TÜBİTAK destekli proje: Ege Üniversitesi’nde yerli alerji kiti

TÜBİTAK destekli proje: Ege Üniversitesi’nde yerli alerji kiti

Dr. Esra Atalay Şahar’ın yürütücülüğünü yaptığı yerli alerji tanı kiti projesi, TÜBİTAK tarafından desteklendi.

İZMİR (UHA) -

Ege Teknopark ve EBİLTEM işbirliği ile yürütülen BiGG-Ege Programı kapsamında, TÜBİTAK’ın ikinci aşama panel değerlendirmesinde desteklenen projelerden biri, Dr. Esra Atalay Şahar’ın yürütücülüğünü yaptığı proje oldu. Bu projeyle dünya çapında milyonlarca insanın yaşadığı yaygın bir sağlık sorunu olan alerji hastalığına yönelik, piyasadaki mevcut yöntemlere göre daha ucuz, hızlı ve kesin tanı koyabilen bir alerji tanı kiti üretilecek.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Dr. Esra Atalay Şahar'ı makamında ağırlayarak tebrik etti. Prof. Dr. Budak, “Tam akredite, öğrenci odaklı öncü araştırma üniversitemiz, bilim insanlarıyla insanlığın sorunlarına çözüm üreten yenilikçi projeler üretmeye devam ediyor. Yerli ve milli bir anlayışla üretilen projelerin desteklenmesi, somut bir çıktıya dönüşmesi ve katma değer üretmesi bizleri çok mutlu ediyor. Dr. Esra Atalay Şahar hocamızın yürüttüğü proje TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandı. Proje kapsamında yerli ve milli imkanlarla piyasadaki yöntemlere göre daha ucuz, hızlı ve kesin tanı koyabilen bir alerji kiti geliştirilecek. Bu projeyle ülkemizde ilk defa üniversitemiz bünyesinde yerli imkanlarla geliştirilecek kit sayesinde bu alandaki dışa bağımlılık azaltılacak,” dedi.

Alerji dünya çapında büyük bir sağlık sorunu

Dr. Esra Atalay Şahar, proje hakkında bilgi vererek, “Değişen yaşam tarzları, artan çevresel kirlilik, kentleşme ve sağlıksız alışkanlıklar, alerjik hastalıkların artmasına neden olmaktadır. Dünya genelinde alerjik hastalıklar, milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, ABD’de her 4 çocuktan 1’i ve her 3 yetişkinden 1’i mevsimsel alerji yaşamaktadır. Avrupa’da ise toplumun yüzde 40’ı bu hastalıktan etkilenmektedir. Bu hastalıklar yaşam kalitesini düşürmekle kalmayıp, astım gibi ciddi rahatsızlıklara da yol açmaktadır. Bu nedenle alerjen tanısının doğru ve hızlı bir şekilde yapılması büyük önem taşımaktadır," diye konuştu.

Yerli üretimle dışa bağımlılık azalacak

Dr. Şahar, geliştirmeyi planladıkları ileri moleküler yöntemler kullanılarak üretilecek alerji tanı kitinin, mevcut yöntemlere göre daha ucuz, hızlı ve kesin tanı koyabileceğini belirtti. Şahar, “Şu anda kullanılan geleneksel deri prick testinin bazı dezavantajları bulunmaktadır. Geliştirdiğimiz moleküler yöntemler, mevcut yöntemleri tamamlayarak daha etkili hasta yönetimi ve tedavi sağlayacak. Yerli üretim olması nedeniyle dışa bağımlılığı azaltacak ve kitin maliyetini düşürecek," dedi.

Son olarak, Türkiye'de ilk defa Ege Üniversitesi bünyesinde geliştirilecek bu kitin, ticari antijenlerden farklı özellikte antijenler içereceğini vurgulayan Şahar, “Bu proje ile alerji alanında kritik bir ürünü yerli imkanlarla geliştirerek ülkemize katma değer sağlamayı hedefliyoruz,” dedi.

Haber: AYDAN YALÇIN