Türkiye'nin diplomatik başarısına dikkati çektiler: ABD, Erdoğan'a boyun eğdi

ABD basınında yer alan bir haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hedeflerine ulaştığı ve ABD'nin Türkiye'nin hamleleri karşısında boyun eğmek zorunda kaldığı vurgulandı.

Türkiye
DÜNYA 20.02.2024 11:19:00 95 0

Türkiye ile ABD arasında kurulan kritik temaslar, stratejik anlaşmalar ve yaşanan krizler ABD basınında uzun ve çarpıcı bir analiz olarak aktarıldı.

ABD basınında yer alan haberde; Ankara ve Washington arasında son dönemde oluşan diplomatik atmosfer ve bu güç mücadelesinden istediklerini elde ederek yükseliş ile çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki Türkiye'nin diplomatik zaferi aktarıldı.

İsveç'in NATO üyeliğine yönelik Türkiye'nin yürüttüğü politikaya dikkat çeken haberde Ankara'nın amacına ulaştığı belirtilerek "Türkiye'nin İsveç üyeliğine karşı muhalefeti, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekten istediğini elde etmesiyle ortadan kalktı: Amerika Birleşik Devletleri 40 F-16 savaş uçağı vermeyi ve Türkiye'nin mevcut uçak filosunun ekipmanlarının iyileştirmeyi kabul etti" ifadeleri kullanıldı.

32550473 19022024F4165730

"BİDEN, TÜRKİYE'NİN TALEPLERİNE BOYUN EĞDİ"

Türkiye ile Rusya arasında yapılan S-400 hava savunma sistemini anlaşması sonrası Beyaz Saray ile Türkiye arasındaki iplerin koptuğu fakat ABD'nin NATO'nun 'kaybedilemez' bir müttefiki olarak görülen Türkiye karşısında geri adım atmak zorunda kaldığı ifade edildi. "ABD, NATO'nun saflarını güçlendirmeye ve ittifak içindeki her türlü kavgayı bastırmaya o kadar hevesli ki, Türkiye'nin taleplerine boyun eğdi. Bütün bunlar, geçtiğimiz baharda Beyaz Saray tarafından büyük ölçüde dışlanan Erdoğan'a oldukça belirgin bir diplomatik zafer kazandırdı" sözlerine yer verilen FOREIGN AFFAIRS'in haberinde, Türkiye'nin diplomatik zaferi ile son bulan hamlelerin iki ülke arasında yeni ve temiz bir sayfa açtığı belirtildi.

"ERDOĞAN ANADOLU'YU TEMSİL EDİYOR"

Türk dış politikasının Batı eksenli hareket ettiği dönemin Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde son bularak 'yeni Türkiye'nin büyük değişim yaşadığı ifade edildi. Haberde "Yeni Türkiye, Batı'nın hedeflerini veya önceliklerini dikkate almaksızın diğer ülkelerle serbestçe etkileşime girecek. Çünkü Türkiye artık dünyaya Anadolu gözüyle bakıyor." sözlerine yer verildi.

Balksz1 1902202449B1F664
HEM RUSYA HEM UKRAYNA TÜRKİYE'DEN KOPAMIYOR

ABD'de bulunan FETÖ elebaşı Fetullah Gülen tarafından yürütülen 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkinin daha da geliştiğine dikkat çekilen haberde, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası da bu olumlu ilişkinin Ankara-Moskova hattında kesilmeden sürdüğü dile getirildi. Rusya'ya karşı Ukrayna'nın NATO tarafından finanse edildiği fakat NATO'nun güçlü müttefiki olan Ankara ile Moskova arasındaki olumlu atmosferin bozulmadığına vurgu yapıldı. Ukrayna'nın Rusya ile sıcak temasını sürdüren Türkiye'den insansız hava aracı BAYRAKTAR ihraç etmesinin dikkatlerden kaçmayan diplomatik bir zafer olduğu aktarıldı.

TÜRKİYE'NİN JEOPOLİTİK YOLU YENİDEN ŞEKİLLENİYOR

Batı, Körfez ülkeleri, Çin, Rusya, Balkanlar ve Afrika dahil olmak üzere Türkiye'nin başarılı diplomasisini birçok coğrafyada yürüttüğünün altı çizilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin jeopolitik çizgisini yeniden inşa ettiği belirtildi.

FOREIGN AFFAIRS haberinde ABD ve Batı'nın, yeni Türkiye'yi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın belirlediği yeni ekseni kucaklamaya mecbur olduğunu ifade etti.

KAYNAK: Akşam


İlginizi Çekebilir

Uluslararası Deniz Seyir Yardımcıları Teşkilatı Sözleşmesi Resmi Gazete'de

Bakan Göktaş Cezayir'den Türk iş dünyasına seslendi

Çekya Dışişleri Bakanı Lipavsky TBMM'de

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüştü

Hollanda'da 'Kırmızı Beyaz' buluşmalar

Başkan Erbaş, İslam dünyası Hac Heyetleri Başkan ve Bakanları ile bayramlaştı

Erdoğan Paşinyan'la hem bayramlık, hem de diplomatik görüştü

Avrupa'da uyuşturucu her yerde!

Bir skandal açıklama daha! İsrailli eski milletvekili Moshe Feiglin Filistinliler için Nazi benzetmesi yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan G7 liderleriyle buluştu

G7 Liderler Zirvesi’nde ikinci gün

NATO'da geleneksel aile fotoğrafı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İspanya'nın Filistin kararı çok mühimdir

İspanya ile 11 anlaşma imzalandı

Bakan Güler NATO Karargâhı'nda...