Sigaraya üçüncü kez rekor zam geliyor

ULUSAL (PHA) - Yusuf IŞIK - Temmuz ayı yaklaşırken, tüketicilerin cebini yakacak yeni bir gelişme daha gündemde. Sigara üzerindeki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artıyor.

Sigaraya üçüncü kez rekor zam geliyor
GÜNDEM 6.06.2024 15:38:28 102 0

Kanunen, sigaranın ÖTV’si her yıl ocak ve temmuz aylarında, geçmiş altı aylık üretici enflasyonu (ÜFE) oranında yükseltiliyor. Bu durum, sigara fiyatlarının en az 10 TL artacağına işaret ediyor.

"ÜFE Oranı Zam Oranını Belirliyor"

Son dönemdeki zamlarla sıkça gündeme gelen sigara fiyatları, yılın ilk yarısında beklenen ÖTV artışıyla yeniden mercek altında. Yılın ilk beş ayında ÜFE’nin %17.87’ye ulaşması, sigara ve alkol ürünlerine yapılacak zammın %20’nin altında olmayacağını neredeyse kesinleştiriyor .

"Vergi Artışının Detayları"

Eğer bu oran uygulanırsa, paket başına asgari maktu vergi tutarı 34,2 TL’den 41,04 TL’ye çıkacak. İkinci bir vergi olarak uygulanan paket başına 4,8 TL’lik maktu vergi de %20 artışla 5,76 TL olacak. Bu artışlarla birlikte, sigaranın perakende satış fiyatı ÖTV açısından 60 TL’nin altında olamayacak. Şu anki minimum fiyat 50 TL iken, en düşük sigara fiyatı 56 TL seviyesinde. Eğer vergi artışı doğrudan fiyatlara yansıtılırsa, en ucuz sigara paketi 66 TL’ye çıkacak.

"Cumhurbaşkanının Yetkileri"

Cumhurbaşkanının yetkileri arasında, uygulama dönemlerini gün veya ay olarak belirleme veya belirlenen mallar ve aylar itibarıyla yeniden belirlenmiş sayılan tutarların uygulanmamasına karar verme hakkı bulunuyor. Bu, Cumhurbaşkanının ekonomik koşullara göre vergi oranlarında esneklik sağlayabileceği anlamına geliyor.

"Tüketiciler Zorlanacak"

Bu zam, sigara tüketicilerini ekonomik olarak zorlayacak gibi görünüyor. Özellikle düşük gelir grubundaki sigara kullanıcıları, artan fiyatlar karşısında bütçelerini yeniden gözden geçirmek zorunda kalacak.

Temmuz ayında yürürlüğe girmesi beklenen ÖTV zammı, sigara fiyatlarını ciddi oranda artıracak. ÜFE oranının %20 seviyelerinde olması, sigara fiyatlarının en az 10 TL artmasına neden olacak. Bu gelişmeler ışığında, sigara fiyatlarının 66 TL’ye kadar çıkması bekleniyor. Cumhurbaşkanının bu zam oranında esneklik sağlama yetkisi bulunmakla birlikte, tüketiciler bu zamdan ciddi şekilde etkilenecek.

Kaynak : PHA


Anahtar Kelimeler: sigaraya üçüncü kez rekor zam geliyor

İlginizi Çekebilir

Türkiye, KKTC'ye gümrükte kullanılmak üzere mobil X-Ray cihazı hibe

Ticaret Bakanlığı açıkladı... O düzenleme uygulamada

Mersin'de eğlenceye mola yok

Valilik, 'Yoruma dayalı spekülatif haber' diyerek uyardı

Mahir Ünal'dan Elbistan'da toplu sünnet organizasyonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 30 Haziran mesajı

Komandolardan dayanıklılık bayrak koşusu

Suriye'nin kuzeyinde 7 terörist etkisiz hale getirildi

Başkan Alemdar, Sakarya için kampta görüşmeler yapacak

Suriye'nin kuzeyinde 7 terörist etkisiz!

Bursa Yenişehir'e Tarım OSB için girişimler sürüyor

Türk Kızılay'ın 'ilk yardım eğitimi'ne uluslararası tescil

İstanbul ETO uyardı: Elektrik yangınları ansızın gelir

KKK'da Uzman Erbaş başvuruları bugün sona eriyor

İzmir İtfaiyesi’nden yangın tatbikatı