ÇEVRE

ÇEVRE Haberleri

SU KRİZİ VE KADINLAR

Sürdürülebilir kalkınma için suyun önemi, 'BM 7. Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü' etkinliğinde ele alındı.

SU KRİZİ VE KADINLAR
ÇEVRE 19.02.2022 20:01:00 137 0

Etkinlikte konuşan Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin, "Bugün geldiğimiz noktada, hem iklim değişimi hem de su krizi için kadınlar kilit bir rol oynayarak, yaşanması gereken değişimin belirleyicileri olacak" dedi.

SEZGİN AKKOYUN

İSTANBUL UHA- Birleşmiş Milletler Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü’nün 7.’si BM’nin New York’taki genel merkezinde sanal ortamda düzenlenen etkinlikte kutlandı. Etkinlik kapsamında bu yıl, sürdürülebilir kalkınmanın bileşenlerinden olan ekonomik refah, sosyal adalet ve çevresel bütünlüğe ulaşılmasında su bağlantısını tartışmak üzere, dünyanın önde gelen kadın bilim insanları ve uzmanlarıyla üst düzey hükümet yetkilileri, uluslararası kuruluşlar ve özel sektör temsilcileri bir araya geldi.

Bu özel günde Türkiye bankacılık sektöründen tek temsilci olarak yer alan Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı ve SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin, kadınların su krizi üzerindeki rolü ve önemi konusunda konuştu.

Konuşmasında öncelikle dünya genelinde yaşanan su kriziyle ilgili çarpıcı bilgiler ortaya koyan ve Garanti BBVA’nın yaklaşımından bahseden Ebru Dildar Edin, “Küresel su ve sanitasyon krizinin boyutu her geçen gün daha da korkutucu hale geliyor. Hâlihazırda dünya genelinde 2 milyar insan su sıkıntısı çeken bölgelerde yaşıyor ve 2050 yılına kadar herhangi bir önlem alınmazsa dünyanın %50'si aynı koşulları paylaşacak. Öte yandan, iklim değişikliği dünya çapında hava ve su düzenlerini değiştirerek kıtlıklara, kuraklıklara ve sellere neden oluyor. Bu kapsamda çözüm olarak tüm dünyanın adil ve kapsayıcı politikalarla sürdürülebilir kalkınmaya odaklanması ve en önemlisi bu değişimi sağlamak için küresel finansı harekete geçirmesi gerekiyor. Herkes için güvenli ve uygun fiyatlı içme suyuna evrensel ve adil erişim sağlama hedefine ulaşmak için ise 2030'a kadar ihtiyaç duyulan ek yatırımların bugünkü değeri yaklaşık 1,7 trilyon dolar olarak tahmin ediliyor ki bu da mevcut yatırım seviyelerinin yaklaşık üç katı" dedi.

Kadınların su krizini yönetmede rolü ve önemine de vurgu yapan Ebru Dildar Edin, “Her şeye rağmen su konusu, halen yatırımcılar tarafından erişilebilirliği veya etkisi ölçüsünde tam olarak hesaba katılmıyor. Ancak belirli bir hedef kitle için su krizinin çok daha kişisel olduğuna inanıyorum. Bu ‘hedef kitle’ kadınlar… Zira kadınlar, ailelerinin hayatını sürdürmesi için ihtiyaç duydukları yeme-içme, sanitasyon, hijyen gibi kaynakların temininde bugünkü dünya koşullarında çok daha büyük bir yükün altına giriyorlar. Dolayısıyla bugün geldiğimiz noktada, hem iklim değişimi hem de su krizi için kadınların kilit değişim belirleyicileri olacağı görüşündeyim. Burada da bu sorunlara yenilikçi fikirleriyle çare bulmaya çalışan girişimci kadınlar ön plana çıkıyor" diye konuştu.

Etkinlik hakkında

Uluslararası Kraliyet Bilim Akademisi Vakfı (Royal Academy of Science International Trust – RASIT) girişimi ve öncülüğünde, 22 Aralık 2015 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla kabul edilen “Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü”nün bu yılki teması da “Eşitlik, Çeşitlilik ve Kapsayıcılık: Su Bizi Birleştiriyor” olarak belirlendi. Dünyada iklim ve su, suyun önemi, sürdürülebilirliği, su haklarına dair yaratılması gereken çözümler, ekonomilerin yeniden şekillenmesi, sürdürülebilir dünya ekonomisi, ulusal, bölgesel, uluslararası ekonomilerde kapsayıcı yeşil büyüme üzerine konuşularak bahsi geçen konular üzerine dikkat çekilmesi hedeflendi. BM raporları, ilerleme oranları dört katına çıkmadıkça, 2030'da dünya çapında milyarlarca insanın güvenli bir şekilde yönetilen ev içme suyu, sanitasyon ve hijyen hizmetlerine erişemeyeceğine işaret ediyor. Artan talep, kötü yönetim ve iklim değişikliğiyle birleşen su kaynaklarının korunamaması, su konusunda uyum stratejilerinin desteklenmesi için acilen yeni bir sürdürülebilir bütünsel yaklaşım gerektiren temel zorlukları temsil ediyor. 


Anahtar Kelimeler: KRİZİ KADINLAR

İlginizi Çekebilir

Deniz Çayırlarının Korunması İçin TÜDAV ve Güney Kore İş Birliği

Talas Belediyesi'nden Çevreyi Koruyan Atık Yağ Toplama Kampanyası

İzmir'de Exposome-TR Sempozyumu: Çevresel Kirleticilerin Sağlığa Etkileri Masaya Yatırıldı

Meteoroloji yeni hava tahminini açıkladı

İklim Değişikliğiyle Mücadelede Endüstriyel Simbiyozun Rolü

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı

Meteoroloji'den birçok ile yağış uyarısı!

Kaya Plaza Çevresindeki 1,5 Ton Çöp Temizlendi: Vatandaşlar Rahat Nefes Aldı

Kara Rapor 2024: Türkiye’nin Yüzde 92’si Kirli Hava Soluyor

Bingöl’de Deprem Güvenliği İçin Yürütülen Çalışmalar Tamamlanmak Üzere

Yurtta bugün hava nasıl olacak? Öğleden sonraya dikkat!

Hafta sonu yurt genelinde nasıl bir hava bekleniyor?

Haftanın son iş günü hava nasıl olacak?

Yurt genelinde hava nasıl olacak?

Bugün hava nasıl olacak?