Sanayici ikinci yarı için umutlu, 100 yeni projeyle ihracata ‘Türkiye’ damgası vuracak

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, ihracatta artışı sağlamak için hedefin 100’den fazla faaliyet gerçekleştirmek olduğunu belirtti.

Sanayici ikinci yarı için umutlu, 100 yeni projeyle ihracata ‘Türkiye’ damgası vuracak
EKONOMİ 11.01.2024 11:42:00 73 0

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ - Sanayi sektörleri arasında en çok ihracat yapan 5’inci sektör olan “Demir ve Demir Dışı Metaller” sektörünün 2023 Ocak-Aralık dönemi ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,3 düşüşle 12,7 milyar dolarla genel ihracattan yüzde 5,6 pay aldı. Miktar olarak ise yüzde 10,5 azalışla 2,84 milyon ton seviyesinde gerçekleşirken kilogram başı ihracatı 4,47 dolar oldu. 2024 yılında TR-METALENDEKS’in en önemli projelerden biri olacağının bilgisini paylaşan İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, ihracatta artışı sağlamak için hedefin 100’den fazla faaliyet gerçekleştirmek olduğunu belirtti. Tecdelioğlu “2024 yılında 4 alım heyeti, 10 sektörel ticaret heyeti, 14 fuar faaliyeti, 8 seminer, 7 URGE kümelenme projesi, 20 sektör toplantısı, 4 sektör çalıştayı, 25 iş birliği ziyareti ve sektörel üye ziyaretleri ile Made in Türkiye algısını oluşturmaya devam edeceğiz. KOBİ’lerimizin ihracatını geliştirmeye yönelik desteğimiz ve TR-METALENDEKS çalışmalarımız devam edecek” dedi.
2024 yılının ikinci yarısı için umutlu olduklarını dile getiren Tecdelioğlu “İhracatta 2023’e paralel ya da geçen yılın biraz üstünde rakamlar olabilir. Maalesef kur seviyesi enflasyonla aynı paralellikte yükselmediği için rekabetçi gücümüzü kaybettik. Fiyatlandırmalarda yüksek kalıyoruz ve fiyat rekabetçiliğimizi kaybetmiş durumdayız. Seçim sonrası hükûmetimizden beklediğimiz bundan sonraki süreçte kur politikalarında enflasyonla paralel giden bir çalışmanın olması ile 2024 yılı son iki çeyreğe umutla bakıyoruz” diye konuştu. 

TEŞVİK BEKLİYORUZ

Enerji ve asgari ücretteki artışa da dikkat çeken Tecdelioğlu “Enerji fiyatları, maliyetlerimiz de yüzdesel olarak çok yüksek miktarda. Bu sebepten dolayı enerji politikalarıyla ilgili metal sektörüne yönelik özel fiyat tarifesiyle enerji fiyatlarında destek bekliyoruz. Asgari ücrette yapılan yüzde 50’ye yakın zam sonrası özellikle deprem bölgesindeki coğrafyada zor koşullar altında hâlâ üretim yapma çabasında olan, işçi çalıştıran, kurum ve kuruluşlara işveren katkı payında teşvik bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Kaynak Türkiye Gazetesi


İlginizi Çekebilir

KESK: "TÜİK enflasyonu sahte, yoksulluk gerçek" - Videolu Haber

Sektörde yeni düzenleme ile bahşiş gelirinin artması hedefleniyor

Nükleer Santraller Zirvesi'nde önemli iş birliği anlaşması

Bankacılıkta dijitalleşme sürüyor... Şubelere ihtiyaç azalıyor

AKO Jant fabrikasında yıllık üretim 1 milyona çıktı

Haziran ayında oda fiyatlarında %73 artış yaşandı!

Suudi müteahhitler Türk müteahhitlerle buluştu

Kervan Gıda’nın cirosuna 35 milyon dolar katkı

Depremin yaralarını sarıyorlar

Dış ticaret verileri açıklandı

Kağıt cinsi eşyalar için korunma önlemi getirildi

Denizlerdeki liderliği 5 yıldır aralıksız sürdürüyor

Yİ-ÜFE aylık ve yıllık artışta

Enflasyonda Haziran verileri açıklandı... TÜİK yüzde 71,60, ENAG yüzde 113,08!

Bakan Şimşek: Dezenflasyon süreci başladı