Uzmanı uyardı! Sağlıklı serinlemek için bu önerilere dikkat!

Uzmanı uyardı! Sağlıklı serinlemek için bu önerilere dikkat!

Uzmanı uyardı! Sağlıklı serinlemek için bu önerilere dikkat!
SAĞLIK 1.08.2024 17:52:22 95 0

Sıcak havalarla birlikte klima kullanımının da arttığını belirten uzmanlar, yanlış klima kullanımı sonucunda ortaya çıkabilecek sağlık sorunları konusunda uyarıyor.

İSTANBUL (İGFA) -Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle yaz aylarında hayatımızı kolaylaştıran ve günlük yaşantımızın daha verimli geçmesini sağlayan klimaların yanlış kullanılması durumunda neden olabileceği sağlık sorunları hakkında bilgi verdi.

Sıcakların artması ile beraber klima kullanımı da artıyor. Klimaların modern hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğunu belirten Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Klima kullanırken yanlış bildiklerimiz de vardır. Bu nedenle klima kullanmanın kurallarına uymamız gerekir. Klima kullanırken özellikle sıcaklığını 21- 22 derece arasında tutmamız gerekir. Klimanızı 1-2 saat kadar kullanıp, bu süre sonunda ise bulunduğunuz ortamın havalandırılmasını sağlamalısınız. Temiz havanın içeriye girmesi gerekir.” dedi. 

Klimanın uzun süre kullanıldığı zamanlarda, ortamın havası soğuduğu için vücudun bu sıcaklığa birden uyum sağlayamadığına dikkat çeken Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Bu nedenle vücudun enerji tüketimi artıyor. Buna bağlı olarak da birtakım sorunlar ortaya çıkabiliyor, klima çarpması denen şikayetlere neden olabiliyor. Klima aynı zamanda ortamın nem dengesini de bozabiliyor. Ortamdaki bağıl nem oranının yüzde 50 olması gerekir. Aşırı klima kullanımı sonucunda nem dengesi bozulacağı için vücudumuzda dehidrasyon adını verdiğimiz sıvı kaybı ortaya çıkabiliyor.” şeklinde konuştu.

YANLIŞ KULLANIM SAĞLIK SORUNLARINA NEDEN OLABİLİYOR

Aşırı klima kullanımı sonucunda gözlerde ve burunda kurulukla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonuna benzer bulgular ortaya çıktığına vurgu yapan Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Klima kullanırken klimadan çıkan havanın direkt olarak vücudumuza çarpmaması gerekir. Klima havasını tavana vermekte fayda vardır. Klima karşısına uzun süre oturmak, hareketsiz kalmak, gece karşısında yatmak, yaygın kas ağrıları, kramplar, halsizlik, yorgunluk gibi şikayetlere neden olabilir. Klima hayatımızı kolaylaştırsa da birtakım problemlere de yol açabiliyor.” uyarısında bulundu. 


İlginizi Çekebilir

PROF. DR. ALİ KOLUSARI, SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE

Kadınlarda tehlikeli üç önemli kanser

Dünya Genetik Uzmanları Ankara'da buluşacak

Reflü hastalığı son yıllarda yaygınlaşıyor!

Gündemi takip ederken psikolojik sağlığınızı riske atmayın!

Menopoz değil, belirtileri tedavi edilir

Su tüketimi okul başarısına doğrudan etkili!

Besni İlçe Sağlık Müdürlüğü Türkiye’de bir ilke imza atıyor

Mevsimlerle birlikte ruh hali de değişiyor!

Çocuklarda çene problemine dikkat!

SANKO ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE “GRUP TRİPLE P OLUMLU ANNE-BABALIK PROGRAMI” AÇILDI

Dikkat masum bir su buharı değil! Elektronik sigaralardaki 7 bin kimyasal maddenin çoğu kansorejen!

Kalp damarlarına X-ışını hızında görüntüleme

Bağışıklık sisteminin gizli düşmanı 'lenf kanseri'

Doğru spor omurga sağlığını destekliyor