TİP 1 DİYABET NEDİR ? TİP 1 DİYABETLİLERİN BEKLENTİLERİ NELERDİR ?

Halk dilinde şeker hastalığı olarak bilinen DİYABET kan şekerinin istenen değerden yüksek olması durumudur.

TİP 1 DİYABET NEDİR ? TİP 1 DİYABETLİLERİN BEKLENTİLERİ NELERDİR ?
SAĞLIK 16.03.2022 23:53:00 147 0

Türkiye’de en önemli problemlerden birisi TİP1 Diyabet ile TİP2 Diyabetin ayrımının yapılmamasıdır.

TİP 2 DİYABET NEDİR

İnsülin hormonuna karşı vücudun duyarsızlaşması olarak bilinen bir durumdur. Başka bir ifade ile pankreas insülin üretmekte fakat metabolizmanın insülin hormonunu etkin kullanamaması durumudur.Kandaki şeker düzeyinin yükselmesine neden olan kronik bir hastalıktır. Tip 2 diyabet hastalarının metabolizması insülini uygun şekilde kullanmaz. Buna insülin direnci denir. Diyabet hastalarının tedavilerini aksatmaması ve doktor tavsiyesine tam uyması gerekir.

TİP 1 VE TİP 2 DİYABET ARASINDAKİ FARKLAR

Tip 1 ve tip 2 Diyabet! Glikoz, vücudun hücrelerini besleyen yakıttır, ancak hücrelere girmesi için insülin gerekir. Tip 2 diyabet, vücut yeterli insülin üretemediğinde veya hücreler insüline tepki vermediğinde oluşur ve buna insülin direnci denir. Tip 2 diyabet çok daha yaygındır.

TİP 1 DİYABET NEDİR?

TİP 1 DİYABETTE İSE VÜCUT HİÇ İNSÜLİN ÜRETMEZ.

ÖZELLİKLE ÇOCUKLUK çağında tanı konulan , insülin yetersizliği sonucu ortaya çıkan ve kan şekerinde yükselme ile kendini gösteren bir durumdur. Mevcut Tıbbi yöntemlerle pankreasın tekrar insülin salgılaması mümkün olmadığı için Tip1 tanısı konmuş bireyler ÖMÜRLERİ BOYUNCA insülin hormonunu dışarıdan almak zorundadırlar.

TOPLUMDA DİYABET OLARAK TANIMLANAN BİREYLERİN SADECE % 10 U TİP1 DİYABETLİDİR.

TİP 1 DİYABETİN BELİRTİLERİ NELERDİR ?

ÇOCUK VE GENÇLERDE GÖRÜLEN DİYABETİN BAŞLICA BELİRTİLERİ,

ÇOCUĞUN AĞZININ KURUMASI, SIK SUSAMASI, SIK VE BOL İDRAR YAPMASI, GECELERİ SU İÇMEK VE TUVALETE GİTMEK İÇİN BİRKAÇ KEZ KALKMAYA VEYA GECE ALTINA KAÇIRMAYA BAŞLAMASIDIR.

KIZ ÇOCUKLARINDA GENİTAL BÖLGEDEKİ KAŞINTI VEYA MANTAR ENFEKSİYONU İLK HABERCİ OLABİLİR.

ÇOCUK ÖNCELERİ İŞTAHLA YEMEK YEMESİNE KARŞIN KİLO KAYBEDER, GÜNLER İÇİNDE İŞTAHI AZALIR, HIZLI KİLO KAYBI DİKKAT ÇEKİCİDİR.

KİLO KAYBININ ÖNEMLİ BİR NEDENİ DE ÇOK İDRAR YAPMA SONUCU VÜCUDUN SU KAYBETMESİDİR.

VÜCUT, HIZLA KAYBEDİLEN SU NEDENİYLE İLERİ DERECEDE KURUMUŞ, KANDA KULLANILMAYAN ŞEKER ANORMAL BİÇİMDE ARTMIŞ VE VÜCUT GEREKLİ ENERJİSİNİ ŞEKER YERİNE YAĞLARI YAKARAK SAĞLAMAYA ÇALIŞTIĞI İÇİN YAĞLARIN ATIĞI OLAN KETON CİSİMLERİ KANDA AŞIRI DERECEDE BİRİKMİŞTİR (ASİDOZ). Anadolu diyabet

HASTANIN BEYNİ, BÖBREKLERİ KALBİ VE TÜM ORGANLARI BU DURUMDA TÜKENMİŞLİĞE SÜRÜKLENİR.

BU AŞAMAYA GELEN ÇOCUKTA YADA YETİŞKİN HASTADA ARTIK DAKİKALAR BİLE ÖNEM TAŞIR BUNUN ARDINDAN GELEN KOMA İLE HASTANIN KAYBEDİLME RİSKİ ÇOK YÜKSEKTİR.

TİP 1 DİYABET MUTLAK İNSÜLİN YOKLUĞUDUR. Anadolu diyabet

Tip1 Diyabetli bireylerde mutlak insülin yetersizliği mevcut olduğundan, hasta her öğünde besin alabilmek için için günde 4 kez insülin enjeksiyonu ve bunun yanında iyi bir diyabet yönetimi için günde en az 10 kez parmaktan kan şekeri kontrolü yapmak zorundadırlar.

