Çin-Kırgızistan-Özbekistan (CKU) demiryolu projesinin başlangıç töreninin Kırgızistan'ın Celalabad kentinde gerçekleştirildi. Projenin ön aşamasında önemli ilerleme kaydedildi. Projenin temeli atıldı.
Çin Demiryolları sözcüsünün açıklamasına göre temeli atılan demiryolu, Çin'in önerdiği ve ilgili üç ülkenin liderleri tarafından desteklenen Kuşak ve Yol Girişimi'nin (BRI) amiral gemisi projesi Çin ile Orta Asya arasında stratejik bir bağlantı projesi.
Kuşak ve Yol Girişimi'nin (BRI) amiral gemisi projesi temel atma töreni
Açıklamada, mevcut ilerlemeye göre projenin Temmuz 2025'te resmi olarak inşa edilmeye başlanmasının ve inşaat süresinin altı yıl olmasının planlandığı kaydedildi.
CKU demiryolu, Kuzeybatı Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Kashi'den başlıyor, Torugart Geçidi'nden Kırgızistan'a geçiyor, Kırgız sınır kenti Celalabad'dan batıya doğru devam ediyor ve doğudaki Özbek kenti Andican'da sona eriyor.
Çin, Kırgızistan ve Özbekistan, Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında yapımı planlanan, üç ülkeyi kat edecek demir yolu projesine ilişkin anlaşmayı imzaladı
Çin, Çin bölümünün inşasından sorumlu olurken Özbekistan, Özbek bölümünün iyileştirilmesi ve yenilenmesinden sorumlu olacak. Üç hükümet tarafından yetkilendirilen şirketler tarafından kurulan bir ortak girişim olan CKU Railway Co, Kırgız bölümünün finansmanı, inşası ve işletmesinden sorumlu olacak.
Onaylanan fizibilite çalışması raporuna göre, Kırgızistan'daki bölüm, dizel lokomotiflerle çalışan (gelecekte elektrifikasyon için hükümler içeren), saatte 120 kilometre tasarlanmış bir hıza sahip tek hatlı bir demiryolu olacaktır.
Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolu
Çin Demiryollarına göre, Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolu tamamlandığında stratejik bir koridor olarak hizmet verecek ve bölgesel ekonomik ve sosyal kalkınmayı teşvik ederken üç ülkeye ve vatandaşlarına önemli faydalar sağlayacak.
Ayrıca demiryolu güzergâhı üzerindeki ülkeler arasında altyapı bağlantısının ve ekonomik ve ticari alışverişin arttırılmasında ve yüksek kaliteli KYG gelişiminin ilerletilmesinde de önemli bir rol oynayacaktır.
Kazakistan'daki Çin ve Orta Asya Çalışmaları Merkezi'nde araştırma koordinatörü olarak görev yapan Maryam Agharabi yaptığı açıklamada "Projenin başlatılmasında doğrudan ve acil ekonomik faydalar görecek olan sadece Çin, Kırgızistan ve Özbekistan değil, aynı zamanda Orta Asya devletlerinin geri kalanı ve hatta ötesi için de olumlu bir gelişme" dedi.
Maryam Agharabi
Agharabi'ye göre CKU demiryolu projesi Orta Asya bölgesindeki işbirliği yaklaşımına katkıda bulunuyor, yani Orta Asya ülkelerini hem doğu-batı hem de kuzey-güney yönlerinde birbirine bağlayan ekstra bir güzergah ekleyerek ticaret ve transit geçişin çeşitlendirilmesine yardımcı olacak. Aynı zamanda bölgesel ekonomik işbirliği ruhu içinde bölgenin bir bütün olarak kalkınmasına sağlıyacak.
KAYNAK: HABER7