RTEÜ, Mikroplastiklerin Geri Dönüşümüne Öncülük Ediyor

RTEÜ, Mikroplastiklerin Geri Dönüşümüne Öncülük Ediyor

RTEÜ, mikroplastiklerin geri dönüşümünü ve enerji üretiminde kullanımını sağlayan bir çalışmaya imza attı.

UHA HABER MERKEZİ -

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) akademisyenlerinin yaptığı çalışma ile soluduğumuz havadan içtiğimiz suya, yediğimiz besinlerden anne sütüne kadar hayatımızın hemen her alanında rastlanan ve çevresel bir tehdit haline gelen mikroplastiklerin ilk kez geri dönüşümü sağlandı. Çalışmada, mikroplastik temelli, düşük maliyetli alternatif enerji kaynaklarının üretilebileceği de ortaya kondu.

Proje Yürütücüsü, RTEÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vagif Nevruzoğlu, "Mikroplastik özellikli parçacıkların fotovoltaik aygıt üretiminde kullanılması" başlıklı patentli çalışmalarını anlattı.

Prof. Dr. Nevruzoğlu, günümüzde mikroplastiklerin geri dönüşümü üzerine yapılan çalışmaların yok denecek kadar az olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Bilindiği üzere tekstil ürünlerinin yıkanması sırasında kimyasal içerikli temizlik malzemeleri (bor, sodyum, kalsiyum, klor gibi) kullanılmaktadır. Farklı sıcaklıklarda gerçekleşen bu yıkama işlemleri, sentetik mikroplastiklerin yapısal dönüşüme uğramasına neden olmaktadır. Patentli çalışmamızda, mikroplastiklerin elektronik aygıt yapımında kullanımını hedefledik. Bu kapsamda, kimyasal ve zengince mikroplastik içerikli atık su kütlesini santrifüj ederek boya kıvamında bir mikroplastik kütlesi elde ettik. Bu kütle, çeşitli deneysel işlemlere tabi tutuldu ve yarı iletken özellikler sergilediği gözlemlendi. Ardından, elde edilen mikroplastik kütlesini silisyum (Si) tek kristali yüzeyine uygulayarak fotovoltaik aygıt üretimini gerçekleştirdik.

Fotovoltaik aygıt üretiminde kullanılan mikroplastiğin zengince bor (B) atom içerikli olması, üretilen cihazın ultraviyole ışınlarından korunmasını ve güneş ışınlarına karşı daha şeffaf olmasını sağladı.”

Bu önemli çalışma, mikroplastiklerin geri dönüşümü ve çevresel atıkların yenilikçi bir şekilde değerlendirilmesi açısından dünya genelinde ilk olma özelliği taşıyor.

Haber: HIZIR TATOĞLU