Op.Dr. Resul Kuzu'dan, 'Meme Kanseri Farkındalık Ayı' açıklaması

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrah Uzmanı Op. Dr. Resul Kuzu, "1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı" dolayısıyla değerlendirmede bulundu.

Op.Dr. Resul Kuzu
SAĞLIK 14.10.2024 11:50:00 110 0

Kuzu, içinde bulunduğumuz ekim ayının meme kanseri farkındalık ayı olması nedeniyle açıklamalarda bulundu.


18 yaşını doldurmuş her kadının evde kendi kendine ayda bir muayene yapmasını tavsiye eden Op. Dr. Resul Kuzu,"1-31 Ekim meme kanseriyle İlgili farkındalık oluşturma ve bilgilendirme ayı olduğundan biz de halkımızı bilgilendirmek istedik. Meme kanseri kadınlarda çok sık görünen, çok yaygın görülen bir kanser türüdür.

 Yaklaşık olarak her 8 kadından birinde meme kanseri görülebilmektedir. Bu hastalığın sevindirici tek yanı tedavisi olması mümkün yeter ki; erken teşhis koyalım. Bu noktada hastalarımıza yapması gereken nedir erken teşhis yapmamız için 18 yaşını doldurmuş her kadının evde kendi kendine ayda bir muayene yapmasını tavsiye ediyoruz.

 Bu yapacağı muayenede nelere dikkat etmesi gerekiyor. Meme dokusunun cildinde renk değişimi, morarma, bir yara, eline gelebilecek bir kitle, doku, koltuk altı dahil. Meme başında çökme gibi bulgular olduğunda genel cerrahi polikliniğine başvurmalarını öneriyoruz."dedi.


"Risk grubundakiler daha dikkatli olmalı"
Risk grubundaki kadınların yılda en az bir defa muayene olması gerektiğini belirten Op. Dr. Resul Kuzu,"Ayrıca 40 yaşını geçmiş hastalarımız ve risk grubunu geçmiş hastalarımız düzenli meme muayenesine gelmesini tavsiye ediyoruz. Risk grubu dediğimiz kişiler annesinde, kız kardeşinde, anneannesi gibi yakın ailesinde, akrabalarında meme kanseri olan hastalar, sigara içenler herhangi gibi bir sebepten dolayı rahim ameliyatı olmuş hastalar, rahim ve tüpleri alınmış hastalar.

 Herhangi bir jinekolojik hastalıktan ötürü hormon kullanan hastalar bunlar risk gurubundaki hastalardır. Bunlar özellikli hastalar, normal insanlara diğer kadınlara oranla meme kanseri riski görünme oranı daha yüksektir. Bunların düzenli olarak periyodik olarak meme muayenesine gelmelerini tavsiye ediyoruz. Genel Cerrah, KETEM ve Aile Hekimlerine yılda bir olmak üzere başvurabilirler." şeklinde konuştu.


İlginizi Çekebilir

Ege Üniversitesi’nden Diyabet Tedavisinde Çığır Açan Proje

İstanbul Beylikdüzü'nde halk sağlığı günleri sürüyor

En çok randevu 'psikoloji' branşından alındı

Bingöl’de II. Yenidoğan Sempozyumu: "Yeni Doğanı Korumak"

Kış diyetinin 9 püf noktası!

Çürüyen süt dişleri çene yapısını etkileyebilir

GASTROENTEROLOJİ UZMANI DOÇ. DR. SEZGİN BARUTÇU, SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE

'Normal Doğum Eylem Planı' toplantısı yapıldı

Dijital sağlığın geleceği için buluştular

Kireçlenme yaş dinlemiyor!

İnternetten besin takviyesi alırken nelere dikkat edilmeli?

Kış günlerinde bağışıklığı güçlü tutmanın yolları

Böbrek taşı erkeklerde daha sık görülüyor

NEJDET İRFAN TOKUR,"AİLE HEKİMLİĞİNDE ÇALIŞANLAR ADINA MÜCADELEYE DEVAM EDİYORUZ"

79 yaşındaki hastanın aort kapağı ameliyatsız değiştirildi