Tedavisi Tamamlanan Yavru Akdeniz Foku Doğal Ortamına Döndü

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde tedavi edilen nesli tehlike altındaki yavru fok, Mersin sahillerine döndü.

Tedavisi Tamamlanan Yavru Akdeniz Foku Doğal Ortamına Döndü
YAŞAM 3.01.2025 18:10:00 149 0

HATAY (UHA) -

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde tedavi edilen nesli tehlike altındaki yavru Akdeniz Foku, doğal yaşam ortamına bırakılmak üzere Mersin’e gönderildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Mersin İl Müdürlüğü, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ve SAD-AFAG işbirliğiyle Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’ne getirilen yavru fok, başarılı bir tedavi sürecinin ardından doğal yaşam alanına kavuştu.

Yavru Fok Mersin Sahillerinde Bulundu

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım, Tedavi ve Kurtarma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, yavru fokun hikayesini şöyle anlattı:
“25 Aralık’ta Mersin’in Anamur ilçesi Ören Kumsalı’nda annesinden kopmuş, yalnız ve hareketsiz halde bir Akdeniz Foku yavrusu bulundu. 30 Aralık’ta halsiz ve bitkin bir halde ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Dr. Meltem OK ve SAD-AFAG refakatinde üniversitemize getirilen dişi yavru, kapsamlı bir tedavi sürecine alındı.”

Başarılı Tedavi Süreci

Prof. Dr. Altuğ, üniversite hastanesinin sağlık altyapısının tamamen seferber edildiğini belirterek şu bilgileri paylaştı:
“Yavru fokun röntgen, kan hematoloji, biyokimya analizleri ve enfeksiyon muayeneleri yapıldı. Antibiyotik, paraziter ilaç ve yara tedavileri uygulandı. Ayrıca türe özgü bakım ve beslenmesi titizlikle gerçekleştirildi. PCR analizleriyle Canin Distemper Virüs riskine karşı önlem alındı ve test sonuçlarının negatif çıkması üzerine yavru fokun doğal ortamına dönmesine karar verildi.”

Doğal Ortama Dönüş

Yavru Akdeniz Foku, tedavisinin tamamlanmasının ardından ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Dr. Öğretim Görevlisi Meltem OK refakatinde, Mersin Akdeniz sahillerindeki doğal yaşam ortamına gönderildi.

Teşekkür ve Yeni Tedavilere Hazırlık

Prof. Dr. Altuğ, üniversitenin Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Rehabilitasyon Merkezi’nin Akdeniz Fokları için de uygun bir tedavi merkezi olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Bu süreçte özveriyle çalışan tüm ekip arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Dr. Meltem OK’un anne şefkatiyle yavru foku beslemesi ve Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyeleri Dr. Ömer Kırgız, Dr. İbrahim Alakuş ile Veteriner Hekim Eren Ceylan’ın katkıları sürecin başarıyla tamamlanmasını sağladı. Merkezimiz, gelecekte ihtiyaç duyan diğer Akdeniz Fokları için de göreve hazırdır.”

Haber: LEVENT AŞKAR


İlginizi Çekebilir

Uşak'ta liseliler yazdıkları kitabın gelirini Mehmetçiğe bağışladı

Ankara Keçiören'de Başkan Özarslan gençlerle buluştu

Aile yemekleri düzenli iletişim ve etkileşim fırsatı sunuyor

İstanbul Bakırköy her yönden sağlığa çalıştı

Başkan Yavaş'tan AKK Engelli Meclisi'ne yeni dönem mesajı

MMB'den 'Kanal İstanbul' açıklaması

"Islık Çalmak İstiyorum" Tiyatrosu: Filistin’in Acı Dolu Hikayesi

Gençlik ve Anlayış: Sessiz Çığlıkları Duyabiliyor Muyuz?

Ankara'da Vision Board Atölyesi

Gaziantep'te alzheimer danışanları için akıllı saat!

Kaşkaldere Kavşağı'na her yönüyle tam not

Yakın köy evliliklerinde görünmeyen tehlike

Tedavisi Tamamlanan Yavru Akdeniz Foku Doğal Ortamına Döndü

Malatya'da hayvan hastanesi hizmete girdi

PTT'den yılın ilk pulu Ata'ya