Op.Dr. Resul Kuzu'dan, 'Meme Kanseri Farkındalık Ayı' açıklaması

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrah Uzmanı Op. Dr. Resul Kuzu, "1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı" dolayısıyla değerlendirmede bulundu.

Op.Dr. Resul Kuzu
SAĞLIK 14.10.2024 11:50:00 84 0

Kuzu, içinde bulunduğumuz ekim ayının meme kanseri farkındalık ayı olması nedeniyle açıklamalarda bulundu.


18 yaşını doldurmuş her kadının evde kendi kendine ayda bir muayene yapmasını tavsiye eden Op. Dr. Resul Kuzu,"1-31 Ekim meme kanseriyle İlgili farkındalık oluşturma ve bilgilendirme ayı olduğundan biz de halkımızı bilgilendirmek istedik. Meme kanseri kadınlarda çok sık görünen, çok yaygın görülen bir kanser türüdür.

 Yaklaşık olarak her 8 kadından birinde meme kanseri görülebilmektedir. Bu hastalığın sevindirici tek yanı tedavisi olması mümkün yeter ki; erken teşhis koyalım. Bu noktada hastalarımıza yapması gereken nedir erken teşhis yapmamız için 18 yaşını doldurmuş her kadının evde kendi kendine ayda bir muayene yapmasını tavsiye ediyoruz.

 Bu yapacağı muayenede nelere dikkat etmesi gerekiyor. Meme dokusunun cildinde renk değişimi, morarma, bir yara, eline gelebilecek bir kitle, doku, koltuk altı dahil. Meme başında çökme gibi bulgular olduğunda genel cerrahi polikliniğine başvurmalarını öneriyoruz."dedi.


"Risk grubundakiler daha dikkatli olmalı"
Risk grubundaki kadınların yılda en az bir defa muayene olması gerektiğini belirten Op. Dr. Resul Kuzu,"Ayrıca 40 yaşını geçmiş hastalarımız ve risk grubunu geçmiş hastalarımız düzenli meme muayenesine gelmesini tavsiye ediyoruz. Risk grubu dediğimiz kişiler annesinde, kız kardeşinde, anneannesi gibi yakın ailesinde, akrabalarında meme kanseri olan hastalar, sigara içenler herhangi gibi bir sebepten dolayı rahim ameliyatı olmuş hastalar, rahim ve tüpleri alınmış hastalar.

 Herhangi bir jinekolojik hastalıktan ötürü hormon kullanan hastalar bunlar risk gurubundaki hastalardır. Bunlar özellikli hastalar, normal insanlara diğer kadınlara oranla meme kanseri riski görünme oranı daha yüksektir. Bunların düzenli olarak periyodik olarak meme muayenesine gelmelerini tavsiye ediyoruz. Genel Cerrah, KETEM ve Aile Hekimlerine yılda bir olmak üzere başvurabilirler." şeklinde konuştu.


İlginizi Çekebilir

Başkan Ünal Ateş: "Kahramanmaraş’ta Sağlık Sistemi Çöktü, Vatandaş Özel Hastanelere Mahkûm!"

35 bin kişi organ bağışı bekliyor

Riskli gruptaysanız dikkat! Gıda zehirlenmelerini önlemenin 6 yolu

Adana’da LÖSEV Korteji: Lösemili Çocuklar İçin Farkındalık Etkinliği

Deprem Sonrası Destek: Hatay’a Yeni Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Merkezi

Kulaklık kullanımını günde 60-90 dakika arasında tutun!

Gelibolu İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden Dünya İnme Günü'nde “Erken Davran” Mesajı

İşte kalp hastalıklarındaki 11 belirti...

Morbid Obezite Hastaları İçin Yeni Umut: Obezite Cerrahisi

Boyun ağrısı migreni tetikleyebilir!

PROF. DR. MARALCAN,“AMACIMIZ BAŞLADIĞIMIZ NOKTADAN BUGÜN GELDİĞİMİZ NOKTAYA KADAR KATETTİĞİMİZ YOLU GÖRMEK”

Sağlık Personellerine NRP eğitimi verildi

Meme kanserinde erken evrede tam şifa mümkün

Diş çürüğü tarihe karışabilir

Evde parkinson takip dönemi başladı