SICAK YAZ GÜNLERİNDE BESLENMEYE DİKKAT

SICAK YAZ GÜNLERİNDE BESLENMEYE DİKKAT

SICAK YAZ GÜNLERİNDE BESLENMEYE DİKKAT
SAĞLIK 11.07.2023 13:12:00 118 0

SANKO ÜNİVERSİTESİ DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA USTAOĞLU:

SICAK YAZ GÜNLERİNDE BESLENME ALIŞKANLIKLARIMIZDA ALACAĞIMIZ ÖNLEMLER İLE CİDDİ SAĞLIK SORUNLARININ ÖNÜNE GEÇEBİLİRİZ”

“ARTAN HAVA SICAKLIĞININ BESİNLERDE YOL AÇTIĞI BOZULMALAR CİDDİ ZEHİRLENMELERE NEDEN OLABİLİR” 

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Tuba Ustaoğlu, “Sıcak yaz günlerinde beslenme alışkanlıklarımızda alacağımız önlemler ile ciddi sağlık sorunlarının önüne geçebiliriz” dedi.

Yaz aylarında artan hava sıcaklığı ile vücut ısısının da yükseldiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, sıcaktan en çok etkilenenler arasında çocuklar, yaşlılar ve hamilelerin bulunduğunu söyledi.

Sıcak havalarda sağlıklı kalabilmek için beslenme önerilerinde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, şöyle devam etti:

“Terlemenin artmasıyla su ve mineral kayıpları vücudumuzun su-elektrolit dengesini bozabilir.  Özellikle tansiyon, böbrek ve kalp ve damar hastaları çok dikkat etmelidirler. Yeterli su alımı çok önemlidir. Susama hissi olmadan su içilmelidir. Sıvı gereksinimi kişiden kişiye değişmektedir. 

Su ihtiyacınızı ağırlığınız üzerinden 30 ml olarak hesaplayabilirsiniz. Örneğin 50 kilogram ağırlığında bir bireyin ortalama 1500 ml (50kg*30ml) su tüketmesi önerilmektedir. Fakat bu durum böbrek yetmezliği, diyaliz, karaciğer hastalığı gibi özel durumlarda tekrar değerlendirilmektedir. Tedavide sıvı kısıtlaması gerekebilir. Böyle bir durumda hekiminiz ve diyetisyeniniz ile görüşmeniz gerekir. 

Yaz aylarında su içeriği yüksek meyveler, meyve kompostoları, ayran, limonata, maden suyu gibi içeceklerle de sıvı miktarınızı destekleyebilirsiniz. Diyabet hastaları komposto, limonata yapımında uygun tatlandırıcıları kullanabilir. Soda içeriğinde sodyum bulundurmaktadır. Yüksek tansiyonu olan bireylerin bu konuda dikkat etmeli. Meyveli sodaların içeriğindeki şekerden dolayı diyabetli bireyler ve ağırlık kontrolü sağlamaya çalışanların dikkat etmesi gerekir.”

AŞIRI YAĞLI BESİNLERDEN UZAK DURULMALI

Yaz aylarında günler uzun olduğu için öğün saatlerine de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, şunları kaydetti:

“Uzun süreli açlık ve yetersiz sıvı alımı halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi gibi durumlara neden olabilir. Özellikle diyabet hastaları için düzenli yemek kan glukozunun normal aralıklarda olmasına yardımcı olur. 

Ana öğünlerde aşırı yağlı ve kızartılarak pişirilmiş besinlerden uzak durulması kalp ve tansiyon hastaları için ayrıca önemlidir. Yemeklerin porsiyon kontrolü sağlanarak tüm besin gruplarını içerecek şekilde gün içine dağıtılması bireyin besin ögesi gereksinimlerini karşılamada yardımcı olacaktır. Ara öğünlerde ise meyve, sütlü tatlılar, ayran, yoğurt, kefir tercih edilebilir.

Dikkat edilmesi gereken konulardan biri de besin zehirlenmeleridir. Artan hava sıcaklığının besinlerde yol açtığı bozulmalar ciddi zehirlenmelere neden olabilir. Özellikle bozulma riski yüksek tavuk, et, balık gibi besinler uygun sıcaklıkta bekletilmelidir. Aynı zamanda açıkta satılan ürünlerin hijyen koşullarına dikkat edilmelidir.”


Anahtar Kelimeler: SICAK GÜNLERİNDE BESLENMEYE DİKKAT

İlginizi Çekebilir

Sigaranın Halk Sağlığına Zararları: Çarpıcı Veriler Açıklandı!

Adıyaman sağlık heyeti Ankara'da önemli temaslarda bulundu

Antidepresan kullanımı doktor kontrolünde başlamalı

Ege Üniversitesi’nden Diyabet Tedavisinde Çığır Açan Proje

İstanbul Beylikdüzü'nde halk sağlığı günleri sürüyor

En çok randevu 'psikoloji' branşından alındı

Bingöl’de II. Yenidoğan Sempozyumu: "Yeni Doğanı Korumak"

Kış diyetinin 9 püf noktası!

Çürüyen süt dişleri çene yapısını etkileyebilir

GASTROENTEROLOJİ UZMANI DOÇ. DR. SEZGİN BARUTÇU, SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE

'Normal Doğum Eylem Planı' toplantısı yapıldı

Dijital sağlığın geleceği için buluştular

Kireçlenme yaş dinlemiyor!

İnternetten besin takviyesi alırken nelere dikkat edilmeli?

Kış günlerinde bağışıklığı güçlü tutmanın yolları