TÜGİS GIDA GÜVENLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS, Kurban Bayramı öncesi gıda güvenliğine ve kırmızı etin uygun şartlarda kesim ve muhafazası konusuna dikkat çekerek vatandaşları bilgilendirdi.

TÜGİS GIDA GÜVENLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ
SAĞLIK 14.06.2024 14:27:00 55 0

İSTANBUL (UHA) -

Bayramda hava sıcaklıklarının 30 derece civarında olması bekleniyor ve sıcak hava bakterilerin üreme hızını artırıyor. Temel protein kaynaklarından olan kırmızı etin, güvenli bir şekilde tüketilebilmesi için hijyen ve uygun muhafaza koşullarının sağlanması hayati önem taşıyor.  Kurban Bayramı yaklaşırken, Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası TÜGİS, kesim esnasında uyulması gereken hijyen koşulları ve etin uygun şartlarda muhafazası konularına dikkat çekerek uyarılarda bulundu. 

Kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşların, gıda güvenliği için uygun hijyen ve muhafaza koşullarını sağlamaya azami özen göstermesi gerektiğini ifade eden TÜGİS Başkanı Kaan Sidar “Gıda sanayimiz gıda güvenliğini sağlamak için çeşitli antibakteriyel ve inovatif işleme teknolojileri kullanıyor. Yüksek basınçlı işlem (HPP) teknolojisi, et ürünlerinde bakteriyel kontaminasyonu azaltmak için kullanılırken, modifiye atmosfer paketleme ve vakum paketleme gibi yöntemlerle tazelik muhafaza ediliyor. Gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla üretilmiş olan bu teknolojilerin ev ortamında uygulanabilmesi mümkün olmasa da risklerin minimize edilebilmesi için vatandaşların bilim insanlarının tavsiyelerine uyması gerekiyor” dedi.

“Hijyen koşullarına dikkat edilmesi kritik rol oynuyor”

Kurbanlık hayvan satın alımında ve kesiminde dikkat edilecek önemli konuların altını çizen TÜGİS Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık “Güvenli kurban eti tüketimi, hayvanların uygun koşullarda beslenmesi ve yetiştirilmesi, asgari hijyenik şartlarda kesilmesi ve etlerin hijyenik ortamlarda hazırlanıp sunulmasıyla sağlanabilir. Bu süreçte hijyen koşullarına dikkat edilmesi, hem halk sağlığı hem de hayvan sağlığı için kritik bir rol oynuyor.” dedi.

Küçükbaş  4, sığır karkasları 8-10 saat dinlendirilmeli

Kurban kesimlerinin yetkili kurumların belirlediği asgari hijyenik şartlara sahip kurban kesim alanlarında yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Artık şöyle konuştu: “Kurban etlerinin hijyenik bir şekilde muhafazası, etin kalitesinin korunması ve halk sağlığının güvencesi açısından büyük önem taşıyor. Kesilen etler serin bir yerde dinlendirilerek uygun sıcaklıklarda saklanmalı. Küçükbaş hayvan karkasları en az dört saat, sığır karkasları ise en az sekiz-on saat dinlendirildikten sonra parçalanmalı ve soğutma işlemi uygulanmalı. Etlerin hızla bozulmaması için sıcak halde kapalı kaplara veya poşetlere konulmamalı ve üst üste istiflenmemeli. Buzdolabında muhafaza süresi genellikle beş-altı gün olup, kıyma haline getirilmiş etlerin muhafaza süresi ise en fazla on iki saat olmalı. Daha uzun süreli muhafaza için etler -18°C'de dondurulmalı ve gerektiğinde kullanılmak üzere küçük porsiyonlar halinde muhafaza edilmeli”

Haber: SEZGİN AKKOYUN


Anahtar Kelimeler: TÜGİS GÜVENLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

İlginizi Çekebilir

Omuriliğine yerleştirilen pil sayesinde sağlığına kavuştu

Uzmanı öneriyor: Bu besinler vücudu serinletiyor

Astım ve KOAH hastaları klima kullanırken dikkat etmeli

Vali Varol, Başhekim Doç.Dr. Mehmet Şirik'i ziyaret etti

Vali Varol, yaralı askeri ziyaret etti

SANKO Üniversitesi Hastanesi diyetisyen kadrosunu genişletiyor

Dr. Ocakçı: Kan vermek can vermektir

Erkeklerde yeni moda gıdı estetği

Şanlıurfa’da bir ilk

‘Rezil olacağım’ düşüncesi sosyal anksiyeteyi tetikliyor!

KULAK BURUN BOĞAZ UZMANI DR HASAN SAMİ BİRCAN KULAK ZARINDA Kİ DELİK TEDAVİSİ

Yaz aylarında ishalden korunmanın yolları

Ameliyatsız estetik yöntemleri doğal güzelliğin korunmasını sağlıyor

Erken diye düşünmeyin, 3 yaşında kontrol şart…

Uzmanı uyardı: 'Astım ve KOAH hastaları klima kullanırken dikkat etmeli'