Şanlıurfa'da 'sağlıklı et' tüketimine bilimsel katkı

Şanlıurfa'da 'sağlıklı et' tüketimine bilimsel katkı

Şanlıurfa
EKONOMİ 11.11.2022 14:34:00 72 0

Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi yapmış olduğu yeni bir bilimsel çalışmayla daha sağlıklı et tüketimine katkı sağlayacak yöntem ve bulgularıkamuoyu ile paylaştı.

Urfa Haber / ŞANLIURFA (İGFA) - Veteriner Fakültesi öğretim üyelerinin yapmış olduğu çalışma Harran Üniversitesi'nin Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü laboratuvarlarında yapıldı.

Araştırmada gıda işleme ve pişirme esnasında temel gıda bileşenlerinde reaksiyon sonucu oluşan ve insanlarda kanser, diyabet, böbrek yetmezliği, kalp damar hastalıkları ve Alzheimer gibi hastalıklara neden olan CML ve CEL olan bileşiklerin ELISA ölçüm yöntemi ile laboratuvar ortamında analizleri yapıldı.

Veteriner Fakültesinin bu çalışması, iki zararlı bileşiği farklı et türlerinde birlikte analiz eden ilk araştırma özelliği taşıyor.

Veteriner Fakültesi bilim insanlarının yapmış olduğu araştırmalarda ülkemizde endemik olarak yetişen taş nanesinin farklı et türlerinde yeni ve sağlıklı bir baharat olarak kullanılabileceğini ve bu zararlı bileşiklerin oluşumunu ciddi oranda azalttığını bilimsel olarak tespit ettiler.

Bu bilimsel tespitlerde taş nanesinin, bitkilerin içinde yer alan doğal kimyasallaryönünden zengin, her bitkide bulunan ve antioksidan özellikleriyle minik bir sağlık ordusu görevi gören içeriğe sahip olduğu, antioksidan aktivitesinin gıda katkısı olarak kullanılan standart antioksidanlarla yarışacak düzeyde olduğu analizlerle belirlendi.

Ardından yapılan duyusal analizler sonucunda taş nanesinin et türlerinin yanı sıra alabalık etlerinin marinasyonunda alışılagelmiş baharatlara nispeten daha lezzetli olduğu tespit edildi.

Proje, taş nanesinin gıdalarda baharat olarak ticari üretiminin, ülkemiz ekonomisi için katma değer açısından faydalı olacağını gösteriyor.

Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serap Kılıç Altun’un yürütücülüğünü yaptığı Arş. Gör. Mehmet Emin Aydemir ve Doç. Dr. Kasım Takım’ın yer aldığı proje, ülkemizde güncel bir pişirme tekniği olan airfryer ile pişirmenin duyusal analizleri, verim kaybı, zararlı bileşenlerin oluşumu üzerine etkisini ortaya koyan ilk çalışma özelliği taşıyor.

 


Haber Kaynak : igf

İlginizi Çekebilir

ÖTV artışı zam olarak yansımamalı

2,3 milyar TL'lik tarımsal destekler hesaplarda

2024'te TL ile yapılan ihracat yüzde 42 arttı... En fazla ihracat Almanya'ya

Merkez PPK özetini yayımladı: Enflasyondaki iyileşme belirginleşti

Cevdet Yılmaz: Dezenflasyon sürecini daha da güçlendireceğiz

Bakan Şimşek 2024 yılının muhasebesini yaptı: Dezenflasyon kararlılık uygulanıyor

Muhasebecilerin asgari ücretleri belli oldu

2025'te lojistik sektörünü neler bekliyor?

Geç ödemelere ilişkin temerrüt faizi yükseltildi

'Merkez' kur korumalı desteği kaldırdı!

Sanayi ve Teknoloji'den otomotiv ürünlerine yönelik 4 ayrı yönetmelik

EPDK hizmet bedelleri ve YEKDEM maliyetlerini güncelledi

Akaryakıtta ÖTV düzenlemesi pompaya zamlı yansıdı!

Kamuda 1830 engelli vatandaş istihdam edilecek

Yeni GAP Eylem Planı istihdam sağlayacak