Araştırma şirketi Ipsos’un Plastic Free Vakfı için aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 28 ülkede 20 binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği küresel anketin sonuçları açıklandı.
WWF işbirliğiyle anket sonuçlarının analiz edildiği rapora göre 10 kişiden 9’u plastik kirliliği krizini etkili bir şekilde ele almak için küresel ve bağlayıcı bir plastik sözleşmesinin önemli olduğuna inanıyor ve “BM Plastik Kirliliği Sözleşmesi”ni destekliyor. Ankete katılanların dörtte üçü ise tek kullanımlık plastiklerin en kısa sürede yasaklanması gerektiğini düşünüyor.
Araştırmanın sonuçları aşırı plastik tüketimi ve kirlilik sorunu katlanarak arttıkça, krizle ilgili kamuoyu bilinci ve kaygı düzeyinin de arttığını ortaya koyuyor.
WWF’in uluslararası düzeyde yayımladığı “Denizlerdeki Plastik Kirliliğinin Denizel Türler, Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistemler Üzerindeki Etkileri” başlıklı son raporu da ekolojik riskleri ortaya koyarak denizlerdeki plastik kirliliği 2050'ye kadar dört katına çıkacağına; 2100 yılına kadar mikroplastiklerde 50 kat artış görülebileceğine dikkat çekiyor.
Her yıl yaklaşık 19 ila 23 milyon ton plastik denizlere karışıyor. Kutuplardan en ücra adalara, deniz yüzeyinden en derin okyanus çukuruna kadar plastik kirliliği ile karşı karşıyayız. Bu atıklar büyük ölçüde denizel kirliliğinin yüzde 60'ından fazlasını oluşturan tek kullanımlık plastiklerden kaynaklanıyor. Bugün, denizlerde yaşayan neredeyse tüm canlı türlerinde plastik kirliliğinin etkileri tespit ediliyor.