaralı tedarikçisi olabilir. MÜSİAD, üyeleri ile bu hamlede görev almaya taliptir. Bu kapsamda MÜSİAD üyeleri ile fotovoltaik panel üretiminde yatırım kararı alındığını da gururla belirtmek istiyorum.

6-Türkiye’de 20 yılda 5 milyar dolar/yıl ihracat yapılabilecek milli hidrojen hamlesi başlatılarak, yerli ve yabancı sermaye için Türkiye’de yatırıma uygun ortam oluşturulmasını talep ediyoruz.

7-Üç kıtanın merkezindeki Türkiye’nin; topraklarından geçen petrol ve gaz hatlarını artırarak, ‘Dünyanın Enerji Kuşak Yolu Türkiye’ sloganıyla hem enerjide artan talebi garanti altına alması hem de istikrarlı enerji tedarikçisi konumunu güçlendirmesi ile ilgili iradenin devamını bekliyoruz.

8-Enerji; Türkiye için gider değil, gelir kalemine dönüşebilir. Bu dönüşüm için genç, nitelikli istihdam gücü gerekmektedir. Yapılacak çalışmalar ile Türkiye 10 yılda enerji dönüşümüne 200 bin yeni istihdam sağlayacak enerji istihdamı hamlesini başlatmalıdır.

9-Mevcut bina stokunda dönüşüm ve finansmanlı yerli üretim yalıtım seferberliği ile yılda 7 milyar dolar enerji tasarrufuna 10 yılda ulaşacak mevzuat altyapısının oluşturulmasını talep ediyoruz. Bu politika ile enerji tasarrufu, yerli üretim, ekonomik canlanma ve istihdam sağlanacaktır.  Bu aynı zamanda enerjide dışa bağımlılığı azaltan önemli etkendir.

10-Yerli otomobilimiz TOGG ile birlikte elektrikli araçlar için gerekli enerjiyi, dağıtık enerji ile yenilenebilir enerjiden sağlayacak çalışmalar yapılmalıdır. Bu kapsamda depolama teknolojileri için teşvik ve desteklerin artırılması bu dönüşüm için önem arz etmektedir.

11-Enerji dönüşümü için en önemli ihtiyaç olan kritik minerallerin sürdürülebilir temini ve güvenliği, dönüşüm için başlıca maddelerimizden biridir.

Enerjide kendi kendine yetebilen ülke: Türkiye

MÜSİAD Uluslararası Enerji Zirvesi programında konuşan MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Altuğ Karataş, belirlenen plan çerçevesinde enerjide kendi kendine yetebilen ülke Türkiye hedefine katkı sunmayı amaçladıklarını söyledi.

MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Altuğ Karataş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Genel Başkanımız Mahmut Asmalı’nın açıkladığı MÜSİAD Enerji Stratejimiz ile Türkiye’nin gelecek enerjisi hakkında görüşlerimizi net bir şekilde ortaya koyuyoruz. Enerji hayattır, sanayi ve teknoloji çağının en önemli ihtiyacıdır. Türkiye, dünyanın birçok noktasında yaşanan enerji krizlerinden bugüne kadar en az etkilenen ülkelerin başına gelmektedir ve stratejik konumu ile de bu krizi fırsata çevirecek, bilgi, birikim ve tecrübeye sahiptir. Biz enerjide büyük bir dönüşümün başladığını görüyoruz. Elbet bu dönüşüme ayak uyduranlar ve uyduramayanlar olacaktır. Bu dönüşümün Türkiye için büyük fırsatlar barındırdığına, üretimden istihdama kadar enerjinin bir anahtar olduğuna inanıyoruz. İş dünyası olarak enerjinin geleceğine yatırım yapmak istiyoruz. Enerji kaynaklarını çıkarmak için bile yabancılara ihtiyaç duyan bir ülkeden, kendi şirketlerini oluşturan, kendi mühendislerini yetiştiren ve kendi gemileri ile faaliyetlerini yürüten bir ülke durumuna geldik. Artık kendi temiz enerjimizi üretiyoruz. Ve bu çerçevede gelecek planımızı da tüm bu teknolojileri tamamen yerli ve milli sanayimizle elde ederek, 'Enerjide kendi kendine yetebilen ülke: Türkiye' hedefiyle gerekli çalışmalarımızı sürdürmeliyiz."


Haber Kaynak : igf

İlginizi Çekebilir

Sanayi ve Teknoloji'den otomotiv ürünlerine yönelik 4 ayrı yönetmelik

EPDK hizmet bedelleri ve YEKDEM maliyetlerini güncelledi

Akaryakıtta ÖTV düzenlemesi pompaya zamlı yansıdı!

Kamuda 1830 engelli vatandaş istihdam edilecek

Yeni GAP Eylem Planı istihdam sağlayacak

Malatya'da 60 Milyon TL'lik proje

Kırtasiye firmasına Rekabet'ten 7,4 milyon TL idari ceza

Kruvaziyerde 2025 yılı da 2024 gibi parlak olacak

IPARD 3'te 105 projeye 527,1 milyon TL

Başkan Torunoğlu, Adıyaman’ın Sorunlarını Dile Getirdi

Hizmet ihracatında 2022'nin gözde girişimi ulaştırma ve depolama oldu

Ekonomik güven arttı!

2024'ün enerjide kazananı 'Güneş' oldu

Elektrik piyasası lisans başvuru bedellerini belirledi

Kış turizminde son dakikacılar yüksek olacak