Şanlıurfa'da 'sağlıklı et' tüketimine bilimsel katkı

Şanlıurfa'da 'sağlıklı et' tüketimine bilimsel katkı

Şanlıurfa
EKONOMİ 11.11.2022 14:34:00 53 0

Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi yapmış olduğu yeni bir bilimsel çalışmayla daha sağlıklı et tüketimine katkı sağlayacak yöntem ve bulgularıkamuoyu ile paylaştı.

Urfa Haber / ŞANLIURFA (İGFA) - Veteriner Fakültesi öğretim üyelerinin yapmış olduğu çalışma Harran Üniversitesi'nin Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü laboratuvarlarında yapıldı.

Araştırmada gıda işleme ve pişirme esnasında temel gıda bileşenlerinde reaksiyon sonucu oluşan ve insanlarda kanser, diyabet, böbrek yetmezliği, kalp damar hastalıkları ve Alzheimer gibi hastalıklara neden olan CML ve CEL olan bileşiklerin ELISA ölçüm yöntemi ile laboratuvar ortamında analizleri yapıldı.

Veteriner Fakültesinin bu çalışması, iki zararlı bileşiği farklı et türlerinde birlikte analiz eden ilk araştırma özelliği taşıyor.

Veteriner Fakültesi bilim insanlarının yapmış olduğu araştırmalarda ülkemizde endemik olarak yetişen taş nanesinin farklı et türlerinde yeni ve sağlıklı bir baharat olarak kullanılabileceğini ve bu zararlı bileşiklerin oluşumunu ciddi oranda azalttığını bilimsel olarak tespit ettiler.

Bu bilimsel tespitlerde taş nanesinin, bitkilerin içinde yer alan doğal kimyasallaryönünden zengin, her bitkide bulunan ve antioksidan özellikleriyle minik bir sağlık ordusu görevi gören içeriğe sahip olduğu, antioksidan aktivitesinin gıda katkısı olarak kullanılan standart antioksidanlarla yarışacak düzeyde olduğu analizlerle belirlendi.

Ardından yapılan duyusal analizler sonucunda taş nanesinin et türlerinin yanı sıra alabalık etlerinin marinasyonunda alışılagelmiş baharatlara nispeten daha lezzetli olduğu tespit edildi.

Proje, taş nanesinin gıdalarda baharat olarak ticari üretiminin, ülkemiz ekonomisi için katma değer açısından faydalı olacağını gösteriyor.

Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serap Kılıç Altun’un yürütücülüğünü yaptığı Arş. Gör. Mehmet Emin Aydemir ve Doç. Dr. Kasım Takım’ın yer aldığı proje, ülkemizde güncel bir pişirme tekniği olan airfryer ile pişirmenin duyusal analizleri, verim kaybı, zararlı bileşenlerin oluşumu üzerine etkisini ortaya koyan ilk çalışma özelliği taşıyor.

 


İlginizi Çekebilir

Avrupa'da tatil hayal mi olacak?

Keşan TSO, TOBB Sanayi Kapasite Raporu Bilgilendirme Toplantısı’na katıldı

Dış ticaret açığı yüzde 31,5 azaldı

Kuru meyve ihracatçıları Hindistan seferine çıkıyor

IC Enterra Yenilenebilir Enerji’nin yılın ilk yarısında net geliri 1,8 milyar TL’ye ulaştı

Lezita ikinci konsept mağazasını Ankara’da açtı.

TOBB'dan Türkiye'nin İnovasyon Atılımına Övgü: Küresel Arenada Gücümüze Güç Katıyoruz

Borç yapılandırmada 26 Eylül detayı: Kimler faydalanacak?

Türk ve Japon müteahhitlerden güç birliği

ÇAYKUR, 1.7 Milyar Liralık Çay Ödemelerini Üreticilerin Hesaplarına Aktardı

VakıfBank’tan 500 milyon dolarlık yeni sürdürülebilir eurobond ihracı

OVP ile tarımdaki verimlilik artırılacak

Trafik Sigortasında ‘bedeni hasarlar’ için yeni düzenleme

ADASO’da Yeşil ve Dijital Dönüşüm: Sanayiye Rekabet Gücünü Artıracak Destekler

MİB’den Maktek Avrasya Fuarı’na tam destek