Tiroid hastalıkları riski kadınlarda 10 kat daha fazla

Tiroid hastalıkları riski kadınlarda 10 kat daha fazla

Tiroid hastalıkları riski kadınlarda 10 kat daha fazla
SAĞLIK 16.01.2025 14:22:54 76 0

Tiroid hastalıklarının kadınları 5-10 kat daha fazla etkilediğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Uğur Emre, “Tiroid hastalıklarının çoğunda genetik faktörlerin etkisi güçlü olmamakla beraber bu rahatsızlıklara sahip aile fertleri bulunanlarda, 40 yaş üstü kişilerde ve bağışıklık sistemi hastalıkları olanlarda diğer kişilere göre tiroid kaynaklı sağlık problemleri daha sık görülüyor” dedi.

İSTANBUL (İGFA) - Tiroid hastalığının türüne göre belirtilerin de farklılaştığını söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Uğur Emre, “Tiroid bezinin fazla çalışması; çarpıntı, aşırı terleme, sıcak basması, anksiyete, uyku sorunları, titreme, adet düzensizlikleri ve hızlı bağırsak hareketleri yani ishale yol açabiliyor. Buna karşın bu bezin daha az çalışması ise kilo artışı, halsizlik, depresyon, cilt kuruluğu, kabızlık ve ses kısıklığıyla kendini gösterebiliyor. Tiroid bezinin iltihaplanması boyun ağrısı veya boyun hassasiyetine yol açarken, nodül veya guatr varlığında ise boyunda şişlik, nefes darlığı, yutma güçlüğü, ses değişimi ve ağrı görülebiliyor” diye konuştu.

Tiroid bezi rahatsızlıklarının büyük bir bölümünde cerrahiye ihtiyaç duyulmadığını paylaşan Prof. Dr. Emre, “Ancak biyopsi ile kanıtlanmış tiroid kanseri varlığı veya şüphesi durumunda tiroid bezinin tamamı veya bir kısmı alınır. Kanser dışında büyük ve semptomatik guatrlarda, Graves hastalığı veya toksik nodüler hastalık gibi hipertiroidi yaratan durumlarda da cerrahiye başvurulabilir. Cerrahi tedavinin boyutu; tiroid bezi hastalığının ne olduğuna, tipine ve yaygınlığına göre değişkenlik gösterebilir” dedi.

GEÇİCİ SES KISIKLIĞI 6 AY SÜREBİLİR

Tiroid cerrahisi sonrasında geçici ses kısıklığının yüzde 1-10, kalıcı ses kısıklığının ise yüzde 1 civarında görülüğünü paylaşan Prof. Dr. Ali Uğur Emre, “Tecrübeli bir cerrah ve kullanılan sinir mönitörizasyon sistemleri, cerrahi sırasında ses kısıklığına yol açacak sinir hasarı riskini azaltmada etkili faktörlerdir. Tabii daha önce tiroid ameliyatı olmuş hastalara ilk operasyondan sonra tekrar cerrahi yapılması durumunda ses kısıklığı ihtimalinin daha yüksek olduğu bilinmeli. Bunun dışında cerrahiden sonra oluşan ve kalsiyum düşüklüğüne bağlı çoğu şikâyet normale döner ancak bazı durumlarda kalsiyum içeren ilaçlar ve aktif D vitamini ile takviye gerekebilir” diye konuştu.

Tiroid ameliyatı esnasında ve sonrasında meydana gelebilecek en önemli komplikasyonların kanama, ses kısıklığı ve kalsiyum düşüklüğü olduğunu söyleyen Prof. Dr. Emre, “Kalsiyum düşüklüğü, vücuttaki kalsiyum seviyelerini kontrol eden paratiroid bezlerin cerrahi sırasında etkilenmesinden dolayı ortaya çıkabilir. Tiroid bezinin yakınında bulunan sinirlerin zarar görmesi de geçici veya kalıcı ses kısıklığına neden olabilir ancak bu durum 6 ay içinde normale dönebilir” dedi.


Haber Kaynak : igf

İlginizi Çekebilir

İstanbul Beylikdüzü’nde organ bağışı farkındalığı artırıldı

Tiroid hastalıkları riski kadınlarda 10 kat daha fazla

Dikkat! “Az miktardan bir şey olmaz” demeyin!

Kış hastalıklarına karşı 8 kritik öneri!

Sağlık Müdürü Prof.Dr. Mehmet Şirik, Onkoloji Merkezi'ndeki hastaları ziyaret etti

ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ UZMANI DOÇ. DR. BURÇİN KARSLI, SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE

67 yaşındaki kalp hastası robotik cerrahi ile hayata tutundu

Bursa İnegöl'de Samsa Çavuş Aile Sağlığı Merkezi törenle açıldı

Verem hastalığı halen tehdit ediyor!

Astım okul çağındaki her 7 çocuktan 1’inde görülüyor!

TOBB ETÜ Tıp Fakültesi'ne Alman kalite mührü

Kritik kalp ameliyatlardaki gecikme ölümleri artırdı!

Ankara'da kadın sağlığına tam destek

Cilt Sağlığınızı Kış Aylarında da Koruyun: Uzmanından Öneriler

ÇOCUK NÖROLOJİSİ UZMANI DR. HASAN KILIÇ, SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE