“Turşu” Örneğiyle Uyuşturucu Bağımlılığına Dikkat Çekildi

Bornova Bağımlılık Farkındalık Sempozyumu’nda tütün, madde ve teknoloji bağımlılığı gibi konular ele alınarak uzmanlar çözüm önerileri sundu.

“Turşu” Örneğiyle Uyuşturucu Bağımlılığına Dikkat Çekildi
SAĞLIK 29.11.2024 22:32:00 189 0

İZMİR (UHA) -

Bağımlılık türlerinin toplum üzerindeki etkilerinin masaya yatırıldığı 1. Bornova Bağımlılık Farkındalık Sempozyumu, “Başka Sen Yok” sloganıyla Yaşar Üniversitesi’nde gerçekleşti. Tütün, alkol, madde, teknoloji ve kumar bağımlılığı gibi konuların ele alındığı etkinlikte, uzmanlar bağımlılığın sağlık üzerindeki etkilerini ve toplumsal boyutlarını detaylı bir şekilde tartıştı.

Elektronik Sigaralar Tehlikeli mi?
Ege Üniversitesi Batı Enstitüsü Müdürü ve Madde Bağımlılığı Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Görkem Yaparbaş, gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigaraların, klasik sigaradan daha tehlikeli olabileceğini belirtti. “Elektronik sigaraların ucuz olması, kullanımını artırıyor ve gençleri büyük bir tehlike ile karşı karşıya bırakıyor,” diyen Yaparbaş, bu zararlara karşı gençlerin bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

“Sigaradan Ölenler, Covid-19’dan Ölenlerden Fazla”
İzmir Demokrasi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hülya Yüksel Kruppah Mani, tütün kullanımının her yıl 8 milyon kişinin ölümüne neden olduğunu belirtti. Mani, Covid-19 pandemisinde alınan sıkı önlemlere rağmen, tütün kullanımına karşı aynı derecede bir mücadele verilmediğini eleştirdi. Medya platformlarının bağımlılığı teşvik eden içeriklerinin sıkı denetlenmesi gerektiğini söyleyen Mani, sağlık çalışanları ve öğretmenlerin de sigarayı bırakarak iyi örnek olmaları gerektiğini ifade etti.

Sigara Bırakmada Motivasyon Teknikleri
Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Üyesi Prof. Dr. İsabel Raïka Durusoy Onmuş, sigarayı bırakmanın yaşam süresini uzattığını belirterek, sigara bağımlılarına yönelik ödüllendirme ve ekonomik tasarruf gibi yöntemlerle motivasyon sağlanabileceğini anlattı. Ayrıca, sigara bırakmanın sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin zaman içinde gözlemlendiğini vurguladı.

Psikolog Kadrosu Yetersizliği
Soru-cevap bölümünde, bağımlılık tedavisindeki psikolojik destek eksikliğine dair bir soruyu yanıtlayan Doç. Dr. Görkem Yaparbaş, psikolog kadrosunun yetersiz olduğunu belirtti. Yaparbaş, YEDAM (Yeşilay Danışma Merkezi) gibi destek sağlayan kurumların halk tarafından daha fazla kullanılmasının önemini vurguladı.

Esrar Kullanımında “Turşu” Örneği
Ege Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Damla İşman Haznedaroğlu, esrar kullanımının zararsız bir alışkanlık olarak görülmesinin tehlikeli bir algı oluşturduğunu belirtti. “Bir kez uyuşturucu kullanan kişi, sebzeden turşuya dönüşür. Artık eski haline dönemez, ancak bundan sonrası kaliteli bir yaşam sürmek kişinin kendi elindedir,” diyerek, bağımlılıkla mücadelede en önemli yolun hiç başlamamak olduğunu söyledi.

Haber: CEVDET LAÇİNKAYA


İlginizi Çekebilir

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÖĞR. ÜYESİ PROF. DR. ELBEYLİ: “HASTALARIMIZLA BİR ARADA OLMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUZ.”

“Turşu” Örneğiyle Uyuşturucu Bağımlılığına Dikkat Çekildi

Besni Devlet Hastanesinde KBRN tatbikatı yapıldı.

Uzman Dr.Karaağaç, solunum yolu enfeksiyonuna karşı uyardı

Prof.Dr. Çapan Konca, soğuk havaya karşı ebeveynleri uyardı

KIŞ AYLARINDA BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİREN BESLENME ÖNERİLERİ

Dünyada her 5 kişiden biri kanser! Düzenli tarama şart

Diş enfeksiyonu erken doğuma yol açabilir

Sağlık Müdürlüğü yeni yerinde hizmet vermeye başladı

Küçük çocuklarda göz kuruluğu şikayeti artıyor

Ağızdan nefes alıp veren çocuklarda sıklıkla görülüyor... Dikkat!

'22 Kasım Diş Hekimleri Günü' kutlandı

Tekrarlar ve uzatmalar kekemelik belirtisi olabilir!

Konuşmamız Gerek'ten 'Regl Hijyeni Rehberi'

AKCİĞER KANSERİNDEN KORUNMADA VE TEDAVİDE EGZERSİZ ÖNEMLİ