Diyabet yönetimi son yıllarda daha modern insülin iğneleri ve kan ölçüm stripleri ile yapılmakta olsa da özellikle gelişmiş ülkelerde güncel teknolojik cihazlarla çok daha basit ve çok daha etkili bir şekilde KANSIZ ve ACISIZ yapılabilmektedir.

Diyabetli çocukların ve yetişkin hastaların sürekli parmaklarını delerek kan şekeri takibi yapmaları hastaları psikolojik ve fizyolojik olarak olumsuz bir şekilde derinden etkilemektedir. Sürekli parmaktan şeker takibi parmakta his kaybı ile birlikte yaralara neden olmaktadır. Zaman içerisinde çözüm olarak ayak parmaklarından da kan şekeri takibi yapmak zorunda kalmaktadırlar.

NEDEN SÜREKLİ GLUKOZ TAKİP SİSTEMİ YANİ SENSÖR TERCİH EDİLMELİ ?

Kan şekeri takibi Tip1 Diyabetliler tarafından parmaktan veya sensör ile yapılabilmektedir. Dünya’da özellikle Avrupa ve Amerika’da hastalar kan şekeri takibini sensör vasıtası ile yapmaktadırlar. Ülkemizde ise Parmaktan ölçüm yaygın olarak kullanılsa da sensör teknolojisi de birkaç yıldır maddi imkansızlıklardan dolayı çok sınırlı aile ve yetişkin tarafından kullanılmaktadır.

Sensör Teknolojisi diyabet yönetimine büyük katkı sağlamakta ve Tip1 diyabetli ailelere büyük avantajlar getirmektedir. Anadolu diyabet

Parmak ölçümü ile sensör teknolojisini karşılaştırılacak OLURSA :

Parmaktan ölçüm sonucunda kan şekerinin eğilimi bilinmediği için stabil kabul edilir. Fakat kan şekeri değişimi kısa sürede olduğundan dolayı olası hiperglisemi ve hipoglisemi riskini hissetmek mümkün değildir. Sensör teknolojisinde kan şekeri trendi belli olduğu için diyabet akut komplikasyonlarına karşı hızlı bir şekilde önlem alınması mümkündür.

Parmaktan takipte HASTA YADA AİLE tarafından tutulan defter kaydının hasta içinde uzman doktorlar içinde anlaşılması daha zordur.

Bununla birlikte sensör kullanımının hem aileler için hem de tip1 diyabetli bireyler açısından birçok avantajı vardır. Anadolu diyabet

Sensör teknolojisinin en büyük dezavantajı fiyat faktörüdür. Ülkemizde bulunan sensör teknolojini kullanmak isteyen bir aile 960 TL aylık masrafla bu teknolojiyi kullanabilmekte ve Tip1 Diyabetli Hastaların parmakları sürekli delmekten kurtulmakla birlikte teknolojik avantajından dolayı 24 saatlik kan şekeri gidişatı görebilme imkanı ile çok daha iyi diyabet yönetimi sağlanabilmektedir.

Bireysel olarak her ailenin aylık 960 TL sensör harcaması yapması çok zor iken devletimizin bu kolaylığı ÇOCUKLARIMIZ ve uzun zamandır diyabetin komplikasyonlarına maruz kalan 5000 TİP 1 DİYABETLİ YETİŞKİN HASTANIN sağlığı için elzem olduğunu düşünmekteyiz. Anadolu diyabet

Türkiye’de Tip1-Tip2 Diyabet yaklaşık 250.000 Tip1 diyabetli HASTA varken bunun 25.000’ni TİP 1 Diyabetlidir. Tip1 Diyabetli çocuklarımızın ve Yetişkin hastalarımızın hayatını kolaylaştıracak bu teknoloji özellikle Tip1 Diyabetli çocukların ruhsal ve fiziksel sağlığına tarifi mümkün olmayan olumlu katkı sağlayacaktır.

Sensörlerin bir an önce SGK geri ödeme kapsamına alınacağına inanıyor ve bekliyoruz.


İlginizi Çekebilir

Dr. Börta: Sıcak havalarda yaşlı bireyler ve çocuklar risk altındadır

Havuz ve deniz keyfine gölge düşmesin!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Karakuş, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde

Çocukların gözlerini güneşten koruyun

Çocukların gözlerini güneşten koruyun

Sıcak hava kalp krizi sebebi

Omuriliğine yerleştirilen pil sayesinde sağlığına kavuştu

Uzmanı öneriyor: Bu besinler vücudu serinletiyor

Astım ve KOAH hastaları klima kullanırken dikkat etmeli

Vali Varol, Başhekim Doç.Dr. Mehmet Şirik'i ziyaret etti

Vali Varol, yaralı askeri ziyaret etti

SANKO Üniversitesi Hastanesi diyetisyen kadrosunu genişletiyor

Dr. Ocakçı: Kan vermek can vermektir

Erkeklerde yeni moda gıdı estetği

Şanlıurfa’da bir ilk