TBMM'de Sokak hayvanlarına yönelik kanun teklifinde 7 madde kabul edildi

ULUSAL (PHA) - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, yaklaşık 14 saat süren görüşmelerin ardından sokak hayvanlarına yönelik Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni ele aldı. Komisyon, t

TBMM
GÜNDEM 23.07.2024 10:36:26 79 0

Kabul Edilen Maddeler

Teklifin kabul edilen maddelerine göre, hayvan bakımevlerine alınan köpekler, rehabilite edildikten sonra sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar, doğru ve güncel veri sağlanabilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

Bakımevine alınan köpeklerden, insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlara, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesi kapsamında ötenazi yapılabilecek. Ötenazi işlemi, veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde gerçekleştirilecek.

Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttükleri iş ve işlemlerde, Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak. Ayrıca, hayvanlara yapılacak müdahalelerin sadece tıbbi gerekçelerle değil, kanunda yer alan diğer istisnai durumlarda da yapılabilmesine imkan sağlanacak.

Sahipsiz hayvanların toplanması, hayvan bakımevlerine götürülmesi ve bu hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakımevinde barındırılmasına ilişkin hükümlerin uygulanması sağlanacak. Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeklerin bakımevi dışında bir yere bırakılması yasak kapsamına alınacak.

İl Hayvanları Koruma Kurulunun görevleri arasına, sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik yürütülen çalışmaların yanı sıra, insan, hayvan ve çevre sağlığını korumaya yönelik olarak sahipsiz hayvanlardan kaynaklı sorunları belirlemek ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri üretmek eklenecek.

Görüşmelerde Gergin Anlar

Muhalefet milletvekilleri, komisyon toplantısının çok uzun sürdüğünü ve sağlıklı çalışma koşullarının kalmadığını belirterek, komisyonun çalışmalarına ara vermesini istedi. Tartışmaların devam etmesi üzerine Komisyon Başkanı Vahit Kirişci, toplantıya ara vererek siyasi partilerin temsilcilerini görüşmeye davet etti. Bu esnada bazı milletvekilleri sıralara vurarak tepkilerini gösterdi. Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Saliha Sera Kadıgil, 2019 yılında hazırlanan TBMM Hayvan Haklarının Korunması İle Hayvanlara Eziyet ve Kötü Muamelelerin Önlenmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Raporu'nu Komisyon Başkanı Kirişci'nin önüne fırlattı.

Aranın ardından teklifin 7. maddesi de kabul edildi ve toplamda 7 madde onaylanmış oldu. Kirişci, yaklaşık 14 saat süren görüşmelerin ardından toplantıyı bugün saat 12.00'de toplanmak üzere kapattı.

Kaynak : PHA


İlginizi Çekebilir

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal'dan “19 Eylül Gaziler Günü” Mesajı

ADIYAMAN VALİSİ DR. OSMAN VAROL’UN “19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ” MESAJI

Adıyaman Fen Lisesinde Mevlid-i Nebi Programı düzenlendi.

Büyükçekmece'de site güvenlik görevlisine bıçaklı saldırı!

Müftülükten vatandaşlara 'Geçerken' hediye

Bakan Güler Bayburt'ta temaslarda

Fenerbahçe heyeti Külliye'de

Makarna fabrikasındaki patlama neden oldu? Un patlamaları büyük çaplı patlamaya neden olabiliyor!

Memurlar eşitsizliğin son bulmasını istiyor... Memurlar, 5434 sayılı kanuna tabi olmalı!

Aile ve Gençlik Fonu için başvurulara Osmaniye de eklendi

Ormanya’da üretilen Kızıl Geyikler doğaya salınacak

Samsun-Kırıkkale hızlı tren hattına start 2025'te

MEB'den ilkokullar için biçimlendirici etkinlikler

İstanbul Kadıköy'e Büyükşehir'den bir öğrenci yurdu daha

İnşaatta toparlanma beklenmiyor